Masszázs

Test: Az érintés varázsa

Szeretetmasszázs
Indiai fejmasszázs
Metamorf masszázs

A masszázs fajtái

Gyógymasszázs

Főként a beteg testrészen, de a teljes testfelületen is végzik. Az orvos utasítására végzett gyógyító jellegű, rehabilitáló rendszeres kezelés, melyet lehet különféle fizikoterápiás kezeléssel, valamint gyógytornával társítani. Ebbe a kategóriába soroljuk a szegment-, kötőszöveti- és a csonthártyamasszázst.

Szegmentmasszázs Egyes szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat, és így funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. Egy szerv megbetegedésekor az azonos szegmentumhoz tartozó bőrfelületen, izmon, izületen és idegeken elváltozás jelentkezik. A szegmentmasszázs célja, hogy a megfelelő szegmentumokra kifejtett hatással a betegséget fenntartó reflexkört megszakítsa, és a szegment szöveti állapotában kialakult kóros funkciózavart normalizálja.

Kötőszöveti masszázs A kötőszövet szerepe többrétű. Részt vesz a szervek táplálásában, raktározásban, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. Duzzadó és sorvadó képességét könnyen változtatja. Ezek a tulajdonságok képezik a gondolati hátterét a kötőszöveti masszázsnak. Elizabeth Dicke német gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett. A melléktünetként jelentkező derékfájdalmait a keresztcsont felett végzett “húzó fogásokkal” igyekezett enyhíteni, amikor alsó végtagjaiban bizsergést, átmelegedést érzett. Ezt a kezelést többször megismételte, így nem kellet megműteni a lábait. Tapasztalatai alapján kidolgozta és bevezette a kötőszöveti masszázst, mint új kezelési módot.

Csonthártya masszázs Ez az eljárás Vogler nevéhez fűződik. A test azon részein masszírozza a csonthártyát, ahol a csontot nagyobb izomréteg nem borítja. A kívánt terápiás hatást a kezelendő felületre gyakorolt szisztematikus nyomás kifejtésével éri el a masszőr. Mivel a csonthártya gazdag idegvégződésekben és igen érzékeny a nyomásra, ez a masszázsfajta sem tartozik a kellemes kezelések közé.

A gyógymasszázst, más néven orvosi masszázst legtöbbször más gyógyító eljárással együtt használják (pl:gyógytorna), de önálló kezelésként is alkalmazható. A kezelést a gyógymasszőr az orvossal együttműködve végzi. Mozgásszervi és reumatológia problémákat eredményező izomgörcsök, izomspazmusok, mialgiás csomók, húzódások és egyéb rendellenességek manuál-terápiás lazító, feloldó, fájdalom csökkentő és mozgás javító, testre szabott kezelése.

Nyirokmasszázs (lymphdrainage)

A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok ahhoz, hogy a vérkeringésbe visszatérjenek; részben a szövetekben sem tudnak tovább bomlani. A nyirok az immunrendszer szempontjából nagy jelentőségű. Az ún. lymphdrainage serkenti a nyirokkeringést. A nyirokdrenázs megalkotója Dr. Emil Vodder tapasztalataira tudására épül, valamint a Kínai meridien masszázs alapvető technikáit ötvözi és foglalja magába. Első alkalommal 1932-ben alkalmazták (Dr. Emil Vodder), azóta állandóan fejlesztik a módszert. Kivitele: Az alapfogás a hüvelyk- és négy másik ujjal, a laza mozgás, csuklóból történik. Körző mozgással fokozatosan egyre erősebben, majd csökkenően, masszázsszerűen, 1-3 másodpercig tartóan, a nyirokfolyás irányát követve végezzük. Alkalmazása: Hatásosan támogatja az átmeneti, átállási állapotokat. Alkalmas kezelés műtétek után kialakuló nyirokduzzanatokban (pl. emlőamputáció utáni duzzadt kar), balesetekben (vérömleny, csonttörés); thrombosis után kialakult, valamint gyulladásos eredetű duzzanatokban, a központi idegrendszer, a belső szervek funkcionális zavaraiban, menstruációs fájdalmaknál. Alkalmazhatjuk továbbá test súly csökkentésre, belgyógyászati problémák kezelésére, izületi és mozgásrendszeri problémák oldására, sérülések utó kezelésére. A nyirok masszázst Európában nagyon sokáig nem fogatták el, mivel az orvosok és a masszőrök számára nem volt elfogadott, engedélyezett a nyirokcsomók stimulálása és masszírozása. A drenázs szó a legmegfelelőbb összefoglalóan erre a masszázs tevékenységre mert jelentése, jelentése víztelenítés, váladék – és folyadék elvezetés. A manuális nyirokdrenázs tudományosan bebizonyított és elismert kezelő eljárássá vált. Amely azóta önálló terápiává vált.

Sportmasszázs

Intenzív erőteljes masszázskezelés, nagy részben svédmasszázs fogásokkal a sporttevékenységgel együtt járó aktív izom és izületi munka elő- és utókezelésére. Sport területén alkalmazott frissítő, bemelegítő, lazító, regeneráló masszázs. Bárki igénybe veheti a mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. Fokozza a teljesítményt és nyugtatólag hat a sportolóra. A testmozgás előtti masszázs csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés után feloldja az izomfeszülést, és a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól. Sport tevékenység előtt: bemelegítő és teljesítménynövelő, izom és izületi sérülések veszélyét redukáló hatású. Sport után: lazító, izomláz csökkentő, és az izmokban zajló anyagcserét segíti elő.

Gyermek vagy baba masszázs

A gyermekmasszázs elméletét és technikáit huszonöt évvel ezelőtt honosította meg a Békehadtest egyik tagja az Egyesült Államokban. Ő maga egy indiai árvaházban sajátított el néhányat a legismertebb módszerek közül. Manapság ennek a praktikának világszerte egyre több híve van. E terápia elterjedéséhez nagyban hozzájárult azoknak a kutatóknak a kis, de folyamatosan növekvő csoportja, akik úgy vélik, hogy a masszázs pozitív hatással van a gyermek érzelmi fejlődésére. Az oktatók megtanítják a szülőknek, hogyan masszírozzák gyermeküket a megfelelő mozdulatokkal és nyomással, növényi olajokat is használva. A kutatók úgy vélik, hogy a masszázs serkenti az idegrendszert, olyan anyagokat szabadít fel, melyek nyugtató hatásúak, növelik az étvágyat, s ami a legfontosabb, erősíti a szülő és a gyermek között köteléket. Ezenkívül a masszírozás, a simogatás együtthatói elősegíthetik koraszülöttek súlygyarapodását, s ezáltal csökken a kórházban eltöltendő idő. Mindenféle masszázs, amelyet a felnőtteken alkalmazunk, a gyermekek esetében is hatásos. Az egyetlen különbség a masszírozás intenzitása. A keleti technikák nem a legalkalmasabbak erre a célra, ezért érdemesebb olyan masszázst alkalmazni, amely a vérkeringésre és az izmok feszességére hat.

