Test: Energia hálózataink

Az akupunktúra felfogása szerint az ember energetikai rendszerében a meridiánok központi szerepet töltenek be. A meridiánok közvetítenek minden energiát, információt a szervek és a többi meridián között, az ember belső energiája, a qi kering bennük.

A meridián nevet Soulié de Morant adta ezeknek a testet behálózó képzeletbeli vonalaknak, a földgömb hosszanti térbeosztásának, a meridiánoknak a mintájára.

A rendszert két nagy csoportra oszthatjuk: elsődleges (fő) és másodlagos meridiánokra. A 12 pár főmeridián a szervezet jobb és bal oldalán szimmetrikusan helyezkedik el. A másodlagos meridiánok a főmeridiánokból ágaznak le, de önálló pontokat nem tartalmaznak.

A legfontosabb meridiánok a főmeridiánok, ezek minden külső és belső energetikai behatásra reagálnak. Ezeknek és két páratlan meridiánnak (Ren Mai és Du Mai) a pontjaival tudjuk befolyásolni az energiaforgalmat.

A főmeridiánok a bennük lévő energia szerint lehetnek Jang illetve Jin típusúak. A Jin és a Jang elveknek megfelelően az összes Jin meridián a mellkas, has, valamint a végtagok belső oldalán, tehát a test középvonalához közelebb; az összes Jang meridián a háton és a végtagok külső oldalán fut, azaz a test középvonalától távolabb. Kivételt képeznek a “fényes Jang” meridiánok (a vastagbél és gyomor meridiánok), melyek a “szemből áradó napfényt fogadják”. Minden Jang meridián felfele fut, azaz eléri a fej területét (összeköttetés az égi Jang energiával) és minden Jin meridián lefele fut. A fej minden Jang meridián találkozási helye.

A meridiánokban a qi mennyisége nem állandó, hanem egy meghatározott napirendet követ. A nap bizonyos szakaszában az egyes pályákon az energia mennyisége maximális, ez az az időszak, amikor lehetőség szerint el kell végeznünk az energia szabályozását. A meridiánok energiatartalma 12 óra elteltével a minimálisra csökken. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert ilyenkor a biológiai órán szemben lévő meridián kezelésével is befolyásolhatjuk az energiaáramlást.

szervóra

Meridiánok blokktalanítása:

  1. Figyeld meg, hogy hol érzel fájdalmat a testedben és keresd meg, hogy melyik meridián futásán található ez a pont.
  2. Úgy is kezdheted, hogy megnézed, milyen rendellenességeket tapasztalsz, milyen tünetei vannak és ez alapján keresed meg a hozzá tartozó meridiánt.
  3. Mikor megtaláltad, hogy melyik meridiánról van szó, akkor a tested előtt 2-3 cm-re simítsd oda -vissza a meridián futása mentén a kezed. Figyelem a szívnél csak a hónaljtól a kisujjig simítjuk!!! Már ez segíthet a meridián blokktalanításában.
  4. A meridiánhoz tartozó megerősítő mondatot is mondd el naponta többször! Ami rád vonatkozik, azt nehezen fogod tudni kimondani.
  5. A meridiánok működését erősítheted még élelmiszerekkel és tápanyagokkal is a fentiek mellett.

Központi meridián

Elhelyezkedés: szeméremcsonttól végigfut a test közepén az állon át egészen az alsó ajkakig.
Megerősítő mondat: Képes vagyok koncentrálni!
Tápanyag: Ribonukleinsav (RNS)
Élelmiszer: Élesztő
Rendellenesség: Alhasi fájdalom, nemi szervek, szív, puffadás, ágyék tájéki gyengeség, torokfájás / szellemi fáradás, tanulási, olvasási nehézség, félelem, vizsgadrukk.
Egyéb: Befogadó, fogantatási Jin meridián.

Irányító meridián

Elhelyezkedés: a farkcsonttól a gerincoszlop közepén végig a fejen és az arcon át a felső ajkakig.
Megerősítő mondat: Én vagyok saját magam támasza!
Tápanyag: erős izzadás esetén Szervesen kötött jód
Élelmiszer: Füstölt angolna, sült hering, tőkehal, garnéla, homár, tengeri hal, fekete kagyló, tengeri lazac.
Rendellenesség: betegségei, hanyag tartás, fejfájás, epilepszia, ágyéktáji fájdalom, gerincproblémák.
Egyéb: „Támogatva vagyok.” „Érzem magam.” Fizikai, szellemi erőt ad át. Jang meridián.

