Hold és egészség

A holdciklusok hatása
Jegy Testi zóna Szervrendszer Elem
Kosban Fej, agy, szem, orr, koponya, arc, epehólyag, mellékvese, izomzat Érzékszervek Tűz
Bikában Gége, beszélőszervek, nyak, fül, tarkó, torok, mandulák, pajzsmirigy, hipofízis, , állkapocs, fogak, hangszalagok, váll, karok, kéz, tüdő Vérkeringés Föld
Ikrekben Váll, karok, kéz, légcső, tüdő felső része, lapocka, csecsemőmirigy, mozgatóidegek, négy felső hátcsigolya Mirigy-rendszer Levegő
Rákban Mellkas, tüdő, gyomor, máj, epe nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, nyálkahártyák, tüdő középső része, női mell, anyaméh, testnedvek egy része (nyál, gyomorsav) Idegrendszer Víz
Oroszlánban Szív, hát, rekeszizom, vérkeringés, verőerek, vérkeringés, a plexus solaris, gerinc, 5-9. csigolya, alkar, csukló, szem, retina, érrendszer Érzékszervek Tűz
Szűzben Emésztőszervek, idegek, lép, hasnyálmirigy has tájék, emésztőrendszer, vékonybél, harántvastagbél, máj, rekeszizom, kézfej Vérkeringés Föld
Mérlegben Csípő, deréktájék, kiválasztó szervek, vese, hólyag, vesemedence, bőr, női nemi szervek Mirigy-rendszer Levegő
Skorpióban férfi nemi szervek, húgyvezeték, has alsó része, vastagbél, végbél, húgycső, húgyhólyag, belső elválasztású mirigyek, verejtékmirigyek, orr Idegrendszer Víz
Nyilasban Comb, csípőtájék, medencetájék, keresztcsont, vénák, viszér, máj Érzékszervek Tűz
Bakban Térd, csont, izületek, bőr, fogak Vérrendszer Föld
Vízöntőben Alsó lábszár, vénák, boka, gerincvelő, központi idegrendszer Mirigy-rendszer Levegő
Halakban Lábfej, lábujjak nyirokrendszer, tobozmirigy, folyadékháztartás Idegrendszer Víz

 

A táblázatban olvashatók, mely állatövi jegyhez mely testrészek, szervek tartoznak. Az adott napokon a sérülések súlyos következményekkel járhatnak, s ezeken a napokon ajánlatos elkerülni a sebészeti beavatkozásokat. A szóban forgó testrészek, testtájak és szervek különösen érzékenyek, amikor a Hold az adott állatövi jegyben tartózkodik, fordítunk figyelmet ilyenkor rájuk, tegyünk egészségük érdekében. Ha ezt táplálkozásunknál, különböző kúrák alkalmával, sportnál, szaunánál, vagy egy gyógyfürdő igénybevételénél figyelembe vesszük, sokat tehetünk egészségünk megóvása és visszaállítása érdekében.

A Hold állása a jegyben: a jegynek megfelelő analógiák szerint működik a hold
Felszálló Hold (felszálló erő), nyilastól ikrekig
Leszálló Hold (leszálló erő), ikrektől nyilasig

szerveink

 

Jegy Növény Elem Le-fel szálló Tápanyag Nap-minőség
Kosban Termés Tűz Fel Fehérje Meleg
Bikában Gyökér Föld Fel Hideg
Ikrekben Virág Levegő Le Zsír Levegő/ fény
Rákban Levél Víz Le Szén-hidrát Víz
Oroszlánban Termés Tűz Le Fehérje Meleg
Szűzben Gyökér Föld Le Hideg
Mérlegben Virág Levegő Le Zsír Levegő/ fény
Skorpióban Levél Víz Le Szén-hidrát Víz
Nyilasban Termés Tűz Fel Fehérje Meleg
Bakban Gyökér Föld Fel Hideg
Vízöntőben Virág Levegő Fel Zsír Levegő/fény
Halakban Levél Víz Fel Szén-hidrát Víz

Fény napokon, amikor a Hold Levegő jegyekben jár: Ikrek, Mérleg, Vízöntő
Tűz napokon, amikor a Hold Tűz jegyekben jár: Kos, Oroszlán, Nyilas
A mozgás, torna különösen jól esik, a társasági élet, nyitottság időszaka ez.
A Víz napok, amikor a Hold Víz jegyekben jár: Rák, Skorpió, Halak
Föld napokon a Hold Föld jegyekben jár: Bika, Szűz, Bak
Kényeztessük magunkat, a kímélő kúrákon, szépségápoláson, az érzelmek rendezésén lehet a hangsúly.