Talpmasszázs

A reflexológiát hosszú időn át betegségek elleni gyógymódként alkalmazták, s manapság is rengeteg híve van. A tenyéren és a talpon végzik, azon az alapon, hogy e két testtájék minden része összefügg a testkülönböző szerveivel, ha tehát a tenyér és a talp bizonyos pontjait masszírozzuk, az hatással van a megfelelő szervekre. Ha egy testrész vagy szerv beteg, keringése rossz, a megfelelő pont a talpon különösen nyomás vagy fájdalomérzékennyé válik. Eme pont szakszerű kezelése a hozzá tartozó testrégió keringésének javulását eredményezi. Részletessége révén célzott kezelést lehet végezni mind tünetileg és okilag egyaránt. Hatásos a belső szervek funkcionális zavarainál, főként anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél születtek eddig sikerek. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is, kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat is. Pajzsmirigyprobléma és tarkófájás esetén feltétlen ajánlott. A masszázs a megrekedt energiát ismét nyugodt folyásba tudja hozni. Fokozza a szervezet védekező erejét. Lélektani, lelki hatása szorongástól, feszült állapotokból szabadíthat meg. Energiákat tesz szabaddá, a tartás, az arckifejezés megváltozik. Lelki fájdalmakban is segítséget nyújt.

Aromaterápiás masszázs

Itt az ősi keleti kultúra technikái találkoznak a nyugati technikával. Ez az egyetlen olyan illatterápia amely a természetes gyógymódok közé tartozik, és magában foglalja a gyógynövények és a hagyományos kezelés előnyeit. Az illóolajokat több módon is alkalmazhatjuk: -párologtatásnál,-fürdésnél,-közvetlenül,-illetve masszázsolajként. Masszázs során felszívódik a bőrön keresztül, átjutva a bőr fel hámján és bekerül a vérkeringésbe, ami által kapcsolatba kerül a szervezettel. Majd az egész szervezetre serkentőleg, vizelethajtó, gombaölő, baktériumölő, gyulladás csökkentő hatással is. Ez a fajta masszázs javítja testi, lelki állapotunkat valamint szervezetünk állóképességét. Masszázs után ne zuhanyozzunk 4-5 órán keresztül, mert az olaj körülbelül 45-60 %-a szívódik fel a masszázs alatt, a többi csak utána. Egy kúra négy hétig tart, utána két hét szünet ajánlott, hogy a szervezet kitisztulhasson. A kezelés időtartama 60 illetve 90 perc lehet. Az aroma-olajok részletezése Az aroma jelentése illat, a terápia azt jelenti kezelés. Az aromaterápia tehát nem más, mint egy olyan kezelés amely az illóolajak bőrbe történő masszírozásakor fejtik ki (gyógy)hatásukat. Az illóolajok adják a növények virágainak, gyümölcseinek jellegzetes illatát. A növény fennmaradásában fontos szerepet játszó illóolajat a növény “életerejének” is hívják. Például 5 tonna rózsasziromból, 1 kg rózsaolajat állítanak elő. Az illóolajak keverése: Kétfajta növényi olajat különböztetünk meg. Az illóolajakat és a zsíros olajakat. Az illóolajakat minden alkalommal hígítani kell. Egy masszázshoz kikevert illóolaj mennyisége maximum 25-30 csepp lehet,mindig lennie kell egy domináns olajnak ami 8-10 csepp, ez mellé még 4-5 fajta olajat tehetünk bele megfelelően felosztva. Az illóolajakat nem szabad töményen alkalmazni. A bázis olajok zsíros olajok, amelyeket az illóolajok hígítására szoktak használni. A bázis olajok ezen kívül bőrápoláshoz, masszírozáshoz, bedörzsölésre kifejezetten alkalmasak, hasznosak. Tilos alkalmazni-minden illóolajat-kemoterápia idején.

Szinkron vagy négykezes masszázs

A négykezes masszázst két személy csinálja, lehetőleg egymással szinkronban. Vannak, akik a testet jobb- és baloldalra osztva működnek, a lábaktól fokozatosan fölfelé haladva, ennél valamivel gyengébb felosztás az, amikor az egyik masszőr az altestet, a másik pedig a felsőtestet veszi kezelésbe.

Lávaköves masszázs

Lávaköves masszázs alatt egészen pontosan egy olajos masszázst értünk, amikor is 40-60 C-ra hevített lávaköveket /bazalt/ helyeznek fel a testre. A test különböző energiaközpontjai mentén helyezik el a nagyobb köveket, melyek itt fejtik ki jótékony hatásukat. A kezelés speciális masszázstechnikára épül, segíti az energiaáramlást és a stressz oldásával párhuzamosan javítja a közérzetet. Illóolajok felhasználásával fokozható a masszázs hatása, amit páciensekre szabottan állítanak össze attól függően, milyen jellegű panasszal érkezett. A lávaköves masszázs pozitív hatását főleg a vérkeringés serkentésében, a nyirokkeringés javításában, méregtelenítésben, izomlazításban fejti ki, de ezen felül enyhíti az álmatlanságot és rendkívül jót tesz a bőrnek, mivel hő hatására az illóolajok jobban beszívódnak az emberi testbe. A lávaköves masszázs egyfajta aromaterápia és pozitív életenergiával tölt fel. Pozitív élettani hatásai ellenére több esetben nem ajánlott a lávaköves masszázs alkalmazása, és mielőtt valaki emellett a kikapcsolódási lehetőség mellett dönt, konzultáljon orvosával! Az itt felsoroltak esetébe kerüljék e masszázsfajtát a szív és érrendszeri betegségekben, légzésproblémákban, tüdőbetegségben szenvedők, illetve nem ajánlott menstruáció és terhesség ideje alatt az alkalmazása.

Irodai Manager masszázs

Azonfelül, hogy a masszázs átmozgatja az irodai munka során leggyakrabban fájdalomnak kitett nyakat, vállat és hátat, az agy pár percen belül elkezd feltöltődni, így frissen, kipihenten, újult erővel és jobb hangulattal folytathatjuk a munkát. A székmasszázs egy speciálisan kialakított masszázs székben relaxáló, frissítő, teljes öltözetben történő pontnyomásos masszázs, (nem svéd masszázs székben, hanem egységes rendszer) amely a keringés fokozásával mozgósítja, felfrissíti szervezetünket. A szék ergonomikus felépítése révén is segít egy lazult állapot elérésében emellett tehermentesíti a nyaki, háti és ágyéki gerincszakaszt. Segít a stressz, a dekoncentráltság és izommerevségek feloldásában és az általuk kiváltott betegségek megelőzésében. Szellemileg és testileg egyaránt felfrissít, ellazít és feltölt energiával. Munkahelyeken, irodákban alkalmazzák előszeretettel ahol általánosságban jelen van az egyoldalú és rossz testtartás illetve a stressz. Rövid idő alatt fejt ki igen látványos eredményt.