Gyomor meridián

Elhelyezkedés: szem alatt indul, le, pofa körül, fel homlok felé, le a szemen, állon át, kulcscsont, mellkas, altest, csípő elöl, külső lábszáron át a második lábujj külső körömágyáig.
Megerősítő mondat: Elégedett vagyok!
Tápanyag: B- komplex vitamin. Az élelmet jól meg kell rágni. Cukrot, édességet kerülni kell!
Élelmiszer: Máj, sörélesztő, mogyoró, sovány tejpor, szójatermék, napraforgómag, búzacsíra
Rendellenesség: Szemprobléma, fej-,fog-,fülfájás, orrmelléküreg, torok, tüdő, légút, mellhártyagyulladás., hányás, hasmenés/székrekedés, emésztési problémák, csípő, nemi szervek, potenciazavar, álmatlanság/ erőszak, nemet mondani nem tudás.
Egyéb: Földelem, sárga, reggel 7-9-ig, csúcsa: reggel 8 órakor. Emóciókhoz, érzelmekhez kötött Jang meridián. Átvitt értelemben is NYELÉS! Sokszor van kapcsolatban az allergiával.

Lép-hasnyálmirigy meridián

Elhelyezkedés: LÉH 1-től a nagylábujj belső körömágyszögletétől a lábközépen, a lábszár elülső részének belső oldala mentén a hason és a felső- testen át, majd le a mellkas külső részén
Megerősítő mondat: Tudok lazítani! Tudom az életet élvezni!
Tápanyag: A és F vitamin
Élelmiszer: Aszalt sárgabarack, saláta, torma, káposzta,csipkebogyó, máj sárgarépa, pitypanglevél, cékla, petrezselyem, snidling, spenót, fokhagyma
F: földimogyoró-olaj, kukorica-csíraolaj,napraforgóolaj, dió
Rendellenesség: Vércukor, hasnyálmirigy, boka, térd rándulás, ficam, vese, hugyút, gyomor-bél, menzesz, impotencia,ágybavizelés, allergia, kötőszövet, mellhártya, hörgő / túl sok hallgatás( belső igazság elhallgatása)
Egyéb: Földelem, sárga, 9-11-ig Csúcsa délelőtt 10- kor. Jin meridián.

Szív meridián

Elhelyezkedés: a 3. és 4. borda között, közvetlenül a hónaljredőtől a kar belső oldala mentén a kisujj belső körömbarázdájáig. Csak erősítjük! A hónaljtól a kisujjig simítjuk.
Megerősítő mondat: Tudom, hogy ki vagyok! Tudom, hogy mit csinálok! Szeretem azt, amit csinálok!
Tápanyag: B- komplex vitamin, C és E vitamin.
Élelmiszer: B- komplex: máj, sörélesztő, mogyoró, sovány tejpor, szójatermék, napraforgómag, búzacsíra
C: tőkehalmáj-olaj, csipkebogyó, egres, fekete ribizli, paprika, petrezselyem,
E: bogáncsolaj, mogyoró, dió, kukorica-csíraolaj, édes mandula, búzacsíra
Rendellenesség: Szívritmuszavar, szédülés, mell- vállfájás, ínyvérzés, felső végtag reuma, menzesz-zavar / pszichés zavar
Egyéb: Tűz elem, piros, 11-13-ig tart. 12 órakor van a csúcsa A meridiánnak erős kapcsolata van a saját identitástudattal. Jin meridián.

Vékonybél meridián

Elhelyezkedés: A kisujj külső körömágyszögletétől a kar külső-hátsó részén át a vállig, innen lefelé a lapocka csúcsához, majd fel a vállig, a nyak oldalsó részén át a pofáig. A járomcsonton kevéssel a fül előtt végződik.
Megerősítő mondat: Csak az csinálom, amire szükségem van!
Tápanyag: B- komplex vitamin és D vitamin
Élelmiszer: B- komplex: máj, sörélesztő, mogyoró, sovány tejpor, szójatermék, napraforgómag, búzacsíra
D: angolna, csukamájolaj, lazac
Rendellenesség: Váll- hát-, fog-, fül-, garat-, torokfájás, gyulladások süketség, emésztés, alsó hát fájdalma./
Döntésképességgel van kapcsolatban
Egyéb: Tűz elem, piros, 13-15h-ig tart. Csúcsa: 14 órakor. Jang meridián.

