Test: Az érintés varázsa

A mai nap a masszázsról fogok írni.  Számos formában találkozhatunk vele. De honnan is ered? Mire is szolgál?

érintés erejeHa fáj valamink gyakran, magunk, ösztönösen is elkezdjük masszírozni, nyomkodni az adott területet, vagy csak a kezünket helyezzük rá. Még az állatoknál is megfigyelhető a “masszázs” ösztönös alkalmazása.

Egyiptomban, Közel- Keleten és Észak-Afrikában a masszázsnak mágikus erőt tulajdonítottak. Egyes népeknél a masszázs kézmozdulatait rituális szavak és gesztusok kíséretében végezték. Az ősi Egyiptomban a masszázst sebek és a betegségek gyógyítására használták.

A kínai orvospapok már 3000 évvel ezelőtt ismerték és alkalmazták a vérkeringés és egyéb nedvkeringések betegségeinek gyógyítására, az idegrendszeri megbetegedések serkentésére, valamint bizonyos működésbeli rendellenességek befolyásolására.

A régi Indiában rituális és egészségügyi eljárásoknál alkalmazták. A hinduk illatos olajokkal dörzsölték be testüket, majd megfürödtek a “Szent folyó” vizében. A keleten élő más ősi népek, az asszírok, babilonok, médek és perzsák a masszázst már gyógykezelésként művelték.

A történelemben először a régi görögök alkalmazták, atlétikai versenyre való felkészítésben, az Olimpia során. A masszázs, kötelező volt a versenyek előtt és után is, hogy az izmok fáradtságát leküzdje. A masszázs végzésének megkönnyítésére, finomra őrölt porokat és illatos keneteket használtak. A görög atléták már ismerték az önmasszázst is.  A masszázs tornagyakorlatokkal is kiegészült. A római nagyvárosokban a masszázst meleg fürdőkben végezték reggel és este. Reggel azért, hogy felkészítsék a testet a napi munkára, este pedig a pihenésre. Ekkor már reumás betegeknél is alkalmazták a masszázst.  Hazánkban Mátyás király udvarában  “dögönyözők” végezték a masszázst.

A masszázs az orvostudománnyal és a testedzés tudományával együtt indult fejlődésnek Európában. Az első természettudományos és orvosi alapokra épült feljegyzéseket Pehr Henrik Ling svéd vívómester írta le. Ő teremtette meg a modern torna és masszázs alapjait.

Bármely formáját is választjuk, kedvező hatással van szervezetünkre, és lelkünkre  egyaránt.

A későbbiekben lesz szó a különböző fajtájú masszázsokról és hatásaikról is.

Forrás: Cédrus Centrum masszázs jegyzet alapján