Wellness masszázs

Ide soroljuk azokat az általában magasabb (3* feletti) besorolású szállodákban vagy a pihenésre specializálódott színvonalasabb intézményekben alkalmazott masszázskezeléseket melyek a kényeztetést (itt nem az erotikus szolgáltatást értjük), stressz oldást és a relaxációt szolgálják. Pár példa a teljesség igénye nélkül: csokoládé,- méz,- pezsgőfürdős,- aroma,- aroma gyertyás,- lávaköves,- testradírozással egybekötött masszázs.

Svéd – Frissítő masszázs

A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Eredeti formája masszázs és testgyakorlatok ötvözete. A masszőr simító, dörzsölő,rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. A masszázs fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását. A masszázs során a vérkeringés és az emésztés javítása érdekében – a hagyományos módszer szerint – a páciensnek is el kell végeznie néhány testgyakorlatot, de enélkül is kiváló hatást lehet elérni vele. A svéd masszázs csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. Ez a kezelés a legismertebb masszázsok közé tartozik, mert az egész testre kiterjed, az izmok, inak, és ízületek átmasszírozására irányul. Elősegíti a mozgásfunkciók helyes működését, ellazítja a fájdalmasan feszülő, görcsös izmokat. A svéd masszázs legelterjedtebb fogásai a gyúró, dörzsölő, simító és rezegtető mozdulatok. A simító mozdulatok segítségével egyenletesen eloszlatja a masszázsolajat a testen, ezzel előidézve a test általános ellazulását. Az ezt követő mélysimítások mindig a szív felé irányulnak, amik serkentik a vérkeringést és bemelegednek az izmok. Majd a gyúrás a háton, a mellkas felső részén, a lábon és a fartájékon folytatódik. Ez ellazítja az izmokat, szétválasztja a merev izomrostokat, fokozza az izmok vérellátását. Az izmok tonizálására az ütögetés különféle formáit alkalmazok, melyek lehetnek erősek, enyhék, lassúak és gyorsak egyaránt. A dörzsölés két ujjal történik a test speciális pontjain. A masszázs során a vendég igénye szerint krémet vagy olajat használok. A kezelés rendszerint masszázságyon történik, de földre terített szivacson, matracon is végezhető.

Gépi masszázs

Vibrálás az egyetlen, amit géppel lehet létrehozni Nagy előnye, hogy rezegtetés közben a kezelőt nem meríti ki, hiszen ez egy nagyon kimerítő, de ugyanolyan, ha nem még hasznosabb fogás is. A gépi masszázst otthon is lehet alkalmazni, nem kell hozzá szakszemélyzet. Ezek a készülékek elemmel vagy hálózatról működnek. Lehet rajtuk állítani a kezelés idejét, a frekvencia magasságát, rezgésszámot, annak erősségét, a fej nagyságát, anyagát. Kis frekvenciás kezelés a TENS Az ingeráram fájdalomcsillapító hatásáról két elmélet látott napvilágot. Az egyik szerint az ingeráram ún. gyorsan vezető rostokban az idegdúcokba feljutva, azokat blokkolva gátolja a lassan vezető idegrostokon felérkező fájdalomingerek továbbjutását a központi idegrendszerbe. A másik elmélet, amely szerint bizonyos frekvenciájú ingeráramok a szervezet saját fájdalomcsillapító anyagait – endogén (belső) ópiátokat – szabadítanak fel, ez mérsékli a fájdalmat. Az is beigazolódott, hogy alacsony frekvenciájú (50 Hz alatti) ingeráramra az erek lumene beszűkül, magas frekvenciájúra (100 Hz) kitágul. Ennek megfelelően a vérnyomás kissé emelkedik, illetve – ha tágul az ér – csökken. Ha az ingeráram frekvenciáját a készülék ütemesen váltja, az ér lumenének ütemes változása pumpaszerűen fokozza a vérkeringést. Az alacsony frekvenciájú ingeráram az izomzatok összehúzódásra készteti, így izomgyengülések, bénulások esetében nemcsak az izomzat vérkeringését, anyagcseréjét javítja, hanem jelentősen növeli erejét is. Ezzel ellentétben a magas frekvenciájú ingeráram csökkenti az izomzat tónusát, görcsös állapotát. Ma már impulzusáram helyett az úgynevezett impulzuscsomagokat alkalmazzák. Jobban növelik az izomzat erejét, erőteljesebb izom-összehúzódásokat váltanak ki, s az izomzat kezelése sem okoz kellemetlenebb érzéseket. Az izomzatra ható impulzuscsomagok enyhe masszírozó érzése kellemessé teszi a hatásosabb eredményt nyújtó elektroterápiás beavatkozást.

Ceragem masszázs

A CERAGEM egy automatikus termo-masszázságy, amely egyesíti a masszázst és a “Ceragem akupresszúrát” TM a jádekövek és az epoxy karbonlap által kibocsátott távoli infravöröshővel (moxa-hatás) a teljes megfiatalodás érdekében. Ebben a készülékben ahogy a belső projektor végighalad a hát vonalán, szabaddá teszi az energiacsatornákat, ellazítja a gerinc melletti izmokat, javítja a vér és a csi keringését. Megítélése, hatása szubjektív, a vélemények megoszlanak.

Gépi nyirokmasszázs

A gép levegőt pumpál a „csizmákba” illetve a „haskötőbe”, ezáltal ritmikus nyomáshullámok keletkeznek, melyek a láb legalsó pontjától kiindulva a bokán, az alsó végtagon és a combokon keresztül eljut egészen fel a csípőig, majd a hasig. A masszázsnyomások – változtatható időközönként és erősséggel – periodikusan, ritmikusan követik egymást, – ennek hatására megindul a nyirokáramlás, amely kiviszi a szervezetből a salak- és méreganyagokat, valamint a lebontott zsírokat. Már az első kezelést követően kellemes meglepetéssel tapasztalhatjuk, hogy lábainkat könnyebbnek érezzük, úgy tűnik, mintha cipőnk egy számmal nagyobb lenne.

Fogyasztó masszázs

A kezelés tartós fogyást és a cellulit maradandó csökkenését, nem súlyos stádium esetében a narancsbőr teljes regenerálódását eredményezi. Ellenben pár ma divatos terápiával, mi nem vizet hajtunk ki a szervezetből, ami nagyon látványos egy ideig, de fél nap elteltével az eredeti állapot köszön vissza. A kezelés lokális jellege révén szabályozható, hogy mely testrészen szeretnénk intenzívebb hatást elérni. Fontosnak tartom leszögezni, hogy a fogyasztómasszázs illetve a köpölyös kezelés nem sorolható a kellemes masszázs kategóriájába. Egy igen intenzív irányított fizikai behatás, amely saját rendszerének köszönhetően mobilizálja a zsírsejtek tartalmát és stimulálja a szervezetet annak lebontására. A kezelés mindegyike kúraszerűen alkalmazva fejt ki hatásos, maradandó eredményt.

