Lélek: Állatok és a szeretet

Az elmúlt napokban a szeretetnyelvekről és a hatalmi játszmákról volt szó. A mostani rész az állatokkal, háziállatokkal foglalkozik, akik körülvesznek minket, és részét képezik életünknek.

Sokunknak van kisebb vagy nagyobb háziállata. Ők is igénylik a figyelmet, a szeretetet. Olyanok, mint a soha fel nem növő gyerekek, akik folyamatosan igénylik, hogy foglalkozzunk velük, gondozzuk, etessük őket, és jelen legyünk.

kiscica

Amint úgy döntünk, hogy befogadunk egy háziállatot, onnantól kezdve felelősséggel tartozunk értük. Hisz a lakás, a kertes ház nem az eredeti életterületük, és ebben a környezetben ritkán maradnának életben a segítségünk nélkül.

Az állatok sok örömben és szeretetben tudnak minket részesíteni, mondhatni barátokká, családtagokká válnak. Legyünk tisztába vele, hogy amikor egy állat gazdájává válunk, attól nem rendelkezünk felette, nem tekinthetjük egy tárgynak, egy szolgálónak arra, hogy megkapjuk tőle a napi szeretetenergia adagunkat vagy hogy felügyelje a házat, adjon ételnek valót magából, pótolja a szeretteinket, a meg nem született gyermekeinket, díszítse a házat ünnepekkor.

háziállat

Kezeljük őket a helyükön, és adjuk meg mi is számukra mindazt, amire szükségük van, és csak annyit, amire szükségük van. Enni- és innivalót, pihenőhelyet, kényelmes, védett kuckót, figyelmet, mozgáslehetőséget – és mozgásteret, almot vagy kijárási lehetőséget, közös sétákat.

Tőlünk függnek és csak részben mozoghatnak szabadon, mivel egy meghatározott helyre vannak korlátozva (lakás, kerítés,…). Nem emberek, ne várjunk tőlük olyat, amit egy ember meg tud tanulni és be tud tartani. Mindegy hányszor ismételjük nekik el, hogy ezt vagy azt nem szabad, nem tudhatjuk ők mit értenek meg ebből. Ösztönszerűen fognak viselkedni, és nem gondolkoznak el a morális és társadalmi elvárásokon. Ezért értelmetlen haragudni rájuk, és okolni őket, azért mert számunkra nem tetsző dolgot csináltak, esetlegesen ezért ürügyet találni rá, hogy ne foglalkozzunk velük, utáljuk őket, vagy megváljunk tőlük másnap ajándékozva vagy kevésbé humánus módon az utcára téve.

Ők is ugyanolyan lények, mint mi. Ugyanabban a világban élnek, mint mi. Ők alkalmazkodnak hozzánk a maguk módján, és képesek együtt élni velünk. Mi is tegyük meg a lehető többet ezért a kapcsolatért, hisz abból mind a két fél nyer.

háziállat

Forrás: Rácz Nóri