Hold, kert és kártevők

Gyomok és kártevők kezelése
Sok gyom, valójában gyógynövény, mely számos bajunkra adhat házi gyógyírt. Valamint rothadásukkal is hozzájárulnak a kimerült talaj egyensúlyának helyreállításához. A kártevők is sok tekintetben hasznot hozhatnak, hisz számos állatnak, madárnak, bogárnak, hernyónak, rágcsálónak és sok másfajta állatnak eledeléül szolgálnak, így fenntarva a körforgást.
Megelőzés, megoldás
Tényleg kártevők ezek? Mi a támadás oka? Hibát követtem el az ültetés vagy az ápolás során? Nem a körülményeknek legjobban megfelelő talajt választottam?
Amennyiben a természettel összhangban szeretnénk dolgozni kertünkben, érdemes mérlegelni a gyomok és kártevők ellen teendő intézkedéseket. Megjelenésüknek oka van,a mennyiben feltesszük a fenti kérdéseket, sokszor a válaszban már benne van a megoldás vagy a megelőzéshez szükséges információ. Mindehez nélkülözhetetlen az összhang, a szeretet és a józan ész. Csak akkor lehet helyesen cselekedni, ha az ember már felismerte és elfogadja a támadás valódi okát.
Pl.: egy zöldségágyást ismételten kedvezőtlen befolyások idején ápolunk vagy öntözünk, akkor nemkívánatos férgek számára készíti elő a táptalajt.
A szoba- és erkélynövények akkor lesznek tetvesek, ha gyakran locsoljuk őket virágnapokon.
A szobanövényeknek az a legjobb, ha levélnapokon (Rák, Skorpió, Halak) kapnak vizet.
A kártevők tömeges felbukkanása ellen a legjobb védekezés az, ha a megfelelő időpontban ültetünk és vetünk, miközben figyelembe vesszük a levél-, termés-, virág- és gyökérnapok befolyását a virágokra és a növényekre.
termés Kos, Oroszlán, Nyilas
virág – Ikrek, Mérleg, Vízöntő
gyökér – Bika, Szűz, Bak
levél – Rák, Skorpió, Halak
Az időjárás néha keresztülhúzza ezeket a számításokat, de legalább ne nagyon kedvezőtlen napot válasszunk az ültetéshez, a vetéshez és a növényápoláshoz.
A kártevők legyőzésében a növények kölcsönösen segíteni tudnak egymásnak abban, hogy sakkban tartsák a kártevőket. Az alábbi listában azt a növényt kell a megtámadott növény mellé ültetni vagy vetni az adott élősködő, kártevő esetében. Az ilyen ellenszerek esetében ügyeljünk arra, hogy a fűféléket Növő Holdkor, a hagymás növényeket pedig Fogyó Holdkor ültessük el! Tegyünk Telihold előtt két nagy maréknyi növényt 10 liter hideg vízbe; hagyjuk a kivonatot 24 órán át állni, aztán hígítás nélkül öntsük a gyökér tájékára, a károsodott növény törzse köré a földbe (ne a törzsre, a szárra, a nyélre, a levelekre vagy a virágokra!). Ha Fogyó Holdkor készítjük, akkor kétszer annyi ideig hagyjuk állni a kivonatot. Ne dobjuk ki a kivonat maradékát, hígítva még napokig jó trágya lehet belőle!

 

Rózsa

 

Mi ellen? Mi segít?

káposztalepkék borsmenta, zsálya, paradicsom, kakukkfű, fekete üröm levéldarazsak gilisztaűző varádics
levéltetvek katicabogár sarkantyúka (főleg gyümölcsfák alatt), csalánkivonat egerek fokhagyma, császárkorona, ebnyelvűfű, somkóró
földibolhák bodzakivonat, fehér üröm, borsmenta, hagyma, fokhagyma, saláta lisztharmat fokhagyma, metélőhagyma, bazsalikom
hangyák levendula, galambbegysaláta, gilisztaűző varádics, döglött halak elásva répalegyek hagyma, zsálya
gombásodás metélőhagyma, zsurló penész hagymás növények
vakondokok amikor a hold növőben van, boronával vagy kézzel felnyitni a túrást, és kitágítani a lyukat atkák málna
A féregirtás mindenféle eljárására alkalmas a Fogyó Hold. A földben lakó férgekre legjobb gyökérnapokon (Bika, Szűz, Bak) lecsapni.
A föld feletti kártevők elleni küzdelem nagyon hatásos, ha a Hold a Rák jegyében áll, de az Ikrek és a Nyilas jegye is alkalmas erre.
Néha csak a radikális visszavágás segít. Ezt mindenképpen Fogyó Holdkor, a 4. negyedben vagy leginkább közvetlenül Újhold után ajánlatos elvégezni. A legtöbb esetben a növény ezután újra megerősödik.
A csigák kezeléseErre a legjobb időszak a Skorpióban álló Növő Hold.
Gyűjtsünk annyi tojáshéjat, amennyit csak lehet (a főtt tojás héja nem jó!). Zúzzuk apróra Fogyó Holdnál (a Növő Holdnál széttört tojáshéj nem morzsolódik szét és nem lesz éles, hanem belsejével összeragad), és szórjuk szét Növő Holdnál a növények és az egész ágyás körül a földre. Előtte persze össze kell gyűjteni a csigákat, amik már bemásztak az ágyásba. A tojáshéjcserepek éles szélei hatékonyan elriasztják az érzékeny bőrű állatokat. A Holdnak a héj szétszórásakor feltétlenül növekednie kell, mert Fogyó Holdkor a héjakat a legközelebbi eső bemossa a talajba. Amikor a Hold növőben van, a föld nem fogad be annyi nedvességet, a szilárd anyagok a felszínen maradnak. Egy idő után úgyis eltűnnek a tojáshéjak a földben (ezáltal a talaj mésztartalma növekszik és a tojáshéj megköti a savakat), de a csigák támadásának veszélye addigra már elmúlik.
Nagy csigaveszély esetén ismételjük meg az eljárást a következő hónapban Skorpió idején.
További hasznos csiga elleni módszerek: fahamu és fűrészpor kiszórása, hagyma, fokhagyma, zsálya és sarkantyúka ültetése egymás mellé. A csigák a békák és a sünek kedvelt eledelei.

Forrás: astrologia.hu, kiskegyed.hu, holdlap.eoldal.hu, Johanna Paungger, Thomas Poppe: Útmutató Hold könyve alapján