Hold és kertészkedés

Vetés, ültetés, palántázás
A föld fölött növekvő és fejlődő növényeket és zöldségféléket Növő vagy Leszálló Holdnál kell elültetni vagy elvetni.
A föld alatt növő zöldség akkor fejlődik jól, ha ügyelünk arra, hogy a vetés vagy az ültetés napja Fogyó Holdra vagy Leszálló Holdra essék.
Fogyó Holdnál a nedvek inkább a gyökérbe vándorolnak, a föld befogadásra kész, belélegzik,
Növő Holdnál viszont a nedvek inkább felszállnak, a föld feletti növekedés, a kilélegzés van túlsúlyban ellentétes ritmusban, mint az emberi szervezet esetében.
(Testünk Fogyó Holdkor odaadásra, energiaátadásra, aktivitásra rendezkedik be, Növő Holdkor belélegzésre, tervezésre, védelemre és erőgyűjtésre.)
Tavasszal minden ágyast 3-szor ássunk fel! Ez a munka mindig megelőzi a beültetést.
Először Oroszlán idején, Növő Holdkor, azután a Bak idején, Fogyó Holdkor, végül harmadszor – ismét leginkább Fogyó Holdkor.
Ha Növő Holdnál gyomlálunk Oroszlán idején, akkor minden föld alatt megbúvó gyomnövénymag lendületbe jön, minden kinő és kicsírázik.
Ha Fogyó Holdkor, a Bak jegyében végezzük, gondoskodik arról, hogy a gaz eltűnjön, és szinte soha többé ne térjen vissza, mert nem maradnak magvak a földben.
Ami a megfelelő csillagjegy megválasztását illeti, ez attól függ, hogy milyen igényt támasztunk a növénnyel szemben, hogy melyik részének szeretnénk biztosítani a legnagyobb esélyt a fejlődésre.
paradicsom (termés) Válasszunk vetéséhez vagy ültetéséhez termésnapot (Kos, Oroszlán, Nyilas).
leveles zöldségek (spenót, zöldhagyma stb.) ültetésére és vetésére az a legjobb alkalom, a levélnap (Rák, Skorpió, Halak).
fejes saláta ültetését vagy vetését mindig Fogyó Holdkor végezzük
gyökérzöldségek (zeller, répa, hagyma, retek) Ezek esetében nem fontos a szép virágzat vagy a lédús, magasra szökő levélzet. Válasszunk gyökérnapot (Szűz, Bika, Bak).
burgonya (kivétel) ültetésére a Fogyó Hold felel meg, de nem szabad túl közel esnie az Újholdhoz, legyen inkább röviddel Holdtölte után.
Erős és jól fejlett növényekre számíthatunk, ha hagymáinkat Szűz-napokon dugjuk a földbe.
Palántáinkat soha ne vízöntő napokon tegyük a vízbe gyökereztetni!

 

Előfordul, hogy az adott napon nem lehetséges az adott tevékenység más tevékenységeink vagy az időjárás miatt. Nagy a mozgástér, több lehetőség is a rendelkezésünkre áll. A fanatikus szabálykövetés nem hoz eredményt, alkalmazkodnunk kell a természet és az élet adott áramlásához, így hoz egyensúlyt és eredményt a munkánk.

