Szellem: Karácsonyi szappanöntés

Ajándékba kiváló ötlet lehet egy saját készítésű szappan.

A facebook.com/fenylampasklub oldalon találtok egy külön fotóalbumot a szappanokról.

Most viszont lássuk, hogyan is készíthetünk otthon mi is csodás szappanokat magunk és szeretetteink számára.

szappankészítésKészülhet hideg vagy meleg eljárással és önteni is szokás kész alapszappanok segítségével.

Az alap hozzávalók mellet adható hozzá illóolaj, parfüm illatok, természetes színezékek (festékanyagot tartalmazó növények), fűszerek, gyógynövények, magok, méz.

Csak a képzelet szab határt formák terén is. Készíthetjük szokásos formájúra, vághatóra, de különleges formák is kialakítható belőle. Az újfajta szilikonos süteményformációk is megformázhatók belőle. Van, aki faragja, vési is és egy valódi kézműves remekmű jön létre a kezei alól.

A hideg eljárás a leggyakoribb alkalmazási módja. Egy kicsit veszélyesnek tűnhet a leírások alapján, mivel lúgot is kell hozzá alkalmazni, és e mellé szigorú biztonsági előírások is kapcsolódnak.

Alaprecept:

300 g olívaolaj, 115 g desztillált víz, 39 g zsírszóda (NaOH), kevés illóolaj. Az illóolaj lehet levendula, kamilla, vagy akár rózsa is.

Jól szellőztethető helyiségben készítsük a szappant. Vegyük fel védőszemüveget hosszú ujjú védőkesztyűt, köppenyt.

Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló tetővel rendelkező edénybe. Fontos, mindig a lúgot öntjük a vízbe, és nem fordítva. Az oldódási folyamat nagy hőfejlődéssel jár, ezért legyünk óvatosak és türelmesek. Mérjük néha a hőmérsékletét.

Amíg a lúg hűl, óvatosan felmelegítjük az olajat kb 40–43 fokra, lehet magasabbra is, a lényeg, hogy mire a lúg is kb 40–42 fokra hűl, addigra az olaj is ilyen hőmérsékletű legyen. Ha már hasonló hőmérsékletű az olaj és a lúg, összeönthetők. Itt is fontos, hogy a lúgot öntjük az olajhoz, és nem fordítva.

Botmixerrel elkezdjük keverni, közben beleöntjük az illóolajat. Amikor pudingosodni kezd, beletehetjük az egyéb illatosító virág adalékanyagokat. Majd az előkészített formába öntjük. Lehet szilikonos formába, de a legegyszerűbb fából kialakítani egy téglaszerű formát, amibe sütőpapírt rakunk, hogy a szappan ne ragadjon bele.

Ezt követően takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk állni 1-2 napig. Gyors hűlés esetében a szappan megfázik és törékeny lesz, ezért hagyjunk időt a lehűlésre. Ez után fel szeletelhetjük éles késsel vagy spaklival, majd száraz sötét, hűvös helyen tovább pihentetjük 4-5 hétig. Ez azért szükséges, hogy a víz el tudjon párologni a szappanból.

 Rengeteg kész recept található az interneten. Leírják, hogy az egyes olajoknak és illóolajoknak milyen hatása van a szervezetünkre.

Amennyiben mélyebben érdeklődsz a téma iránt, az alábbi linkeket ajánlom:

 

Forrás: magyarszo.com alapján