Orosz zsírégető masszázs

Időtartam 40-50 perc köpölyözés és testtekercseléssel együtt 90 perc Ezt a típusú masszázst nem ajánlom elsőként kipróbálni annak intenzív jellege miatt, egy – két nem ennyire radikális fogyasztó kezelés után alkalmazzuk ezt a masszázs típust. A kezelés sajátos intenzitása révén a testnek, szervezetnek szokni kell a behatásokat, mozdulatokat. A masszázs mély nyirokmasszázzsal kezdődik, ami segít az ellazulásban. Elősegíti a kapcsolatot a masszőrrel, aktivizálja a nyirokkeringést, fokozza a perisztaltikus rendszer működését és a negatív nyomásokat, mely befolyásolja a zsírégetést a vízháztartást és a bőr regeneráció képességét. Zsírégető krémeket használunk amelyek növelik a hatást. A masszázs legfőbb célja,a véráram cirkulációjának helyreállítása a zsírsejtek területén, illetve a zsíros réteg területének a csökkentése és a bőr rugalmasságának helyreállítása. A kezelés egyik alappillére a nyirokkeringés mint transzport-rendszer, mely egy komplex anyagcsere folyamat útján segít eltávolítani a zsírsejtek tartalmát a kényes testfelületekről. Egy kúra 15 alkalom,ami hetente 2-3 kezelést jelent, maximum 3 nap kihagyással. Alkalmanként 8-12mm-s kerületcsökkentéssel számolhatunk optimális esetben,ez kúránként akár két konfekció méret is lehet. A módszer a legnagyobb hatásfokát, megfelelő testmozgással és táplálkozással érhetjük el.

Zsírtörő masszázs

Időtartam minimum 30 perc (csak a masszázsra vonatkozik) összesített min 90 perc Rendkívül intenzív, radikális, speciális masszázsfogások segítségével a zsírsejtek tartalmát a kiválasztó rendszer irányában mobilizáljuk a kényes, súlyfelesleggel rendelkező területekről. Fizikai megnyilvánulásai: csökkenő testrész méretek, a zsírsejtek térfogatának redukciója végett. Bőr rugalmasságának, feszességének fokozódása a zsírsavak ürülése miatt, a narancsbőr (cellulit) csökkenése, a fokozott vérkeringés és anyagcsere következtében. Önmagában is hatékony eljárás de intenzív jellege révén csak testtekercseléssel és nyirokmasszázzsal együtt alkalmazzuk a szervezetet ért intenzív ingerek miatt, egy fel és levezető fázisra is szükség van, hogy a kiválasztó és a nyirokrendszer lereagálhassa az őt ért behatást.

Fogyasztó nyirokmasszázs

Időtartam minimum 90 perc A nyirok masszázs helyesen nyirok drenage egy fizioterápiás eljárás mely a kötőszövetre és azon keresztül a nyirokrendszerre fejt ki hatást és így segíti a nyiroknedvek megfelelő áramlását. Számos ok miatt felhalmozódott nyiroködémákat, anyagcsere problémákat, közvetve keringési gondokat okozhat. Ez a lágy technika meggyorsítja a felgyülemlett folyadék távozását, javítja a nyirokrendszer ellenállóképességét, megszünteti az anyagcserezavarokat, nyugodt idegállapotot eredményez. A kezelés alkalmazásával megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere „hulladék”- és salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. A nyirokkeringés segítségével a méreganyagok előbb az érpályába, majd a vér útján a májhoz illetve a vesékhez kerülnek, ahol egyrészt átalakulnak, másrészt kiválasztódnak. Egy hatékony zsírszövetet stimuláló technika ötvözésével kiváló eredményeket lehet elérni a testsúlycsökkentés és a cellulitisz mértékének csökkentése illetve állapottól függően teljes eltüntetése területén is. Mivel a kezelés egy része lokális így szabályozható, hogy melyik testrész legyen intenzívebb vagy kevésbé intenzív hatásnak kitéve így látványos alakformáló hatást érhetünk el. A kezelés személyre szabott az aktuális adottságok és célok határozzák meg a terápia felépítését illetőleg a számos kiegészítő kezelés szükségességét (szauna, testtekercselés, mély meleg terápia, stb).

Arc-nyak-dekoltázs masszázs

Az arc-nyak-dekoltázs masszázs hozzájárul a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez, segítségével a felhalmozódott méreganyagok a nyirokereken keresztül kiürülnek, mely eredményeként az arcbőr tiszta, kipihent lesz. A masszázsnak köszönhetően a bőrben vérbőség keletkezik, s emelkedik a bőr hőmérséklete. A különböző masszázstechnikák alkalmazása során pedig olyan kémiai anyagok termelődnek, amelyek élénkebbé teszik a vérkeringést, értágító hatásúak, ezek által a kozmetikai kezelés hozzájárul a szövetek jobb táplálkozásához, vagyis élénkül a sejtek anyagcseréje. Ez a kezelés hozzájárul a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez, feszesebbé teszi azt, oldja a mimika okozta feszültséget az arcizmokban, kifejezetten jó hatása van a fejfájás megszüntetésére, arc- és orrüregek kitisztulására.

Thai Testmasszázs

A thai masszázs közép Európában még nem a legelterjedtebb relaxációs és gyógyító technika, ellenben a nyugati országokkal, ahol már felismerték gyógyító hatását, ami miatt az egyik leghatékonyabb módszernek bizonyult. A thai masszázst Thai harmóniának is nevezik, aminek segítségével, a szervezet eléri azt a harmóniát, ami a kellemes élethez, életérzéshez szükséges. A Thai masszázsra jellemző hogy a szervezetet nem részegységenként hanem, egész szervrendszerként kezeli mely szerves kapcsolatokkal képez komplex rendszert önmaga részeivel és a természettel. A nyugati masszázstechnikákkal ellenben nem az izomzat átdolgozása a fő szempont hanem, a meridiánok mentén olaj, és krémek nélkül az akupresszúrás pontok nyomásával, a megrekedt energiákat aktivizáljuk. A Thai masszázs évszázados múltra tekint vissza, aminek meg van a saját a koreográfiája, s a másfél két órás masszázs során a masszőr minden testrészt végig masszíroz a lábujjaktól a fejünk búbjáig. A kezelést földön (tatamin) végzik erre kialakított ruhában (a tradicionális formula szerint). A földön végzett masszázs jelentősége ,hogy a páciens és a masszőr egy szinten van melynek során nyújtásokat hajt végre és nem csak tenyérrel és ujjhegyekkel, de térddel, talppal és könyökkel is masszíroz. Nem izomerővel dolgozik hanem testsúllyal, különösebb eszköztár nélkül. Másnapra az erős nyomások hatására mégsem lesznek tele kék-zöld foltokkal, csak a megnövekedett energia és kitűnő közérzet marad. A thai masszázs egyedi sajátosságát a kimozgatási technikák jelentik, az izmok nyújtása és ízületek kimozgatása hozzájárul a beszűkült ízületi mozgások tartományainak bővítéséhez. Jellegéből adódóan alkalmas a mozgásszervi betegségek kezelésére, vegetatív zavarok enyhítésére, relaxálásra illetve feszültség-és fájdalomcsillapításra. A Thai masszázs sok területen felülmúlja a konvencionális nyugati orvoslás terápiáit.