 

 Az operációkra kedvezőtlen holdállásokFej operációi, amikor a Hold a Halakban áll.Nyak, száj, garat operációs beavatkozás akkor, amikor a Hold a Bikában van.A tüdő kedvezőtlen operációs időszaka az, amikor a Hold az Ikrekben tartózkodik. Ugyancsak kedvezőtlenek ezek a napok altatószer, érzéstelenítő alkalmazására.Mell és gyomor operációja veszélyes akkor, amikor a Hold jegye a Rák.Szív, gerinc, háti részek operációs beavatkozását kerülni kell, amikor a Hold az Oroszlánt járja. Ezek a napok kedvezőtlenek minden szívet gyengítő szer használatára.Veszélyes operálni a veséket, vakbelet, belső részeket, zsigereket akkor, amikor a Hold a Szűzben van. Ilyenkor lehetőleg gyomorműtétre se kerüljön sor.Kedvezőtlen a vese és a máj operációja Mérleg -Holdálláskor, csakúgy, mint a nemi szervek, méh, prosztata operációja akkor, amikor a Hold a Skorpióban van.A combműtét Nyilas, térd, bőr, csontműtét Bak, boka műtét Vízöntő, lábműtét Halak Hold-állásnál kerülendő.

Egészség

A holdfázisokhoz igazodva sokat tehetünk testi-lelki egészségünk javításáért, megőrzéséért.

Akkor gyógyítsd egyes testrészeidet, amikor a megfelelő jegyben jár a hold, a műtét viszont épp ezeken a napokon kerülendő.Műtéthez a fogyó hold napjait,gyógyszeres kezeléshez a növekvőket válaszd, ilyenkor intenzívebben hatnak.

Műtétek

Minél közelebb van a beavatkozás a holdtöltéhez, annál veszélyesebb. Figyelni kell a betegségre, szervre vonatkozó asztrológiai jegyet, abban ne álljon a Hold. Ha lehet programozni az operációt, inkább fogyó holdas periódust kell választani. Minden, ami különösen megterheli vagy igénybe veszi azt a testtájat, amit az a jegy ural, amelyikben a Hold éppen áll, károsabban hat, mint más napokon.

Az operációkkal kapcsolatban Claudius Ptolemaios, a híres csillagász és asztrológus hagyta ránk a fontos szabályt, mely szerint “soha ne operálják késsel azokat a testrészeket, melyek az irányító csillag jegyétől függően a Hold hatása alatt állnak!”

Alapszabály: Minden, amit annak a testtájnak a jólétéért teszel amelyet az a jegy ural amin a Hold éppen átkel, kétszer olyan hatékonyan hat! Minden ami nagyon megterheli vagy igénybe veszi azt a testtájat, kétszer olyan hatékonyan hat.Ha a Hold éppen növőben van amikor áthalad a jegyen, akkor minden építőanyagok bejuttatására és a jegy által uralt szervi területek erősítésére szolgáló intézkedés sikeresebb mint fogyó holdnál.

Ha a Hold éppen fogy, akkor minden az adott a szerv kitisztítására, és méregtelenítésére szolgáló tevékenység sikeresebb mint növő holdkor.Kivéve a sebészeti beavatkozást! A sebészeti beavatkozást ezeken a napokon mellőzni kell, kivéve természetesen a sürgős, halaszthatatlan műtéteket!

Fogyókúra

Az elfogyasztott táplálék hasznosulása függ a holdállástól is, növő holdnál sokkal nagyobb mértékben épül be a szervezetbe. Ugyanakkor a mértékletes fogyókúra is hatékonyabb, ha fogyó holdnál végezzük.Tisztító kúrákat, böjtöt újholdnál érdemes kezdeni.

