Test: Egyensúly megtalálása

A hagyományos kínai felfogás szerint a Chi, életenergia szabad, akadálymentes áramlása szükséges az egészségünk megtartásához. A testi, lelki és szellemi folyamataink működésének is a feltétele ez.

Ahhoz, hogy az energia egyensúlyban legyen jelen életünkben, testünkben a passzív és az aktív pólusoknak kiegyensúlyozottnak kell lennie szervezetünkben. Ezt Jin-nek és Jang-nak nevezik. Egymás ellentétei és kiegészítői is, arányuk folyamatosan változik, de egymás nélkül nem tudnak létezni. Ahhoz, hogy a harmónia megmaradjon, figyelnünk kell arra, hogy egyik pólus se kerüljön túlsúlyba a másikkal szemben.

A nőknél kicsivel több a Jin, a férfiaknál pedig a Jang energia.

Testünk működésében tömörségük és üregességük alapján különíthetőek el. A Jin szervek működése által a táplálékból nyert energiát átalakítja, tárolja és belsővé teszi  a szervezet. A Jang szervek működnek közre a táplálék felvételében, megemésztésében és a kiválasztásában.

A pólusok életünk minden területén megjelennek. A párkapcsolatban, mint a férfi és női energiák egyesülése, testünk funkcióinak betöltésében, a környezetünkben, étkezésünkkor a formák, a színek, az anyagok sokaságában.

Számos területen kezdhető el tehát a harmónia, egyensúly megteremtése életünkben. Mérjük fel, hol lehet életünkben egyensúlytalanság, és kezdjük el a munkát annak kiegyenlítésére. Legyünk nők és férfiak, vállaljuk önmagunk, tegyünk le abból, ami sok és fogadjuk be életünkbe mindazon dolgokat, amelyből eddig hiányt szenvedtünk.

Jin és Jang

A Jin és a Jang megnyilvánulási formái:

Jin

Hold, Vénusz, nőies energia, intuíció, éjszaka, víz, tudattalan, passzivitás, magnetikus, lúgos, puha, lágy, nyugalom, védekezés, visszafogottság, érzelem, irracionalitás, ösztönösség, hárfa, lant, tégla épület, lekerekített, könnyed formák, vízszintes elemek, kecses, hajlékony, díszítő elemek, apró mintás anyagok, finom, áttetsző anyagok, a test bal fele, bal kéz, testünkben a tömör szervek: lép, szív, tüdő, vese, máj

Jang

Nap, Mars, férfias energia, intelligencia, nappal, tűz, tudatos elme, aktivitás, elektromosság, savas, kemény, mozgás, támadás, kezdeményezés, értelem, racionalitás, intellektuális, trombita, dob, vasbeton épületek, szögletes, nehézkes formák, függőleges elemek, nagy mintás anyagok, durva anyagok, test jobb fele, jobb kéz, testünkben az üreges részek: gymor, vékonybél, epehólyag, húgyhólyag

Forrás: Az élet iskolája I. – Önismeret és metafizika