Hold a művészetekben

A Hold számos irodalmi, zenei, képző és színművészeti alkotásban szerepet kapott, számos művet ihletett.

Néhány híresebb alkotás:

Irodalom

Sci-fi

Jules VerneJohannes Kepler: Az álom (1634). A nagy csillagász sci-fi műve, amelyben egy izlandi utazót a levegő démonai a Holdra repítenek és ezt az utazást használja az író a csillagászati felfedezései, eszméi ismertetésére.
Cyrano de Bergerac: Voyages dans la Lune (Utazás a Holdra) (1657). A sci-fi és utópisztikus irodalom korai képviselőjének elképzelése a holdutazásról.
Jules Verne: Utazás a Holdba (1865), Utazás a Hold körül (1870). Egy amerikai baráti kör, a baltimore-i Gun Club egy gigantikus ágyúval lövedéket akar a Holdra juttatni, amelynek belsejében egy nemzetközi társaság utazik a szomszéd égitestre. Végül a célzást ugyan elvétik és az ágyúgolyó csak megkerüli a Holdat, de a történet hősei sikeres űr- és holdutazást tesznek.
H. G. Wells: Emberek a holdban, Bp., Neptun könyvek, 1957
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij (1920): Távol a Földtől. Tudományos fantasztikus regény. Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest, 1969.
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij: Séta a Holdon. Tudományos fantasztikus regény. Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest, 1958.
Arthur C. Clarke: 2001: Űrodüsszeia (1968). A történet nem a Holdról szól, de a négy szakaszra osztható történet második szakasza, a monolit megtalálása körüli események a Holdon játszódnak.
Arthur C. Clarke: Holdrengés. A történet bemutatja azt a hősies küzdelmet, melyet az elsüllyedt holdbusz utasainak megmentéséért vív a jövő technikája és tudománya.
Arthur C. Clarke: Földfény (1955). A történet a Föld és a Holdon letelepedett kolónia közötti politikai harcot mutatja meg egy kémtörténet keretében.
Harold Pinter: Holdfény. Haláljáték egy részben (tragikomédia, fordította: Forgách András).
Guy de Maupassant: Holdfény (fordította: Illés Endre) Holdfény. Klasszikus elbeszélések. Vermes Magda válogatása. László Endre Szíriusz kapitányról szóló regényei és rádióhangjátékai

Non-fiction

Oriana Fallaci: Ha meghal a Nap (1965). A rendhagyóan dokumentarista mű űrhajósokkal és az amerikai űrhajózás kezdeteitől a holdraszállásokig tartó időszakának szereplőivel készült interjúkra épül.
Isaac Asimov: A Hold tragédiája (1973). A világhírű sci-fi író esszéje arról, hogy az emberiség és az evolúció mit köszönhet a Holdnak.

Zene

Joseph Haydn: Il mondo della luna (Élet a Holdon), opera, (1777)
Gary Moore: Picture of the Moon (2001)
Ludwig van Beethoven: Holdfény szonáta („Mondschein”) cisz-moll, op. 27. No 2. (1801)
Glenn Miller: Holdfény szerenád (2005)
Pink Floyd: The Dark Side of the Moon (1973)
Kispál és a Borz: Holdfényexpressz
Savage Garden: To the Moon and back
Feeder: Moonshine
The Queers: I don’t wanna live on the Moon
The Rising of the Moon, ír népballada (19. század)

Film

HoldhercegnőGeorges Méliés: Le Voyage dans la Lune (Utazás a Holdba) (1902) – Jules Verne: Utazás a Holdba és H. G. Wells Emberek a holdban című regényének némafilmes interpretációja, az első sci-fi film.
Fritz Lang: Frau im Mond (Nő a Holdban) (1929) – Az első komoly filmes sci-fiként is emlegetett némafilm. A rakéták űrutazási alkalmazását vetítette előre népszerű formában.
Utazás a Holdba (rendezte Csányi Miklós, MTV, 1974) – Három részes tévéfilm Verne azonos című regényéből.
Alfa holdbázis (1975) – Eredeti angol címén: Space 1999. Brit televíziós sorozat, amelyben egy kataklizma elszakítja a Holdat Föld körüli keringéséből, és a felszínén működő holdbázis személyzete különböző kalandos helyekre kerül a világegyetemben.
Apolló 13 (1995) – Filmdráma Ron Howard rendezésében az Apollo–13 űrhajó útjáról, amely a Holdra indult, de egy baleset miatt nem tudott leszállni rajta, hanem megkerülte és úgy tért vissza a Földre.
Ron Underwood: The Adventures of Pluto Nash (Pluto Nash – Hold volt, hol nem volt…) (2002) – A történet 2087-ben játszódik a Holdon. Egy night klub tulajdonosa leszámol ellenségeivel.
Elizabeth Goudge: The Secret of Moonacre (Holdhercegnő) (2008) – Egy titokzatos, ősrégi történetet mesél el, amelyből Maria előtt két család viszálykodása elevenedik meg. A családok között folyik a harc a Hold varázsgyöngyeiért.
Duncan Jones: Moon (Hold) (2009) – A Hold túloldalán lévő Helium-3 kitermelő bázison játszódó sci-fi film.
Michael Bay: Transformers 3. Dark of the Moon (2011) – A Hold sötét oldalára ütközik egy Cybertroni hajó.

Forrás: Wikipédia