Szellem: Méz és kalács

A méz

mézrengeteg tápanyagot tartalmaz, mely szervezetünk számára fontos a szervezetben zajló folyamatok szempontjából: aminosavakat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot. Magas a kalória értéke.

Korlátlan ideig eláll, csupán vitamintartalma csökken az évek elteltével, kissé besűrűsödhet, megkeményedhet. Tévhit, hogy csak a folyékony méz a jó. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. A glükózi elősegíti, a fruktóz pedig gátolja a kristályosodását. Az akácméz sokáig folyékony marad ezért, a repceméz azonban már egy hónap múlva elkezd kristályosodni.

Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.

Mióta tudunk róla?

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget.

A méhektől nemcsak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele.

A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet. Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. A természetgyógyászat is alkalmazza.

Mire jó?

Fertőtlenítő és baktériumölő hatása mellett a vérnyomást is csökkenti, védi a vesét és a májat. Sebek, gyulladások kezelésére is alkalmazzák. Az immunrendszer erősítése, mellett gyomorpanaszok elmulasztására is használják.

mézMéz, és méh termékek

akácméz: köhögés, emésztési zavar

gesztenyeméz: kimerültség, vérszegénység, visszér

fenyőméz: fertőtlenítő, légúti, húgyúti megbetegedések

hársfaméz: selymes haj, köhögés, hörghurut, görcsoldó, fertőtlenítő, idegnyugtató

gyermekláncfű méz: étvágyjavító, vérerősítő

citromfű méz: görcsoldó, nyugtató

eukaliptusz méz: légzőszervi probléma, gyomor, bélműködési zavar, külsőleg hámosító, pajzsmirigy túltengés, allergia, cukorbetegség

virágpor: aminosavak, A vitamin elővitaminja, nemi működés, prosztata, vérszegénység, étvágytalanság, daganatok

méhkenyér: (lépes) immunerősítő, gyulladáscsökkentő

méhviasz: külsőleg, belsőleg rágcsálás, torok, gége, száj-gyulladás

propolisz: fertőtlenít, konzervál, seb, gyulladás, antibakteriális, húgyúti, mandula gyulladás, fertőzések

méhméreg: ízületi problémák, gerinc, csípő probléma

méhpempő: vitamin, ásványi anyag, magas vérnyomás, időskori alultápláltság, növekedési zavaroknál, szellemi, fizikai fáradtság, szív, érrendszer, bőrbetegség, immunerősítő

A mézeskalács

mézeskalácssütemény készítésének komoly hagyománya van. Számos alakban, díszítéssel  találkozhattunk már vele gyerekkorunk óta. Eredetileg az isteneknek felajánlott ajándékként készítették. Sokáig csak mézet használtak édesítőszerként, így a süteményekbe is ez került.

Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A magyar ősi méhész nemzet, a 11. századból származik az első írásos emlék ezzel kapcsolatban. Az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa és Debrecen céhei is ismertek voltak a 17. században.

A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel “mézesbábos” céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált.

Mézesklács készítésA századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. Nálunk használt formái: csillag, angyalka, harang, huszár, kard, baba, de a képzelet határtalan.

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik. Fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás. Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd kézzel, szaggató formákkal vagy ütőfával formázzák. Ez után díszítik és kisütik.

A díszítésnek több módja is használatos: tojáshabbal rajzolnak mintát rá, bevonják tojásfehérjével vagy festékkel, magvakat nyomnak bele, tükördarabokat, dekorációs papírokat helyeznek rá.

Egy jó recept: http://mohakonyha.blogspot.hu/2009/11/adventi-koszoruk-mezeskalacsbol.html

 Forrás: Wikipédia alapján