Hólyag meridián

Elhelyezkedés: Az orrtő és szemüreg szögletében kezdődik, a koponyán át a gerincoszlop mellett 2 ujjnyival le az ülepig, majd vissza a vállig, majd 2 ujjnyira az első ágtól az ülepen és a térden át vádliközépig, innen oldalt a külső boka mögött a kislábujj körömágyának külső szögletéig.
Megerősítő mondat: Uralom az életem és kezemben a kontroll!
Tápanyag: B- komplex vitamin, Calcium. Kerülendőek az oxálsavas élelmiszerek.
Élelmiszer: B- komplex: máj, sörélesztő, mogyoró, sovány tejpor, szójatermék, napraforgómag, búzacsíra
Kalcium: sajt, sprotni, csalán
Kerülendő: kávé, petrezselyem, rebarbara, spárga, spenót, kakaó
Rendellenesség: Hugyút, légút, hát-derék-csípő, vese, aranyér, bénulás, gyulladás, fájdalom /
Pánik, félelmek, nyugtalanság, türelmetlenség
Egyéb: Víz elem, kék, 15-17 óra között, Csúcson 16 órakor van. Jang meridián.

Vese meridián

Elhelyezkedés: A láb bütykétől a lábszár belső oldalán, a hason és mellkason át a kulcscsont és szegycsont találkozásáig.
Megerősítő mondat: Szeretem az életet, kihívásával együtt!
Tápanyag: A és E vitamin
Élelmiszer: A: aszalt sárgabarack, saláta, torma, káposzta,csipkebogyó, máj sárgarépa, pitypanglevél, cékla, petrezselyem, snidling, spenót, fokhagyma
E: bogáncsolaj, mogyoró, dió, kukorica-csíraolaj, édes mandula, búzacsíra
Rendellenesség: Vese-, hát-, csípőfájdalom, nyugtalanság, bőrproblémák, ekcéma, pattanás, fülgyulladás ( a vese kapuja a fül), gyomor, tüdő, menzesz , ivarszerv , hólyag, bénulás, alacsony vérnyomás / élettel kapcsolatos rizikók fel nem vállalása, dadogás, nyugtalanság, félelem, érzelmi, szellemi fáradtság
Egyéb: Víz elem, kék, 17-19 óráig Csúcson 18 órakor. Az életenergia a vesében van! Jin meridián.

Keringés-szex v. szívburok meridián

Elhelyezkedés: A mellbimbó külső oldala mellől indul, a kar belső oldalán a csuklón és a tenyéren át a középső ujj begyéig tar
Megerősítő mondat: Megbocsátok magamnak és másoknak! Én veszem kezembe az életem!
Tápanyag: E vitamin
Élelmiszer: E: bogáncsolaj, mogyoró, dió, kukorica-csíraolaj, édes mandula, búzacsíra
Rendellenesség: Menzesz, potencia, prosztata, sántítás, hideg kéz/láb, klimax, mellkas, szív, légutak magas vérnyomás, bőrbetegség, meridián menti gyulladások / lazítás, orgazmus, bűntudat, ha valaki a saját életéért másokat tesz felelőssé
Egyéb: Tűz elem, piros, 19-21 óráig Csúcsa 20 órakor. Blokkolt lehet, ha a szexet erőszakként éli meg, ha gyerekkorában megerőszakolták. Jin meridián.

Hármas-melegítő meridián

Elhelyezkedés: Gyűrűsujj kisujj felőli körömágyától a kézfej, csukló, alkar, felkar külső oldalán át a váll közepén, a nyak oldalán, megkerülve a fület a szemöldök külső széléig.
Megerősítő mondat: Egyensúlyban vagyok az életemmel és magammal!
Tápanyag: Szervesen kötött jód.
Élelmiszer: Füstölt angolna, sült hering, tőkehal, garnéla, homár, kagyló, tengeri lazac
Rendellenesség: Pajzsmirigy ( súly, depresszió, IR), felkar ízületei, hallás, szem, migrén, fejfájás, székrekedés, hormonrendszer / hangulat / súlyingadozás okkal/ ok nélküli sírás
Egyéb: Tűz elem, piros, 21-23 óráig Csúcsa 22 órakor A belső tűz csiholója! Légzés-kiválasztás-emésztés. Jang meridián.

