Test: 4 elem vagy 5 elem?

Az ókorban, mielőtt az elemeket megismerte volna az emberiség, úgy tartották, hogy a világot négy őselem, a Föld, a Tűz, a Víz és a Levegő építi fel.

Arisztotelész elmélete volt az első írott tudományos munka Európában a minket körülvevő világ felépítéséről, ő mindent a négy elem különböző arányú elegyeként írt le. A dolgok tulajdonsága pedig az elemekhez társított négy alaptulajdonságból tevődik össze. Minden elemhez két-két alaptulajdonság tartozott.

Föld: száraz, hideg
Levegő: nedves, meleg
Tűz: száraz, meleg
Víz: nedves, hideg

4 elem

Az elemekhez később is hozzákapcsolták a különböző jelenségeket, tárgyakat, égitesteket, a zodiákus jegyeit. A legtöbb ezoterikus műben mindennek megvan a kapcsolata az elemekkel. Különböző szerzők (Eliphas Lévi, Gerard Gardner) műveiben a kapcsolatok néhány ponton eltérnek egymástól. Az alábbiakban a Gerard Gardner féle, úgynevezett gardneriánus kapcsolati rendszer látható.

Elem Föld Levegő Tűz Víz
Égitest Föld, Szaturnusz, Vénusz Merkúr, Jupiter Nap, Mars Hold, Neptunusz, Uránusz
Évszak tél tavasz nyár ősz
Égtáj észak kelet dél nyugat
Időszak éjfél hajnal dél alkonyat
Állatövi jegy Bika, Szűz, Bak Ikrek, Mérleg, Vízöntő Kos, Oroszlán, Nyilas Rák, Skorpió, Halak
Ásvány kősó, hegyikristály, achát, karneol, smaragd, tigrisszem topáz opál, pirit, ametiszt, tűzgránát jade, igazgyöngy, kalcedon, lapis lazuli
Szín fekete, barna, zöld, fehér pasztellszínek, fehér, világoskék piros, arany, narancssárga kék, zöld
Füstölőszer benzoe, stórax fenyőtömjén, mirha rózsa, tömjén lótusz, káka
Növény kökörcsin, árpa, tölgy, disznóparéj szellőrózsa, nyárfa, füge, árvácska, kankalin, ibolya éger, kakaó, hibiszkusz, mandula, pipacs, rózsa, mustár, csalán, hagymafélék páfrány, gombák, nád, moha, liliom, vízitorma, lótusz
Állat szarvasmarha, bölény, vakondok sas, héja, fecske szalamandra, oroszlán, ló halak, krokodil, rákok, kagylók
Jelkép gabonaszem, földgömb, homok, kő madártoll, léggömb, szélmalom, papírsárkány szvasztika, gyertya, gyufa korsó, hullám, könny, esőcsepp, hópihe
Fogalmak élet, születés, növekedés, természet, élelem, virágzás, csend, bölcsesség, erő, szilárdság, test gondolat, repülés, tudás, értelem, szél, magasság, szaglás, megérzés energia, aktivitás, pusztítás, hőség, láng, tisztulás, szellem, harag, akarat, gyógyítás, szenvedély, öröm termékenység, bánat, változás, együttérzés, fogékonyság, titok, mámor, vakmerőség, tudattalan
Jellemvonások érzelmes, búskomor, nőies elmélkedő, férfias romboló, férfias, fallikus nőies, beszédes
Segédeszközök pentákulum kard, athame füstölőedény, varázspálca kehely, üst

A különböző kultúrákban más-más felosztások keletkeztek az elemekről.

Babailonban: föld, tenger, tűz, ég, szél

Görögöknél: levegő, víz, tűz, föld, éter

Tibeti (bön): víz, levegő, tűz, föld, tér

Japán (Godai): levegő, víz, tűz, föld, űr(tér)

Kínai (Wuxing): fa, víz, tűz, föld, fém

Hinduizmusban és a Buddhizmusban: a 7 csakrához hozzárendelik az 5 elemet, és további két elemmel egészítik ki. Korona csakra –  idő, tér, Harmadik szem csakra – világosság, sötétség, Torok csakra – éter, hang, Szív csakra – levegő,  Napfonat csakra – tűz, Szakrális csakra – víz, Gyökér csakra – föld. Az ő szemléletükben az elemek nem elemek, hanem érzékelési tapasztalatok. Úgy tartották, hogy a halált követően az elemek újra eggyé válnak a természettel, így tartva fenn az egyensúlyt.

Mint láthatjátok, mindenhol kiegészült a négy elem egy ötödikkel, mivel arra jutottak, hogy a világot alkotó négy elem mellett létezni kell, egy transzcendens elemnek is, mely az anyagi világon túli (éter).

Az elemek a tarot világában is megjelennek. A Kis Arkánum 4 féle csoportja képviseli a föld, víz, tűz, levegő elemeit. De az éter ott is jelen van a háttérben, az érzékelésen túl, a központban.

Kínai 5 elem

A kínai öt elem nevei eltérnek a többi kultúra elnevezéseitől. A mozgás, változás jelenik meg általuk. Leképezi az évszakok váltakozását, a szervezetben lévő energiák mozgását, a ciklikus változásokat. A harmónia, egyensúly fenntartására törekszik. Két irányban hatnak egymásra az elemek: egyes elemek gátolják, mások erősítik egymást. A fa táplálja a tüzet, a tűz a földet, a földben keletkezik a fém, a fém birodalmából ön a víz és a víz táplálja a fát. A föld felszívja a vizet, a víz eloltja a tüzet, a tűz megolvasztja a fémet, a fém elvágja a fát, a fa áttör a földön.

A kínai hagyományos orvoslásban az 5 elemhez kapcsolódik a 12 fő meridián, mégpedig úgy, hogy mindegyik elemhez 1-1 yin és yang meridián tartozik, kivéve a Tűz elemet, amihez 2 pár meridián kapcsolódik. A szervek legaktívabb időszakait a szervóra tartalmazza, így idő is kötődik a rendszerhez.

elemek, meridiánok, szervóra

Az 5 elem tanát alkalmazza a feng shui és a kineziológia is. Az étkezés terén is felhasználják a makrobiotikában.

 

Forrás: wikipédia alapján