Locsolás és öntözés
Miért ne locsoljunk gyakran?
Tökéletesen elegendő, ha a veteményt vagy az ültetvényt kezdetben jól megöntözzük. Ha éppen száraz időszak uralkodik, akkor néhány nappal tovább öntözhetünk, de aztán ennek feltétlenül véget kell vetni.
A szobanövények locsolását Rák, Skorpió vagy Halak napján (levél-víz napok) végezzük, az átültetést pedig Szűz (gyökér-föld) napokra időzítsük.
Ha gyakrabban locsolunk, minden növényt lustává és kényelmessé tesz, a gyökerek nem hatolnak mélyre, a trágya kioldódik, a betakarított termés minősége élettelen. Az eső és szárazság természetes ritmusában a föld és a növény “éber” marad, nyújtózkodik, lélegezni kezd. Tudja, hogy minden csepp számít, megszerzi, amire szüksége van. Egy ilyen növény belső ereje egészen más, a termése úgyszintén. A talajnak lassan kell visszaszokni a természetességhez.
Szobanövények és erkélynövények Néhány egzotikus növény
Locsolni kell, levélnapokon (Rák, Skorpió, Halak) ajánlatos, leginkább mészmentes esővízzel vagy állott vízzel. A nagy vízigényű növényeket locsolja meg naponta többször, esetleg mind a két vagy három levélnapon.
Mikor és hogyan ne locsoljunk? Mit tegyünk, mikor nyaralni megyünk?
Virágnapokon hanyagoljuk a locsolást. A virágnapokon (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) megöntözött növényekre gyakran rátelepednek a kártevők, főleg a levéltetvek. Ha a szobanövényeinket jó szándékkal kitesszük a szabadba, hogy esővíz érje őket, az ugyanígy rossz hatással lehet rájuk, mert a levelek gyakran nem viselik el a közvetlen nedvességet. Még ha kéthetes útra indulunk, akkor sem kell megkérni senkit, hogy jöjjön el meglocsolni a szobanövényeinket. Ha utoljára egy levélnapon locsoljuk meg őket kiadósan, úgy hogy az alátétben még marad víz, akkor minden növény kibírja, míg hazaérünk. Lassan szoktassuk növényeinket előtte az új ritmushoz.

 

Virágok

 

A vetésforgó és a növénytársulások
A termesztett növények várakoztatásáról és a növénytársulások megválasztásáról van itt szó. A növények kölcsönösen segítik és megvédik egymást a kártevőktől vagy épp gátolják egymást a fejlődésben.
A föld fölötti és föld alatti zöldségeket, a szántóföldi növényeket éves váltakozásban érdemes termelni az adott földterületen.
Az ágyasán belül arra érdemes ügyelnünk, hogy a nem mélybe nyúló gyökerű növényeket mélyen gyökerezők mellé ültessük. Mivel a betakarítás ideje eltérő, a leghosszabb ideig érő zöldségnek van végül a legnagyobb helye, mert a többit időközben már leszedtük.
Különösen kedvező növénytársulások Különösen kedvezőtlen társulások
sárgarépa + hagyma,
saláta + hónapos retek,
paradicsom + hagyma,
borsó + zeller,
paradicsom + petrezselyem,
krumpli + káposztafélék
bab – hagyma,
petrezselyem – fejes saláta,
káposzta – hagyma,
cékla – paradicsom,
burgonya – hagyma,
paradicsom – borsó,
vöröskáposzta – paradicsom,
borsó – bab

Kedvező társulások

uborka hagymával, futóbabbal, zellerrel, céklával, petrezselyemmel, fejes salátával, karalábéval, káposztafélékkel, babbal.
burgonya spenóttal, babbal, karalábéval, kaporral. zeller babbal, spenóttal, hagymával, futóbabbal, paradicsommal, zöldhagymával, karalábéval, káposztafélékkel, uborkával.
petrezselyem paradicsommal, hagymával, hónapos retekkel, uborkával.
paradicsom zellerrel, spenóttal, hagymával, petrezselyemmel, káposztafélékkel, karalábéval, fejes salátával, zöldhagymával, babbal, sárgarépával.
spenót paradicsommal, futóbabbal, eperrel, karalábéval, sárgarépával, burgonyával, káposztafélékkel.
fejes saláta hagymával, paradicsommal, futóbabbal, babbal, hónapos retekkel, retekkel, kaporral, borsóval, uborkával, eperrel, sárgarépával, káposztafélékkel, zöldhagymával.
hagyma paradicsommal, eperrel, uborkával, petrezselyemmel, fejes salátával, karalábéval.
eper karottával, zöldhagymával, káposztafélékkel, retekkel, hónapos retekkel, fejes salátával, spenóttal, hagymával.

 

Átültetés és dugványozás
Hatás
Átültetés Növő Holdnál, vagy Leszálló Hold idején (az Ikrektől a Nyilasig).
Az átültetést mindig tavasszal vagy ősszel kell végezni.
Gyorsan képeznek gyökeret, és csodálatos növekedésnek indulnak.
A Leszálló Hold időszakában, leginkább a Szűz-napokon Az öregebb növények és az öreg fák is újra nőni kezdenek.
A dugványozásra alkalmas a Növő és Leszálló Hold időszaka.
Itt is a Szűz-napok a legalkalmasabbak.
Ősszel azonban a dugványozásnál ügyelni kell a Fogyó Holdra.
A növények gyorsan nőni kezdenek, és rövid idő alatt új hajszálgyökereket eresztenek.

