Test: Ki kopog?

Az EFT (az Érzelmi Felszabadítás Technikája) egy alternatív gyógyító, öngyógyító és személyiségfejlesztő módszer. Az EFT mögött az az elmélet áll, hogy minden rossz érzésünket és így a betegségeinket is a szervezet energiaáramlásának zavarai okozzák. Az EFT kezelés során a meridián pontokat kopogtatják, miközben a negatív érzelmekre koncentrálnak, és pozitív megerősítéseket mondanak. Ez az eljárás az EFT gyakorlói szerint megváltoztatja a szervezet energiarendszerét és helyreállítja azt. A módszer kritikusai szerint az EFT csupán áltudomány.

Az EFT-t Gary Craig fejlesztette ki az 1990-es évek közepén. Eredetileg a Roger Callahan-féle Gondolatmező Terápiából (TFT) indult ki, azt jelentősen egyszerűsítette és továbbfejlesztette. Craig saját kísérletei során rájött arra, hogy nem szükséges tesztelni, hogy mely meridiánpontokat kell kopogtatni, ehelyett egy „generáljavítást” alkalmazott. Ezért az EFT-ben nincs kineziológiával történő diagnosztizálás. Kiderült, hogy a kopogtatási pontok sorrendje sem számít és a kopogtatások száma sem (elegendő 5-7 kopogtatás egy-egy ponton). Ezzel az EFT könnyen tanulhatóvá és alkalmazhatóvá vált.

Az EFT szakértői azt állítják, hogy bármilyen érzelmi probléma kezelésére alkalmas. Az EFT hatékony segítséget nyújt a depresszió, a szorongás, a poszt-traumatikus stressz szindróma (PTSD), a stressz, a függőségek és a fóbiák terén. Segítséget nyújt a szklerózis multiplex és egyéb esetekben is az „egyszerű megfázástól a rákig”. Ezeket az eseteket több mint 10 000 esettanulmányban ismertetik.

EFT pontok

Az alap EFT technika 8-14 speciális pontot használ, amelyek kapcsolatban vannak a meridiánokkal, melyek a hagyományos kínai orvoslásban is használatosak. A 14 pont kopogtatásával felgyorsulhat a probléma megoldása, így a kezelés is. A pontok a kézen, illetve a testen találhatók.

Az EFT-vel kapcsolatban világszerte folynak tudományos, ellenőrzött körülmények között végrehajtott vizsgálatok.

Az EFT 2006 óta Magyarországon is jelen van, egyéni kezelések és tanfolyamok formájában. Az EFT nem tekinthető hivatalos gyógyító módszernek, nem helyettesíti az orvosi kezelést, viszont kiegészíti azt. A módszert egyre többen kezdik elsajátítani és jelentős eredményekkel alkalmazni. A magyarországi alkalmazási területek kiterjednek a depresszió, pánikbetegség, stresszoldás, traumák kezelésére, önbizalom növelésére, párkapcsolati problémák kezelésére illetve a gyermek-szülő viszony javítására és a gyermekek tanulási (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia, vizsgadrukk) és viselkedési (szorongás, agresszió, fejfájás) problémáinak oldására és számos egyéb területre.

Ha bővebben is érdekel ez a módszer, itt bővebben olvashatsz róla:

Horst Benesch: Kopogtass az egészségedért!

 

Forrás: Wikipédia