Yumeiho masszázs

Japán eredetű a ma már hazánkban is ismert keleti frissítő masszázs is. Eredetileg a shaolini harcművészek testi-lelki teljesítőképességének fokozására használták. A terápia célja, hogy az aszimmetrikus és emiatt diszharmonikus emberi testet ismét szimmetrizáljuk, ezáltal az öngyógyító erőket aktivizáljuk és a betegségeket megelőzzük, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elősegítsük. Amennyiben a testet szimmetrizáljuk, az izmokat lazítjuk, az energiablokkok kialakulását meg tudjuk akadályozni. Kivitelezése ruhában történik, a padlóra terített gumiszőnyegen. A YUMEIHO terápia három technikát ötvöz, melyeket az összes távol-keleti masszázsban alkalmaznak. A masszázst, mely lazítja a feszes izmokat, javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést és fokozza az anyagcserét. Az akupresszúrát, mely elősegíti a testben az energia áramlását. A manuálterápiás fogásokat, melyekkel helyreigazítják az izületeket. A masszázs során a YUMEIHO elméletében kulcsfontosságúnak tartott SI izület helyreigazítása mellett, a gerinc nyaki-, háti-, és lumbális csigolyái, valamint a test csaknem összes izületének manipulációját elvégzik. Alkalmazási területét tekintve a YUMEIHO széleskörű. A mozgásszervi betegségek kezelése mellett belszervi problémák kezelésére is alkalmazzák.

Csontkovácsolás – Manuálterápia

A csontkovácsolás és az akadémikus orvoslás sok mindenben közös: mindkettő az anatómia és fiziológia tudományos ismeretére épül, a kivizsgálás klinikai módszereit alkalmazza. Ebből a szempontból egy nyelvet beszélnek. A legnagyobb különbség, a beteghez és a kezeléshez való hozzáállásban van. Az eljárások mélyén húzódó gondolkodási folyamat, amely az orvost a megfigyeléseiben és ítéletei meghozatalában vezérli, ténylegesen és radikálisan különbözik a két hagyományban. Az akadémikus orvoslás a probléma végére, vagyis a betegségre, az un. krízishelyzetekre koncentrál, s a kezelés célja, hogy gyógyszerekkel vagy műtéti úton megszüntesse a betegséget. A csontkovácsolás a működésben hosszabb idő alatt bekövetkezett változásokra összpontosít, hogy megpróbálja megérteni az események láncolatát, melynek hatására kialakult a jelen panasz. Ez a munka tökéletesen megfelel annak az elvnek, mi szerint a terapeuta a test belső öngyógyító erejének pusztán segítője (Szempontjait tekintve azonos nézeteket vall a keleti orvoslással). Az kezelés során a problémát minden szinten visszahozzák a test figyelmébe, hogy teljesen meggyógyíthassa. Durva megközelítéssel: a heveny, sürgős beavatkozást igénylő helyzetekben, körülírt szervi megbetegedésnél, bakteriális fertőzéseknél és sebészeti beavatkozást igénylő esetekben inkább az akadémikus-, míg idült esetekben, működési zavaroknál inkább a holisztikus gyógyászat alkalmazandó. Mikor érdemes csontkovács kezelést igénybe venni? Stresszes beállt feszült nyak ill. hát kezelésére kiváló módszer a csontkovácsolás. Nagyon hatékony mindenféle gerinc eredetű problémák fájdalmak, gerincsérv, derékfájás, hátfájás, nyakfájás, migrénes fejfájás esetén, beszűkült csípő, sántítás, térdfájás, bokapanaszok esetén. Érdemes csontkovácsolást végezni törések műtétek után, terhesség alatti, szülés előtti időszakban (persze ekkor speciális és gyengéd mozdulatokat alkalmazunk inkább masszázs jellegű a folyamat és a utolsó trimeszter vége felé már nem javasolt…). Kitűnően és hatékonyan alkalmazható a csontkovácsolás szülés utáni gerincpanaszoknál és a szoptatás időszakában kialakuló hátfájásnál is.

Thai Talpmasszázs

A Thai Talpmasszázs ősi kínai eredetű gyógymód, több, mint 2500 éve sikeresen alkalmazzák Ázsiában. Megelőz és gyógyít számos betegséget, az ayurvedikus gyógyászatig nyúlik vissza amely figyelembe veszi az embertípusokat (táplálkozás, mozgás, szellemiség-jellemvonások, test diagnosztika). A nyirokmasszázs alapjait használva fejti ki gyógyító – regeneráló hatását. A nyirokrendszert alapul véve indítja el azokat a regeneratív folyamatokat amelyek segítenek a hibásan funkcionáló belső szervek működésének javulásában. A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok, hogy a keringésbe visszatérjenek, részben a szövetekben sem tudnak tovább bomlani. A Thai Talp masszázs reflexológiai térképe mindenre kiterjedő kezelést, terápiát biztosít, lényegesen részletgazdagabb mint a ma elterjedt talp-reflexológiai térképek. Ha egy testrész vagy szerv beteg, keringése rossz, a megfelelő pont a talpon különösen nyomás vagy fájdalomérzékennyé válik. Eme pont szakszerű kezelése a hozzá tartozó testrégió keringésének javulását eredményezi. Részletessége révén célzott kezelést lehet végezni mind tünetileg és okilag egyaránt. Hatásos a belső szervek funkcionális zavarainál, főként anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél születtek eddig sikerek. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is, kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat is. Pajzsmirigyprobléma és tarkófájás esetén feltétlen ajánlott. A masszázs a megrekedt energiát ismét nyugodt folyásba tudja hozni. Fokozza a szervezet védekező erejét. Lélektani, lelki hatása szorongástól, feszült állapotokból szabadíthat meg. Energiákat tesz szabaddá, a tartás, az arckifejezés megváltozik. Lelki fájdalmakban is segítséget nyújt. Egy 2500 éves módszer letisztult technikáját sajátíthatja el a hallgató. A Thai Talpmasszázs Dr. Shivago nevéhez fűződik aki a Buddhizmus alapjaira helyezte a gyógyítást. Az 1900 – as évek elején jutott el Európába a módszer, 1962 – ben indult el az első masszázs tanfolyam a thaiföldi Wat Po – ban ahonnan a masszázs gyökereit eredeztetik és itt a mai napig magas színvonalon tradicionális masszázs oktatás folyik.