 

Gyomirtás
Természetes védekezés
Minden talaj szenved, ha egyszerre mindig csak egyféle növény nő rajta. Megsínyli a baktériumtenyészet, a talaj kifárad és elmérgeződik, romlik a talaj növény- és állatvilágának élete, mígnem trágyázás és növényvédő szerek nélkül már semmilyen hasznosítható termést nem képes hozni. A talaj kifáradása ilyenkor nemcsak az ásványi anyagok hiányából fakad, hanem a termesztett növények gyökerének kiválasztása is szerepet játszik benne. A zab például savassá teszi a talajt. A vadrepce és a repcsényretek, mint a zab kísérőnövényei, mentesítik a talajt a savaktól, és így ellenhatást fejtenek ki a zab savasító hatásával szemben.
Az egyoldalú táplálkozásból eredő egészségkárosodásokat, amelyeket a monokultúrákban termesztett gabona okoz, éppen azokkal a “gyomnövényekkel” lehet gyógyítani, amelyek az illető mezei terménnyel együtt jelennek meg.
Megfelelő időpont Kedvezőtlen időpont
A gyomnövények kiirtására a Fogyó Hold időszaka alkalmas, a legkedvezőbb a Bak jegyében (januártól júliusig). Az asszonynapok: Mária-ünnepek mint Mária Mennybemenetele vagy Gyertyaszentelő Szűz Mária (aug. 15. és szept. 8.)
Figyeljünk oda, hogy ne sértsük meg a haszonnövényeket, mert akkor azok is elpusztulhatnak.
Legkedvezőtlenebb ideje a Növő Holdra eső Oroszlánnapok. Ekkor burjánzik és csírázik minden gaz, ha hozzáérnek. Kapáljunk fel egyszerűen egy új ágyást, amikor Oroszlán idején a Hold növőben van. Minden mégoly gyenge gyomnövénymag is növekedésnek indul, és aztán a Bak jegyében Fogyó Holdnál ki lehet gyomlálni – az ágyás hosszú időre gazmentesnek mutatkozik. Végül ősszel minden ágyást Fogyó Holdnál kigyomlálva kell otthagyni. Ez jó előkészület a következő évre.
Egy érdekes megfigyelés
Különös nap van június 18-án délelőtt, déli tizenkettőig (nyári időszámítás szerint egyig). Azok az évelő növények és gyomok, amelyeket ezekben az órákban irtunk ki, soha többé nem nőnek vissza, még a gyökerük is elrothad.
Ez egy Hold állásától független szabályt, megmagyarázhatatlan, és csak saját maga által bizonyítható, ha kipróbáljuk.

 

Kert és fák

 

Növények, cserjék és fák metszése
A növények visszavágását Fogyó Holdnál kell végezni, vagy Leszálló Hold idején (az Ikrektől a Nyilasig).
A növények és a fák Fogyó Holdnál nem szenvednek kárt, mert nem folyik ki a nedvük. A visszavágás után nem vérezhetnek el, mert a nedvek lefelé áramlanak.
A gyümölcsfák metszése
Megfelelő időpont Kedvezőtlen időpont
A gyümölcsfák és -bokrok metszéséhez megfelelő időpont a Fogyó Hold, leginkább valamelyik termésnap (Oroszlán, Nyilas, Kos).
Épp ilyen megfelelő a Leszálló Hold is (az Ikrektől a Nyilasig), mert ilyenkor a fák nedvei szintén nem felfelé áramlanak, és a vágási felületeken nem folynak ki.
A legkedvezőtlenebbek a levélnapok (Rák, Skorpió, Halak), amikor a Hold növőben van. A fa túl sok nedvet veszít, és ez hátráltatja a gyümölcs növekedését. A gyümölcstermő növény ugyan nem pusztul el, de a terménymennyiség csökken vagy néha teljesen elmarad. Ha esetleg metszéskor a Telihold éppen a Rák jegyére esik, akkor még az sem biztos, hogy ezt a növény túléli.

