Lélek: Színek ereje és világa

A csakrák és az elemek kapcsán már említettük a színeket. Most más aspektusból nézzük meg őket. Mi is a szín? Melyek az alapszínek? Miből lesz a többi szín? Ezekre a kérdésekre keresünk ma választ.

A fény elektromágneses sugárzás, mely fényérzetet kelt. Az emberi szem felépítésből adódóan a fényt különböző színekként észlelheti. Hullámhossz és frekvencia fogalmak kapcsolódnak még ide. Már fizika órán is találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy a fehér fény egy prizmán vagy lencsén keresztül szétbomlik különböző színekre: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya. Ezek a szivárvány színei is, mely egy természeti jelenség. De a sarki fény is ezzel áll kapcsolatban. Ezek a színárnylatok különböző frekvencia, energia szinteket képviselnek.

színek

Az alapszínek a piros, a sárga, a kék.

Az ezek  50-50%-os keverékéből jönnek létre a másodlagos színek.

piros és sárga: narancs

sárga és kék: zöld

kék és piros: lila

Az elsődleges, alap és másodlagos színek 50-50%-os keveréke újabb színeket hoz létre.

piros és narancs: korall

narancs és sárga: narancssárga

sárga és zöld: olajzöld

zöld és kék: türkiz

kék és lila: királykék, indigó

lila és piros: magenta

Számos további variáció lehetséges az arányok és az alap, a másodlagos és a harmadlagos színek váltogatásával.

Komplementer színek egymást kiegészítve fehér színt, fényt alkotnak.

kék – narancs

piros – kék

sárga – lila

Világosabb és sötétebb árnyalatok a fehér és a fekete különböző arányú hozzáadásával keletkeznek.

 

A színek és a fény az ókor óta fontos részét képezte a gyógyításnak. A testi, lelki betegségek egyensúlyba, harmóniába hozására alkalmazták őket. A színek és a fény hatással van ránk. Így érdemes odafigyelnünk rá életünk minden területén. Milyen színű ruhákat hordunk, milyen színekkel öltöztetjük fel a lakásunk egyes helyiségeit, hogy a legjobban támogasson minket azokban a tevékenységekben, melyeket ott végzünk. Étkezésünk során is a színeket is figyelembe véve tálalhatjuk ebédünket.

Forrás: Wikipédia és egyéb jegyzetek alapján

színek

A későbbiekben részletesebben is írok majd ezekről.

Lakás és a színek – Színek az öltözködésben – Színes étkezés – A színek gyógyító ereje – Színek élettani hatásai – Aura Soma színei

Ha van olyan téma, ami ezen kívül érdekel a színekkel kapcsolatban Benneteket, írjátok meg itt vagy emailben, és közösen utánajárunk!