Epehólyag meridián

Elhelyezkedés: A szemüreg külső szélétől az állkapocsízülethez, majd onnan a halántékhoz, majd a fület megkerülve a csecsnyúlványhoz, innen vissza a homlok közepéig, innen hátra a homlokon, falcsonton le a tarkón, vállon, mellkas oldalán, csípőn, láb külső felén, boka mögött a 4. ujj külső körömágyához.
Megerősítő mondat: Azt választom az életben, ami nekem jó!
Tápanyag: A és C vitamin
Élelmiszer: A: aszalt sárgabarack, saláta, torma, káposzta,csipkebogyó, máj sárgarépa, pitypanglevél, cékla, petrezselyem, snidling, spenót, fokhagyma
C: tőkehalmáj-olaj, csipkebogyó, egres, fekete ribizli, paprika, petrezselyem
Kerülendő: zsíros étel.
Rendellenesség: Fej, szem, fül, nyak, boka, térd, menzesz
Egyéb: Faelem, zöld, 23-01 óráig Csúcsa 24 órakor. Dühvel, haraggal áll kapcsolatban. Fejfájás oka lehet. Jin meridián.

Máj meridián

Elhelyezkedés: A nagylábujj külső körömágyszögletétől a lábfejen, alsó-, felső lábszár belső részén, hason át a 11. borda végén a mell bimbó alatt végződik.
Megerősítő mondat: Örülök az élet változatosságának!
Tápanyag: A vitamin Kerülendő: zsíros, olajban sült, grillezett ételek
Élelmiszer: A: aszalt sárgabarack, saláta, torma, káposzta,csipkebogyó, máj sárgarépa, pitypanglevél, cékla, petrezselyem, snidling, spenót, fokhagyma
Rendellenesség: Máj ( kapuja a szem), szem, epeutak, mellkas, has, nemi szervek, folyások, mióma, ciszta, meridián menti bénulás / Álmatlanság, szédülés, fejfájás, düh, méreg.
Egyéb: Faelem, zöld, 01-03 óráig Csúcsa: 02 órakor Jin meridián.
A máj adja az erőt ahhoz, hogy örüljünk az élet változatosságának. Ha blokkolt, nincs energia a változtatáshoz.

Tüdő meridián

Elhelyezkedés: A 3. és 4. borda között kezdődik, a kar belső felén fut és a hüvelykujj külső körömágyszögleténél végződik.
Megerősítő mondat: Nyitott vagyok! Érdeklődöm a világ dolgai iránt! Kíváncsi vagyok új dolgokra! Beengedek új dolgokat!
Tápanyag: C vitamin
Élelmiszer: C: csipkebogyó, egres, fekete ribizli, paprika, petrezselyem, homoktövis, kivi, citrusfélék
Rendellenesség: Vastagbéllel, garattal, szívvel kapcsolatos, torok, mandula, influenza, asztma, hörghurut, kapuja az orr, gombás bőrbetegségek, viszketés, száraz bőr, orrvérzés, ekcéma, pikkelysömör /
Büszkeség, külvilág kizárása.
Egyéb: Fémelem, fehér, 13-15 óráig Csúcsa 04 órakor. Jin meridián.
Az izom görcse infarktusszerű fájdalmat okozhat.

Vastagbél meridián

Elhelyezkedés: A mutatóujj hüvelykujj felőli körömágyszögletétől a kéz és a kar külső oldalán, a vállon, a nyak oldalsó részén, az arcon át az orr mellett végződik.
Megerősítő mondat: Megszabadulok a múlttól, nyitott vagyok az új kihívásokra!
Tápanyag: Acidophilus-baktériumok, D vitamin, Mko gyengeség esetén vas.
Élelmiszer: Acidophilus-baktériumok : biojoghurt, bifidus – termékek
D: angolna, csukamájolaj, lazac
Vas: saláta, máj, bükkmakk, élesztő, almabor, fekete bors, szezámmag, szójaliszt, fekete melasz.
Rendellenesség: Puffadás, láz, bőrprobléma, menzesz / Meg tudunk-e szabadulni attól, ami már nem kell?
Elengedés, sírás, pénzkiadás, gyűjtési mánia.
Egyéb: Fémelem, fehér, 15-07 óráig Csúcsa 06 órakor. Jang meridián.
Ha a vas nem tud felszívódni, a vastagbél meridián blokkolt.

Forrás: chen.hu, ongyogyitas.hu

energia hálózat

Amennyiben van rá érdeklődés, szervezünk

Otthoni alap akupresszúra

tanfolyamot

a Fénylámpás Klub-ban 2013-ban!

Ha szeretnél jönni, írj a nora.racz@fenylampasklub.hu címre, és értesítünk a részletekről.