Erica világa – idézetek 4.

Tanulj meg az lenni, aki vagy, és tanulj meg szívesen lemondani arról, ami nem vagy. (Henri Frederic Amiel)

Én nem így képzelem a szórakozást. Még mindig érdekel, mit gondolnak mások, mi? Nem arról van szó, hogy zavar, egyszerűen nem vagyok szerepjátékos! Valóban elég kicsi dobozban tengeti a napjait. Biztos nagyon fárasztó naponta belepasszíroznia magát. Ez vagyok, ez nem vagyok, ez vagyok, ez nem vagyok. Nézze, tudom, ki vagyok! És visszajöttem, és megtettem, amit kellett, szóval… Akkor miért van még itt? Igen. Nem, nincs tervem. Csak elütöm az időt, kivárom, mit tartogat számomra a világ.

Miért csinálod ezt folyton? Miért hagyod mindig nyerni? Hát, mi ezt így szoktuk. Claire-nek mindenről van véleménye, én meg nem akarok veszekedni. Tudom, hogy nem, de néha muszáj. Az egész életedet úgy akarod leélni, hogy mindig feladod? Ha biztos vagy a dolgodban, akkor szólalj meg és lökd vissza! Én ezt nem így szoktam. Hogy érted, hogy nem így szoktad? Én nem szeretek visszalökni, nem vagyok harcos, én nem ilyen vagyok. Te nem ilyen vagy? Te csak meghátrálsz. Azt mondod, nem ilyen vagy, mintha nem lenne választásod, pedig van, harcolhatsz. És igen, lehet, hogy rémes, és félelmetes és nehéz, de képes vagy rá. Őszintén szólva, Erica, egyszerűen így könnyebb. De ez nem elég erős érv.

Figyelj, egy éjjel minden második héten a barátaimmal lóghatok, és előhozhatom magamból, aki tényleg vagyok. Mélyen. Nem Ivant, a technikust, vagy Ivant, a szánalmas pasit, akit ma dobtak. Önmagam lehetek. Megmutathatom a világnak Ivan Frankel olyan énét, amit soha senki nem is képzelt volna róla. Érted? Erőt, bátorságot, önbizalmat. De te csak a felszínt látod. A ragasztott fegyvereket, és rohangoló kockákat, akik beöltözőset játszanak. Nem, ez nem igaz. Tényleg? Cikinek érezted, hogy meggyógyíts. Dehát…itt ki ítélt volna el? Senki. Az egyetlen, aki elítél te magad vagy.

Kap tőlem egy újrajátszást. Hogy kideríthesse, képes-e rá. Még ha meg is ijeszti, még ha nehéz is, még ha nem is akarja. A könyv rossz. És Linda nem fogadta meg a javaslatainkat. És tudom, hogy ez a helyes lépés, de… Én nem… Nem tehetek róla, teljesen lebénultam. Mi van… Mi van, ha sír? Nem tudok bemenni oda tök ridegen, érzéketlenül, ahogy Brent szokta csinálni. Ki mondta, hogy úgy kell csinálnia, ahogy Brent szokta? Miért nem megy be, és csinálja úgy, ahogy Erica csinálná?

Gondolni könnyű, cselekedni nehéz. De gondolatunk szerint cselekedni a legnehezebb dolog a világon. (Goethe)

A nap végén ez a tanulság marad: Az, amilyennek látni akarjuk magunkat, korlátozza, kikké válhatunk. Lépj ki a dobozból, és még tanulhatsz is valamit. Mert többre vagyunk képesek, mint képzeljük. Mert mindünkben megvan, hogy olyat tegyünk, amit még soha. Mert olykor önmagunkat is meg tudjuk lepni.

Nem vicces, hogy ahogy a dolgok végre kezdenek jobbra fordulni, te csak arra az egyre tudsz gondolni. Arra az egy bánatodra, ami mindig visszahúz majd. Én nem tudom, milyen érzés elveszíteni az ember bátyját, de sok módon emlékezhetünk valakire. Ha nem akarod, hogy ez az év olyan legyen, mint a többi, akkor ne hagyd! Változtass rajta! Ráébredtem arra, hogy ahogyan mi ezt csináljuk… Ezt én nem érzem helyesnek. A tényt, hogy nem beszélünk Leóról, vagy hogy mi történt. Ez így nem egészséges. Nem normális. Ennek nincs normális módja. Ezt mindenki úgy kezeli, ahogy tudja. Igen, de szerintem mi mind ugyanúgy csináljuk. Mondjuk ki: mi nem kezeljük. De van egy ötletem, hogy hogy csinálhatnánk idén másképp. Szóval feldobom nektek a labdát. Építsük fel a pajtát? Miért ne? Ezt együtt tudnánk csinálni.

Idén próbált változtatni.Szerettem volna csinálni valamit, ami segít elengedni. Valami pozitívat. De nem sikerült, és… Őszintén szólva ez nem lep meg. Miért nem? Mert nem könnyű olyat elengedni, amit már évek óta cipelsz. Vannak korlátai ennek a terápiának, és jelen pillanatban egy ilyenbe ütközünk. Mert nem számít, milyen mélyen bánja. Nem megengedett, hogy visszamenjen és Istent játsszon. Nincs felhatalmazva a halott feltámasztására. Beavatkozni más életébe ütközik a szabályokkal.

Következményei vannak a szabályszegésnek. És a maga esetében ez az eredmény. Szóval azt mondja, azért csinálta, hogy megleckéztessen? Nem. Vegye ezt úgy, hogy az univerzum így állítja vissza a rendjét. Megváltoztatott valamit, Erica. Muszáj volt visszaváltoztatni.