Szellem: Sóból gyurma

Kisiskolás koromban találkoztam a sógyurmával, és az abban rejlő lehetőségekkel. Azóta eszembe sem jutott, csak most, hogy gondolkoztam, mi mindenből készíthetőek díszek, és ajándékok. Pedig nagyon egyszerű és olcsó megoldás agyag és gyurma helyett is használható alapanyag.

A Fénylámpás Klub facebook oldalán egy külön albumot szenteltem a sógyurmából készíthető dolgoknak.

 

sógyurma angyal

Két receptet is megosztok veletek.

 Sógyurma tészta recept

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vákumozott só
  • kb. 1 dl víz  (óvatosan, kicsi adagokban hozzáadva)
  • 1/2 teáskanál olaj

Jól gyúrjuk össze a tésztát. Érdemes egyszerre nagyobb adagot is begyúrni, zacskóba rakva a hűtőben több napig is eláll. A tészta alá rakjunk alufóliát, így a forma elkészülése után rögtön be tudjuk rakni a sütőbe. A sütőben jól szárítsuk ki a díszünket, de ügyeljünk rá , hogy meg ne barnuljon. Érdemes először nyitott ajtónál szárítani, majd takaréklángon tovább sütni. Ha több kis kiálló rész van rajta, akkor takarjuk le alufóliával egy idő után, hogy ne égjen meg. A sütést követően minél előbb vegyük le a fóliát, különben odaragad, és levehetetlenné válik. Nagyon meleg lehet, így mindenképp fogókesztyűvel vegyük ki a sütőből.  Sütés után még melegen színtelen lakkal fessük, vagy fújjuk le, így még tartósabbá válik a munkánk. Ha nem natúr díszeket szeretnénk, a tésztába keverhetünk temperát, színek festéket, de a legegyszerűbb, konyhában is megtalálható színező anyag a kakaó, őrölt paprika.

Mintázáshoz felhasználható anyagok, eszközök:
hústű, életlen, kerek hegyű kés, tollbetét (pöttyözéshez), különböző fűszernövények szemnek, gomboknak, díszítéshez (szemes bors, szegfűszeg, stb.), fokhagymaprés (a hajat, állatok bundáját ezzel nyomjuk ki)

 

2. sógyurma recept

  • 2 rész finom búzaliszt
  • 3 rész finom konyhasó
  • szobahőmérsékletű víz
  • Körülbelül 1,25 dl víz szükséges 50 dkg tésztához.

Az anyag állagát javíthatjuk néhány csepp olajjal vagy tapétaragasztóval. Fóliában /nejlon / hűvös helyen, de nem hűtőszekrényben, eltartható néhány napig.

Az elkészült, kiszáradt alkotás tetszés szerint festhető temperával, vízfestékkel. Színes tésztát is használhatunk, ekkor a tésztába gyúrjuk a tubusos temperát. Különleges fűszereket keverhetünk a tésztába természetes színezőnek, ilyenkor még illatozik is a fűszer aromájától a megformázott tárgy.

Ha munka közben kiszáradna az anyag, a kezünket vizezzük be, így formázzuk tovább.

 

Forrás: tanitoikincseim.lapunk.hu és  picimacik.hupont.hu alapján