Kineziológiai testmasszázs

Végtelen lehetőség a test a szellem és a lélek harmonizálására. Olyan stressz oldó és frissítő energiák bevitele masszírozás által, amely nem csak a testet, hanem a szellemet és a lelket is egyaránt megújítja. Bőrfiatalító, karcsúsító és szépítő hatása azonnal észlelhető. Gerincferdülésre, hátfájásra légző gyakorlatokkal és finom rezgésű masszírozással csodálatos eredményeket lehet elérni. A kineziolgógia napjaink fejlődő, hatékony stresszoldó technikája, ennek tematikáján alapul a masszázsrendszer, mely az emberek többségének életét befolyásoló stressz egy másfajta kezelési megközelítését testesíti meg. Több pontban eltér az általános masszázs típusokról. Ez a masszázs amely szinte minden stressztől méreganyagtól megszabadít, felold, és egészségessé, szabaddá teszi a testet és a szellemet-lelket, Fontos hogy minden lerakódott félelem sérelem szomorúság kiürüljön a szervezetből és így az immunrendszer felvértezze jó energiákkal önmagát. A mindennapi életben a harmónia megteremtése és megtartása a legfontosabb. A kezelés időtartama 1-1,5 óra.

Ayurvédikus masszázs

Igen hosszú időkbe nyúlik vissza és kb. 5000 éves fejlődésen ment át. A sznéha-sweda-kriyas (olajozó/kenő izzasztó kezelések) az egészség fenntartásában, a betegségek kezelésében és a szépségápolásban alkalmazzák. Az ayurvédikus masszázskezelések akkor fejtik ki hatásukat, ha azokat a megfelelő, ayurvédikus gyógyanyagokkal és megfelelő szakértelemmel végezzük. A masszázsok lényege a gyógyolajok bevitele a test mélyebb rétegeibe. Az ayurvédikus masszázskezelések célja a test méregtelenítése, prevenció, mély fizikai és szellemi relaxáció, a feszültségek oldása, a vér és nyirokkeringés serkentése, a testi funkciók javítása, az erőnlét fokozása, a szervezet megifjítása, egyes krónikus betegségek kezelése, a bőr állagának, minőségének javítása, az izomzat erősítése, az ízületek rugalmasságának javítása, stb. Az ayurvédikus masszázsok különböznek az indiai népgyógyászatban alkalmazott masszázsoktól.

Ayurvédikus masszázs fajtái

Abhyanga
A teljes test masszírozása olajjal. Feszültségoldó. Puhítja a bőrt és fiatalítja is. A kezelés során a masszázslépések végighaladnak az emberi testet borító marmapontokon és így ingerlik és feloldják a blokkokat, amelyek mindig a problémák alapjául szolgálnak. Kifejezetten ajánlott az általános egészségmegőrzés, közérzet javítás szempontjából, álmatlanság, alvászavar, depresszió, ízületi problémák, keringési problémák, valamint nagy mértékben erőt ad a stressz leküzdésében is.

Shiroabhyanga
A fej olajos masszázsa egyensúlyba hozza a doshákat, csökkenti a fejbőr és a haj problémákat, pl. a hajhullást és a haj töredezését. Erősíti a haj hagymákat. A haj utána fényes lesz és egészséges. Javítja az 5 érzékszervet, erősíti az idegrendszert. Javítja a vérkeringést és a méregtelenítést. Csökkenti a stresszt, a depressziót, az álmatlanságot, a szorongást, az izmok feszülését.

Shiro Ddhára
Mindenféle neurológiai betegségeknél, haj őszülésnél, álmatlanság, depresszió, fülzúgás, szédülés, pikkelysömör gyógyításában használatos és hozzátenném, hogy az ayurvéda jelképe ez a kezelés. A fej olajos masszázsa egyensúlyba hozza a doshákat, csökkenti a fejbőr és a haj problémákat, a hajhullást és a haj töredezését. Erősíti a haj hagymákat. A haj utána fényes lesz és egészséges. Javítja az 5 érzékszervet, erősíti az idegrendszert. Javítja a vérkeringést és a méregtelenítést. Csökkenti a stresszt, a depressziót, az álmatlanságot, a szorongást, az izmok feszülését. Integrálja az elmét és testet és nem utolsó sorban megnyitja a harmadik szemet, Lord Shiva szemét.

Karnapurána
Fülmasszázs, feszültségoldó, fülzúgás, fülcsengés ellen, hallászavarok esetén, egyensúlyi problémák esetén.

Nasya
A nyak illetve váll tájéki fájdalmak csökkentésére szolgál. Mentális és érzelmi feszültségeket tudunk oldani általa. Nyaki meszesedés és csontritkulás ellen kiváló. Jó elalvás, a mély alvás érdekében is végezzük.

Padabhyanga
Lecsillapítja az elme működését. Elősegíti a mély alvást, vagy a jobb alvást. Táplálja a bőrt. Javítja az izmok tónusát. Csökkenti, vagy megszünteti a lábon lévő fájdalmat. Javíthatja a látást ill. a hallást. Megnyugtatja a Vata doshát, a mely a betegségek fő okozója. Javítja a perifériás keringést. Segít megelőzni az ülő idegzsába kialakulását. Redukálja a a megvastagodott és elváló szöveteket.

Nabhi Basti
A legyengült emésztő rendszer megerősítésére, az emésztési tűz felélénkítésére szolgál. Az abszorpció= megkötés megerősödik általa. A jó emésztés előfeltétele az egészséges szövetek kialakulásának, illetve az egészségünk helyreállításának. A mélyen ülő érzelmeinket is oldja. A köldöknél van az a Marma pont = életfontosságú pont, ahol mind a 72.000 idegpálya találkozik. Csökkenti a gázosodás, az étvágytalanság, a szorulás, a hasi discomfort érzéseket.

Kati Basti
Főleg a hát alsó szakaszán lévő fájdalmak, merevségek enyhítésére, megszüntetésére szolgál. Segít oldani az izmok feszültségét és a gerinc merevségét. Különösen a Lumbális szakasz fájdalmainak az oldására kiváló. Elősegíti a helyes keringést és egyúttal nagyon feszültség oldó is, különösen ezen a részen. De még a Jet Lag = A repülőn való utazások után fellépő, a különböző időzónák közti eltolódások miatti problémák leküzdésére is szolgál.

Lépa
Arcpakolás. Tonizálja a bőrt, a ráncok eltűnnek, vagy csökkennek. Korai ráncosodás és őszülés ellen kiváló. Sok szemprobléma ellen is hatásos. Javítja a látást. Felfrissíti az arcot. Simává teszi az arcbőrt. Amikor ég az arcunk, akkor is hatásos.

Upamaha
Fájó, de nem gyulladt ízületek gyógyítása fűszeres labdapamaccsal. Elősegíti a fájdalom csökkentését, megszűnését. Az ízület simábban fog működni utána.

Udwarthana
Mély száraz masszázs, ez egy erős fájdalommentes bedörzsölés, gyógynövény őrlemény keverékével. A cellulitisz kezelésben, testsúly csökkentésében, zsírégetésben, vagyis alakformáló kezelésében ismert idehaza jelentős hatása. Az anyagcsere problémák kezelésére kiváló gyógyír.

