Szellem: Az otthon ünnepi hangulata

Karácsonyi házdíszítésA lakások, házak díszítése régóta szokás. Számos variációja létezik.  Túlzó, olykor giccses fényes karácsonyi figurák sokasága a kertben, az ablakból lógva. Égősorok, zöld sújtások az ajtó felett, az ablakokon. Kopogtatók, koszorúk a bejárati ajtón számos anyag és forma variációban. Díszek minden ajtógombon, csillárról lelógva. Mécsesek, gyertya kollekciók, karácsonyi ünnepi tálak az asztalokon. Virágköltemények száraz vagy élő virágból, és természetesen a karácsonyfa, mely lehet élő, cserepes, fém lábakon álló, de készülhet falra akasztható, sík vagy térbeli fából, fémből, anyagokból is.

Mindenki saját képzelete alapján teheti ünnepivé a hangulatot a lakásban. Színekkel, karácsonyhoz fűződő formákkal, illatokkal és ízekkel.

Az üveggömb története

A karácsonyfa díszítésének szokása a 16. század körül kezdődött el. Kezdetben almát, diót, ostyát, mézespogácsa-alakokat, édességeket, valamint fából és textilből készült díszeket aggattak rá.

Egy  történet szerint a Türingiában lévő Lauschában, ahol már 1597 óta folyik üveggyártás, egy helyi üvegművesnek nem volt pénze arra, hogy megvásárolja a karácsonyfa díszítéséhez akkoriban használt almát, diót, de mivel azt szerette volna, hogy gyermekei egy szépen feldíszített fa körül ünnepeljék a karácsonyt, a díszeket üvegből készítette el. Az új díszek nagy sikert arattak a városban, az üveggömbök új divatot teremtettek.
Az első írásos bizonyíték szerint 1848-ban készült először üveggömb. Évről évre egyre vékonyabb falú és formájú díszeket ( csillagot, madarat, gomba) fújtak a mesterek

Forrás: kedvesgabi.eoldal.hu

 A karácsonyi díszítés és díszkészítésről

karácsonyi hangulatláthattok mától egy fotóalbumot a Fénylámpás Klub facebook oldalán, és fadekorációk és karácsonyfa ötletek is kerülnek bele napról napra.

A díszek készülhetnek papírból, fából, filcből, szalagokból, száraz növényekből, szárított gyümölcsökből, anyagból, varrva, kötve, horgolva, ragasztva. Műanyag, fém variációk, és a többi keveréke, sütemény, cukormázzal díszítve vagy színesre festve.  Csillogó, színes, flitteres vagy akár natúr.

Valaki évek óta gyűjtögeti és az antik darabok és a modernek jól megférnek egymást mellett. Mások évente egy-egy színbe öltöztetik a karácsonyfát és az otthonuk.

Készítheted magad vagy veheted készen. Számos magyar kézműves és képzőművész munkájára rálelsz a neten és az ünnepi vásárokban, vannak gyűjtő oldalak is , mint a meska.hu.

Kézzel készített karácsonyi üdvözlőlap, ajándék és csomagolási ötletek is várnak az albumok között.

facebook.com/fenylampasklub