Hold és konyha

A betakarítás, a tárolás és a tartósítás

A legkedvezőbb időszak a betakarításra, tartósításra, raktározásra és vermelésre a Felszálló Hold ideje (a Nyilastól az Ikrekig).

Befőtt és lekvár

A gabona aratására és elraktározására, a zöldség és a krumpli leszedésére és eltevésére a Kos napjai a legalkalmasabbak.

A gyümölcs és a zöldség Felszálló Hold idején több levet tartalmaz, szüreteléskor megmarad, és a legjobb feltételekkel rendelkezik a fogyasztáshoz és a tartósításhoz.

A lekvár és a szörpök befőzéséhez szintén kedvező a Felszálló Hold. A gyümölcs sokkal lédúsabb, és az aromája is sokkal jobb. Sokkal inkább eltartható, nyugodtan le lehet mondani a művi kocsonyásítószerekről és a vegyi adalékokról.

Kivételt képeznek a Halak napjai: ezek ugyan Felszálló Holdra esnek, de amit ilyenkor szedünk le, azt inkább azonnal fel kell használni. Ez az idő nem igazán alkalmas a zöldség és a gyümölcs elvermelésére, illetve tartósítására. Fennáll a rothadás veszélye, és mindennek egyforma lesz az íze.

A Növő Holdnál leszedett kerti és szántóföldi terményeket lehetőleg azonnal fel kell használni, ha a Hold éppen nem felszálló erejű jegyben áll.

Betakarításnál, raktározásnál és tartósításnál feltétlenül kerülje el a Szűz napjait.
A befőtt például könnyen elkezd penészedni. A Rák sem a legmegfelelőbb.
Aki tehát ügyel a felszálló holdra, az kitér ezeknek a jegyeknek az útjából.

Az aszalni való termést és gyümölcsöt, a szárítani való füveket mindig Fogyó Holdnál ajánlatos leszedni és gyűjteni.

Azokat a pincepolcokat, amelyeken el akarjuk helyezni a gyümölcsöt, csak Fogyó Holdnál szabad tisztítani (levegő- vagy tűzjegy idején). Ez szárazon tartja őket, és megakadályozza a penészképződést.

Tartósítás, befőzés: tekintet nélkül a Hold fázisaira, inkább felszálló Hold idejére időzítsük, amikor a Hold a Nyilas–Ikrek jegyek között jár.

Gyümölcsöt legjobb Kos napján (termésnap), gyökérzöldséget pedig Bak és Bika , vagyis gyökérnapokon leszedni és befőzni.

A zöldségeket egy Kos napon fagyasszuk le, így nem lesz olyan vizes, és nem esik szét.

Forrás: astrologia.hu, kiskegyed.hu, holdlap.eoldal.hu, Johanna Paungger, Thomas Poppe: Útmutató Hold könyve alapján