Ha a combunkból, fenekünkből szeretnénk lefogyni, a Nyilasban járó fogyó Holdnál fokozott eredményre számíthatunk,illetve ha izmosítani szeretnénk ezt a testrészt, a Nyilasban járó növekvő holdnál leszünk igazán eredményesek.
A salaktalanító, méregtelenítő kúrák Szűz napokon, – pláne, ha ezek fogyó Hold időszakába esnek -, lehetnek a legeredményesebbek.
Az életerő ébresztésére, felrázására igazán akkor kedvező az idő, amikor a Hold a Bikában, az Oroszlánban vagy a Szűz jegyében áll.
A nyak és a torok számára az a helyzet kedvező, amikor a Hold a Bikában tartózkodik.
Gimnasztikára, masszírozásra kedvező napok azok, amelyeken a Hold az Ikrek, Skorpió, Nyilas, és Halak jegyében található.
A Kos irányítja a fejet, ebből kifolyólag Kos – Holdálláskor soha ne keressük fel a fogorvost. Szintén nem szabad fogászati narkózisnak alávetni magunkat, ha a Hold a Kos vagy az7 Oroszlánban áll.
Elektromos kezelések, masszázsok kedvező napjai akkor vannak, mikor a Hold a Kos, Oroszlán, Nyilas jegyében található.
Gyógyszeres kezelésnél ha tehetjük, ne szedjünk gyógyszert, ha a Hold a Bikában, Oroszlánban, Skorpióban vagy a Vízöntőben áll. Az összes többi nap viszont kedvezőbb.
Tisztítókúrának, pihenésnek, üdülésnek azok a napok kedveznek, amikor a Hold aMérleg és a Halak jegyében tartózkodik.
Hipnózisos kezelésre kedvező a Hold a Vízöntőben, a Rákban és a Halakban.
A növekvő Hold, vagyis az Újholdtól Teliholdig tartó két hét a gyógyító hatású krémek, pakolások, vitaminkúrák, testépítés ideje.
A fogyó Hold, ami a Teliholdtól Újholdig tartó két hét időszaka, a fogyasztó, zsíroldó, méregtelenítő kúrák, tisztító kezelések ideje.
A Hold és a hormonok

A női hormonális ciklus is a Holdhoz igazodik. 29 és fél nap telik el két újhold között, ami megfelel egy ciklus időtartamának. Telihold idejére esik a termékeny periódus, újholdra pedig a menstruáció. Ez mára már szabálytalanná vált a tablettáknak és a stresszelt életmódnak köszönhetően, de az eredeti “menetrend” helyreállítható.Kísérletek bizonyítják, hogy a fény szabályozza a ciklust: ha egy nő egy éjszakát teljesen elsötétített szobában tölt, majd három egymást követő éjjel egy gyengén világító lámpa mellett alszik, újra szabályos, 29,5 napos lesz a ciklusa (feltéve, ha nem szed fogamzásgátlót). A fényt a tobozmirigy érzékeli, és ennek megfelelően irányítja a hormontermelést.

A 70-es évek végén egy amerikai pszichiáter, dr. Arnold Lieber a Hold hatásáról írt könyvében azt állította, hogy bizonyos emberek elektrolit- és hormonháztartásában telihold idején “dagály” áll be, és ennek következményei vannak a magatartásukban. A legtöbben teliholdas éjszakákon mindössze álmatlanul forgolódnak az ágyukban, de vannak, akik agresszíven viselkednek ilyenkor.

 

Hold a jegyekben
Egészség
Kosban Fej, szem, agy, érzékszervek, orr kezelése hatékony, műtétje viszont tilos
Bikában Gége, torok/nyak, tarkó, száj, mandula, fül, fogak kezelése hatékony, műtétje tilos
Ikrekben Tüdő, hörgők, váll, kar, kéz, mirigyek kezelése hatékony, műtétje tilos
Rákban Máj, epe, melltájék, gyomor, idegek kezelése hatékony, műtétje tilos
Oroszlánban Szív, hát, vérkeringés, rekeszizom kezelése hatékony, műtétje tilos
Szűzben Lép, hasnyálmirigy, felső emésztőszervek, idegrendszer kezelése hatékony, műtétje tilos
Mérlegben Vese, hólyag, csípő kezelése hatékony, műtétje tilos
Skorpióban Nemi szervek, húgyvezeték, alsó emésztőszervek kezelése hatékony, műtétje tilos
Nyilasban Vénák, comb kezelése hatékony, műtétje tilos
Bakban Csontok, ízületek, bőr, térd kezelése hatékony, műtétje tilos
Vízöntőben Lábszár, vénák kezelése hatékony, műtétje tilos
Halakban Lábfej, vádli, lábujjak kezelése hatékony, műtétje tilos

Forrás: holdlap.eoldal.hu, astrologia.hu, paramedica.hu kiskegyed.hu alapján