 

Nemesítés
A nemesítés, egy nemes gyümölcsöt vagy virágot hordozó oltóvesszőnek a nem nemesített, de erős alapnövénnyel való egyesítése annak érdekében, hogy egészséges, erős és nagyobb ellenállással bíró tenyészetet hozzunk létre.
A gyümölcsfák nemesítését Növő Holdnál, leginkább Holdtölte tájékán és gyümölcsnapon (Kos, Oroszlán, Nyilas) érdemes végezni. A fa nedve gyorsan felszáll az új oltványba, és jobban összekapcsolja az alappal. Legjobb ezt a munkát gyümölcsnapra halasztani. A fa még minden évben termést fog hozni. Ha időbeli okok akadályozzák, hogy ezt a munkát Növő Holdkor vagy Holdtöltekor végezzük el, akkor válasszuk a Felszálló Holdat, szintén leginkább termésnapon (Kos). Minden növényt és fát, amelyek nem akarnak nőni, satnyulnak vagy betegek, a legtöbb esetben eredményesen lehet kezelni, ha Fogyó Holdnál – a 4. negyedben vagy leginkább Újholdkor – eltávolítjuk a csúcsukat. A csúcsot közvetlenül egy oldalág mellett kell levágni, amely felfelé nő és új csúcs lehet belőle. Ez a szabály alkalmazható a dísznövényekre és a virágos növényekre is.

 

A Szűz napjai – munkanapok

Szűz Növő Holdban Fogyó Holdban márciustól szeptemberig szeptembertől márciusig

Ha palántázásról és ültetésről van szó, akkor ez a legjobb állatövi jegy.
A fák dugványozása: egy lapáttal nagyobb távolságokra réseket vágunk, beletesszük a dugványt, és egyszerűen simára tapossuk. Ha egy-egy fa nem akar rendesen nőni, akkor Újholdkor lecsippentjük a kis csúcsokat. A fák gyorsan és erőteljesen nőnek, gyakran egyáltalán nincs is szükség arra, hogy bekerítsük őket a vadak elől. A Növő Holdnál, Szűz napján vetett gyep is gyorsan szemet gyönyörködtetővé válik, bár a gyepnek talán még jobban megfelelnek a Növő Holdra eső Oroszlánnapok. Mindenképpen fontos, hogy a Hold dagadjon. A gyep jobban nő és ellenállóbb lesz, gyakran nem is szükséges az utólagos vetés.
A szűz napján átültetett növények, mint például a muskátli, a legjobb feltételekkel rendelkeznek ahhoz, hogy csodaszép, egészséges erkélynövény legyen belőlük. A dugványok ősszel gyorsan növésnek indulnak, mert a Szűz olyankor mindig Fogyó Holdban áll. Tavasszal is nagyon jól lehet dugványozni, amikor a Hold növőben van. Ez főleg azokra a muskátlikra vonatkozik, amelyek átteleltek. Téli álmuk után a Szűz napján ültetjük át a muskátlikat, részekre szedve vagy csak dugványokkal.
A Szűz szabálya alól a fejes saláta a legnagyobb kivétel! Ha Szűz napján ültetjük el, szárba szökken és nem “fejesedik” meg. A Nyilas is rossz jegy a salátaültetéshez. A leveles zöldségféléket (salátát, spenótot, fehér és vörös káposztát stb.) Fogyó Holdkor ajánlatos elvetni és elültetni, leginkább Rák-napokon. Kerítés készítésére vagy felújítására szintén alkalmasak a Szűz napjai. De leginkább Fogyó vagy Újhold idején végezzük. Az ilyenkor bevert oszlopok maguktól megállnak. Ez a szabály vonatkozik a fák karózására is, mert a karókat a Fogyó Hold megköti.
Ha valaki hosszú évek után elhatározzuk, hogy teljesen átalakítjuk a kertünket, akkor főleg tanácsos, hogy minden ültetési és átültetési munkálatot a Növő Hold idejére eső Szűz-napokra időzítsünk. Csak azokat a növényeket nem kell feltétlenül a Szűz napján elültetni, amelyek úgyis jól megnőnek, ha egyébként ügyelünk arra, hogy a Hold növőben vagy Leszálló ágban van-e.

 

Kert és zöld fák

Forrás: astrologia.hu, kiskegyed.hu, holdlap.eoldal.hu, Johanna Paungger, Thomas Poppe: Útmutató Hold könyve alapján