Szellem: Gyertya és a lángja

A gyertya az Ünnepi hangulat egyik elmaradhatatlan kelléke. A gyertyaláng meleget, biztonságot és szeretetteli hangulatot hoz a térbe. Rengetegféle színben, formában és díszítéssel kapható boltokban, vásárokban, de akár otthon is elkészíthetjük.

Díszítéshez felhasználhatunk szinte bármit. Szárazvirágot, levelet, fóliát, szárított gyümölcsöket, fűszereket, kagylót, kavicsot, szalagokat, matricákat, tobozokat, üveg, agyagdarabokat. Helyezhetjük üveg vagy cserép edénybe, fém tartókába. Adhatunk hozzá illatot is illóolajok segítségével vagy a bele, ráhelyezett növények által.

gyertyakészítés

Sokféle módszerrel készülhet attól függően, hogy milyen anyagból készítjük, és milyen formát akarunk kihozni belőle.

  • Az egyik legismertebb a mártogatós módszer, mellyel hosszúkás, hegyes kúp alakú gyertyát készíthetünk.
  • Sokan készítenek méhviaszból sodort gyertyát, mivel ennek elkészítése egyszerű és nem túl időigényes. A méhviasz lapot kicsit megolvasztva egyszerű sodrással készül a  gyertya.
  • Parafinból és készíthetünk gyertyát, mely különböző színű tábla vagy golyó formátumban kapható. A paraffinhoz adalékként sztearint szoktak olvasztani, mely a gyertya égésénél megakadályozza a csepegést.
  • A gyertya ezen túl készülhet gyertyahomokból is. A különböző színű gyertyahomokot tetszésünk szerint egymásra szórjuk egy üvegedénybe. A közepébe helyezünk egy viaszos kanócot és kész is.
  • A gyertyazselét vízfürdőben olvasszuk meg. A megolvadt viaszt színezve, illatosítva üvegedénybe töltjük, díszítjük, amivel csak szeretnénk. Tehetünk bele kagylót, dekorációs kavicsot, száraz növényeket, üvegkavicsokat. A kanócot a viasz megdermedése után kell a zselébe helyezni úgy, hogy egy kis tűvel megszúrjuk a helyét, majd betoljuk a viaszos kanócot.
  • A különböző formájú viaszgyertyákat sablonok és öntőformák segítségével készíthetjük, és a formában is hagyhatjuk, gondolok itt az üvegpoharakra, agyagcserepekre. A viasz különböző méretekben és színekben kapható, de utólagosan is színezhető, ha natúr színűt vásárolunk, viaszfestékkel vagy akár zsírkrétával is, amit beledobunk a viaszba olvasztáskor, de lakkozhatjuk is. A továbbiakban a viaszgyertya készítéséről lesz szó.

Ha azt szeretnénk, hogy gyertyánk többféle színből álljon, akkor rétegenként színezzük a festékkel, és mindegyik rétegnél megvárjuk, amíg teljesen kihűl és megkeményedik.

A gyertyakészítéshez két egymásba rakható fémedényre lesz szükség. Lehet lábas és bele egy konzervdoboz is. A viaszt soha nem melegítsük közvetlenül, mert tűzveszélyes! A nagyobb edénybe vizet forralunk, majd ebbe beleállítjuk a kisebb edényt.

A belső edénybe rakjuk a viaszt melegedni. Válasszuk ki az öntőformát. Ez lehet műanyagból, üvegből, fémből, ízlésünk szerint bármilyen anyagból, illetve bármilyen formában.

A kanócot általában gyapotból készítik. Többnyire átitatva, aljukon kanóctartókkal árulják. A kanócot kössük egy hurkapálcához, fakanálhoz, és fektessük keresztbe az öntőforma tetejére, úgy hogy a kanóc egyenesen álljon benne. Cseppentsük kis viaszt a forma aljára, és várjuk meg míg megszilárdul, így tudjuk rögzíteni a kanócot.

Majd öntsük a formába a viaszt elgondolásunk szerint, a díszítés is e  közben vagy ez után jöhet. Ezt követően hagyjuk megszáradni. Száradást követően az asztalhoz koccintva könnyedén kijön a gyertya a formából. Vannak akik szilikonsprayvel vagy mogyoróolajjal kenik be belülről az öntőformát, hogy könnyebben kijöjjön a viasz a formából.

Forrás: vegyelmeg.hu alapján

Karácsonyi szimbólumokA facebook.com/fenylampasklub oldal albumai között találsz mától gyertyaötleteket is, melyeket magad is elkészíthetsz, illetve a nap folyamán több gyertyakészítő oldalt is közzé teszek a hírfolyamban, ahol további leírásokat, elkészítési módokat találsz.