Elakizhi
Ayurvédikus izzasztásos kezelés, terápiás borogatás, amelynek lényege az izzadás. Az izzadást a folyamatosan melegen tartott gyógyolajba mártogatott vászonzsákocskák biztosítják, amelyek úgyszintén gyógyolajban sütött ayurvédikus növényeket és porokat tartalmaznak. A vászonzsákocskákat meleg olajba mártogatva a test részeihez ütögetjük finoman, kezdve a talpon, haladva felfelé, kivételt képez az arc és a fej. Itt a kezelt testrészeket azonnal meleg törölközővel betakarjuk a melegen tartás érdekében. Rendkívül hatásos a fájdalmakra, duzzanatra, merevségre, zsibbadásos érzésre, arthritisre, reumára spondylosisra, alacsony vérkeringésre és gyengeségre.

Navarakizhi
Tehén tejet és Khurundoti gyökeret hosszasan főzünk, majd a vászonlabdacsokat megtöltjük a navara rizzsel. A meleg tejbe mártogatjuk a labdacsokat és ezzel finoman ütögetjük, kenegetjük, masszírozzuk a testet, a melegen tartás itt is nagyon lényeges és fontos. Ezt a kezelési formát magas vérnyomásra, reumára, gyenge izomzatra, isiászra, magas koleszterinre, szexuális problémákra, terméketlenségre és bőrproblémákra használja hatékonyan az ayurvéda.

Svedana
Ez egy erős méregtelenítő kezelési eljárás, ahol a gőz természetes izzadásra ösztönöz, segít megnyitnia keringési csatornákat, így a verejtékmirigyeken keresztül toxinok távoznak testünkből. A svedana rendkívül jó a kiegyensúlyozatlan vata és a kapha dósák visszaállítására, serkenti az emésztést, növeli a kapacitást, csökkenti a lustaság és fáradság érzését, a merev ízületeket a meleg hatására enyhíti.

Tibeti mézmasszázs

A természet nagyszerű adományával már Kleopátra is élt, tej és mézfürdővel csinosította magát, Nero is tejes mézes arcpakolást használt. A tibeti és orosz népi gyógyászat pedig ismerte a speciális mézes masszázst, melyet már mi is kipróbálhatunk. A mézes masszázs alkalmával az édes nedűt nem a teába, hanem bármilyen meglepő is, az ember hátára csurgatják, majd egyenletesen elkenik. A masszőr nem alkalmaz különleges technikát, egyszerűen ráhelyezi kezét a mézes felületre, és amikor felemeli azt, a méz szívó hatásának köszönhetően az odaragadt felső bőr réteg is megemelkedik. Ez a hajszálerek és pórusok kitágulásával jár, ami fokozza a vérkeringést. A méz kiváló méregtelenítő révén a mézes masszázs alkalmával a szervezet salakanyag kiürítését is kedvezően befolyásolja és a távozó méreganyagokat magába szívja, ezzel az immunrendszert is erősíti. Gyulladáscsökkentőként és izomlazítóként is ajánlatos az aranysárga folyam, így a mézes masszázs jótékony a reumások, a számítógép előtt ülők számára, sőt még a krónikus fejfájásban szenvedőknek is segít. A mézes masszázs során a csodálatos anyag kíméletesen újítja meg a bőrt, érezhető simogató hatása, ahogy a szövetekbe juttatja a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat, mely nemcsak élvezetes szépítő kúra, hanem látványos is, kisimítja a bőrt, megtölti fénnyel, selymessé teszi.

Indiai fejmasszázs

A távol-keleti országokban a gyerekeket csecsemőkoruktól kezdve masszírozzák, mivel az érintés filozófiája szerint: akit kiskorában keveset érintenek és simogatnak, annak testi-lelki és szellemi fejlődése lemarad. A családban a nők feladata, hogy generációkon keresztül átörökítsék ezt a szokást. A fejmasszázs – elkülönítve a testmasszázstól – önmagában is alkalmazható, s különösen népszerű. Indiában, ahol főként a hajas fejbőr egészsége és a szellemi frissesség érdekében végzik a mai napig. A masszázs kultúrájában hajmosáskor a fodrászok is legalább 5-10 percen keresztül megmasszírozzák a vendég fejét, ami esztétikai funkciója mellett serkenti a vérkeringést, és felfrissít. Hagyományok szerint a fejmasszázst olajjal végzik, mely egészségessé teszi a hajat, stimulálja a vérkeringést a fejben, ezzel serkenti a hajnövekedést. A kezeléshez bármilyen növényi olajat lehet használni (mandula-, dió-, olíva-, mustár-, szezámmag-, szőlőmagolaj), hiszen amit megehetünk, azt a testünkre is kenhetjük. Kiegészítő terápiaként lehet alkalmazni migrén vagy depresszió esetén is. A módszer önmagában nem gyógyítja meg a problémát, viszont segít enyhíteni a tüneteket. A betegségek kezelésénél kiegészítésként szolgál a pszichoterápia vagy a diéta mellett. Hétköznapi alkalmazása viszont nem feltétlen kötődik konkrét betegséghez. A legfontosabb, hogy a páciens jól érezze magát.

Shiatsu masszázs

A masszázs során a vendég kényelmes öltözetben a földön fekszik. A kezelés leginkább ujjnyomásból, különböző nyújtó fogások alkalmazásából áll. Bizonyos fogásokat tenyérrel, könyökkel, térddel vagy talppal hajtunk végre. A shiatsu kiegyenlíti testünk energiáit, így nem csak fizikai állapotunkra, hanem lelki életünkre is pozitív hatással van. Toru Namikoshi úr fejlesztette ki Japánban. Párosította a hagyományos ázsiai masszázst a nyugati szegment és kötőszöveti masszázzsal. Iskolát teremtett, de követői egy része elfordult tőle, s megtagadták a nyugati vonalat, ragaszkodva az ázsiai módszerekhez. A zsigeri betegségek sikeresen kezelhetők e terápiával. Lényeges a vér, kezelés közbeni oxigén telítettségének elérése, a jó véráram biztosítása, az agy oxigén ellátásának javítása a lehető legnagyobb relaxáció mellett, a káros reflexkörnek megszakítása, valamint a kötőszöveti zónák kis felületű, de hatékony ingerlése. A pácienst rá kell vezetni a terápia közben a helyes légzés technikára, lazításra és a tudatos együttműködésre. Namikoshi úr e terápiában ötvözte a meridián vonalakon lévő akupresszúrás pontok kezelését, a keringés javítását, a vértömeg mobilizálását és oxigénnel való felfrissítését, a szegment és a kötőszöveti zónák ingerlését. A legkomplexebb kezelés!

