Szellem: képes üdvözlet szeretettel

A Fénylámpás Klub-ban ma a karácsonyi képeslapokról beszélünk. Manapság egyre többen  csak virtuális képeslapküldő rendszereken keresztül üdvözlik az Ünnepek alkalmából szeretteiket, barátaikat. Pedig régen nagy hagyománya volt a képeslap küldésnek.

Honnan is származik?

karácsonyi üdvözlet képeslapA képeslapok története a XIX. századig első feléig nyúlik vissza, ebből a korból ugyanis már ismertek olyan üdvözlési szokások, melyek szerint a vagyonosabb réteg tagjai – akik megengedhették maguknak – kézzel készült, díszes képekbe illesztett verseket küldtek szeretteiknek. Ez drága dolog volt, így a szegényebbekhez csak később, nyomtatott formában jutott el az ötlet.

Egy angol üzletember, Sir Henry Cole, a londoni Viktória és Albert Múzeum első igazgatója valósította meg az első karácsonyi képeslap ötletét. Ez az úriember nagyon kedvelte a művészeteket. 1843 decemberében kezdett üdvözlő kártyákat nyomtatni, mert nem maradt elég ideje arra, hogy személyes üdvözleteket írjon a barátainak. A kártyákra John Calcott Horsley festő rajzai kerültek: családi témájú és jótékonykodást bemutató képek. Ezek voltak az első karácsonyi képeslapok. 1000 darabot nyomtattak, és 1 shillingért keltek el darabonként. Mind az ezer, litográfiai eljárással sokszorosított lapot utólag, kézzel színezték ki. A rá következő évben már több helyen folyt a képeslapkészítés.

karácsonyi képeslapA Charles Goodall & Son néven futó kiadóvállalat csapott bele az igazi tömegtermelésbe, s árasztotta el a brit piacot az ünnepi üdvözlőlapokkal. A történet újabb fordulatot vett, mikor 1880-ban felhívást tettek közzé a művészek között, hogy pályázzanak vonatkozó témájú műveikkel a képeslapra kerülésért. A művészek számára ez óriási lehetőséget kínált, hogy ismertté váljanak, és hogy profitáljanak alkotásaikból – festők és költők ezrei mozdultak meg a felhívásra.

Európában az 1870-es évektől, a színes nyomtatás fejlődésével terjedt el széles körben a karácsonyi képeslap. Az egyre növekedő forgalom miatt 1880-ban már a postahivataloknak fel kellett hívniuk a lakosság figyelmét arra, hogy időben – hetekkel karácsony előtt – adják postára képeslapjaikat, hogy azok időben megérkezzenek a címzettekhez.

Új karácsonyi képeslapA Magyar Posta 1896-ban kiadta 32 lapból álló millenniumi sorozatát, amely fametszeteket és litográfiákat tartalmazott, s egy részét már eredeti fényképek alapján sokszorosították.

A turizmus fellendülése nagyban segítette a műfaj megkedvelését, melynek népszerűségét mutatja, hogy ez időben megjelent a Képes Levelezőlap című szaklap is, sőt, 1900-ban már megrendezték az I. Nemzetközi Képes Levelezőlap Kiállítást Budapesten.

A korábban külföldön folyó gyártás helyét átvette a hazai, szinte nemzeti hobbivá vált a képeslapkészítés és -gyűjtés, így az akkori gyűjtemények ma is értékes kordokumentumként szolgálnak.

Forrás: origo.hu, naturanet.hu, wikipédia alapján

Ötletek saját kéz alá

A Fénylámpás Klub facebook oldalán külön mappát szenteltem a kézzel készített képeslapoknak szerte a világból.

Meríts belőle te is ötletet, és ha nem is adod fel postán, az ajándék mellé rakhatod jókívánságaiddal teleírva.