Mauri masszázs

Hasonlóan a többi masszázs technikához a Ma-uri masszázs is az érintésen alapul. A test köszöntése után, engedélyt kérünk a gyógyításhoz. Miután mindkét fél érzi a gyógyítás igényét a ma-uri masszázs a tánccal elkezdődik. A testrészeket lágy érintéssekkel, simogató mozdulatokkal, karral – alkarral, ritkán tenyérrel történő simítással masszírozzuk át. Egy meghatározott sorrendben másfél – kétórás tánccal mozgatják át az izmokat, ízületeket, inakat és csontokat, az intim testrészek kivételével. Kitűnően hat a bőrre, a lábra, a nyirokrendszerre, a vénás keringésre és ellazítja az alsó gerincszakasz megterhelt izmait. Nem okoz vérbőséget, minden esetben alkalmazható, amikor a hagyományos masszázst már nem ajánlják, pld. terhesség esetén is. A tánc, zene és érintés hatására a két test eggyé válik, együtt mozog, együtt lélegzik és él, így közvetíti a navigátor a masszírozott testébe a megnyugtató szeretetet és öngyógyító erőket. A Ma-uri masszázs mozdulatsorai A Ma-uri masszázs lágy polinéz zenére történő kifinomult, gyengéd, ívelt mozgássor, mely az óceán hullámainak simogatását, a súlytalan lebegést, a víz pulzáló áramlását idézi fel. Az ellazító mozdulatok segítségével fedezzük fel a boldogság forrását, alakítjuk át az elszenvedett bántalmak, kellemetlenségek sorát és oldjuk fel magunkban a gátakat. Ekkor leszünk képesek a harmónia megélésére az emberek belső világa és a tágabb külső világ az Univerzum között. A módszer felhasználja a tánc örömét és a zene harmóniáját. A módszer egyedi, személyre szabott, minden kezelés más és más. A Ma-uri masszázs ellazítja a testet, odafigyeléssel gyógyítja, szeretettel tölti fel és megszabadítja a stressztől, a negatív gondolatoktól, félelmektől. Majd létrejön a harmónia, a megnyugvás, a boldogság, a kiegyensúlyozottság érzése. Melyet szeretnénk továbbvinni, kiterjeszteni a mindennapokban és a körülöttünk élőkben. A Ma-uri testmunkában a páciens a „gyógyító”, akinek gondolatai, hiedelmei, előítéletei, szokásai, cselekedetei határozzák meg életét, személyes boldogságát és egészségi állapotát. Mi a „navigátor” szerepét töltjük be, aki hozzásegítjük a gyógyítót a harmónia átélésére.

Lomi-lomi masszázs

A lomi-lomi jelentése gyúrni, masszírozni, nyomni, mindezt úgy, hogy oldódjon a feszültség, méregtelenítődjön a szervezet és felfrissüljön a szellem. A több évezredes ősi gyógyító masszázs, amit a kahunák, vagyis magyarul sámánok, gyógyítok, lava-lava öltözékben tradicionális táncmozdulatokkal végeznek Hawaii szigetén nem ritkán egész napos rituálé. A lomi-lomi masszázsnál, amit különféle olajokkal, kézzel, könyökkel és alkarral végeznek, legalább olyan fontos a környezet, mint maga a masszázs. Ahhoz, hogy megfelelő meditatív állapotba kerüljön a páciens, ami elengedhetetlen egy igazi lomi-lominál, először is kellemes hangulatot kell teremteni. A speciális masszírozó ágy mellett óriási jelentősége van a megfelelő hőmérsékletnek, a polinéz zenének illetve a különféle illatgyertyáknak, füstölőknek. Ezek adják meg a kellő hangulatot ahhoz, hogy átengedve magunkat a finom gyúró mozdulatoknak, a meditáció szabad vizeire evezzünk. Akár a keleti filozófiában, a polinézek is úgy tartják, a betegségek mindig lelki eredetűek, s ha ez igaz a lelki megtisztulás mellett, a lomi-lomi masszázzsal a test is gyógyul. Egy ilyen kezelés az izomcsomók oldásával enyhíti a reumatikus és izületi fájdalmakat, a bioenergiai áramlás fokozásával serkenti a vérkeringést, miközben oldja a feszültséget és a stresszt. Mivel a lomi-lomi nem csupán egy masszázs, de meditatív utazás is egyben, ha valakinek sikerül a meditáció olyan fokára jutnia, hogy Waikiki napsütötte, homokos strandjára képzeli magát, akkor aloha. Az aloha ugyanis nem pusztán isten hozzádot jelent a polinéz népeknél, de az élet leheletét is, sőt állítólag benne van még a kedvesség, türelem, alázat, szeretetreméltóság és egység kifejeződése is. A lomi-lomi masszázs egyik fő eleme, hogy mindezekhez közelebb jussunk, s akkor mi is, akár a Hawaii-on élő emberek, harmóniába kerülhetünk a világgal.

Udwarthanam masszázs

Az udwarthanam masszázs az ayurvédikus masszázs egyik technikája. Mivel az ayurvédikus gyógyászat technikája ezen masszázs alapja, így a kezelést ayurvédikus gyógynövények keverékéből készült olajokkal végzik. A kezelés minden esetben egyéni, hiszen a páciens igényeire szabják a gyógynövények keverékét. A gyógynövények finom őrleményét keverik össze az olajjal. A speciális gyógynövénykeverék általában 4-5 gyógynövényből tevődik össze. A gyógynövények közül leggyakrabban felhasznált növények: angyalfű, viaszbokor, tövisbokor, szerecsendió, indiai ginseng, ashwagandha gyökér és mag, ajowan, narancshéj. A kezelés során két masszőr foglalkozik a pácienssel, az egyik a bal a másik a jobb oldalon helyezkedik el, miután felvitték a speciális gyógynövénykeveréket, a test egész területére irányuló simító, toló és körkörös dörzsölő mozdulatokat végeznek a test hosszanti irányában. A kezelést mindig a lábtól a fej és a szív felé végzik. A kezelésnek több jótékony hatása is van, hiszen nemcsak a masszázst élvezhetjük és annak pozitívumait, hanem a gyógynövénykeverékek ayurvédikus hatásait is. Legfőbb hatásai az udwarthanam masszázs technikának a nyirokrendszer stimulálása, mely által a nyirokkeringés helyreáll. Az immunrendszert is erősíti, és a belső szervek működését is javítja. A hatóanyagok révén, melyek mélyen beszívódnak a kötőszövetekbe regenerálják és méregtelenítik a bőr szöveteit, megszépítik, bársonyossá és fényessé teszik azt. Ezen masszázstechnika kiválóan alkalmas a legyengült, fáradt izmok regenerálására, de ízületi problémák, sőt izomsorvadást esetén gyógyászati szempontból is nagyon hatásos.

MiaoMei masszázs

A MiaoMei masszázs egy kínai tradicionális kezelés, melynek alapja az akupunktúra -akupresszúra, mely szintén egy ősi hagyomány Kínában. A MiaoMei kúra megoldást kínál azok számára, akik már rengeteg fogyókúrás módszert kipróbáltak, de azok mégsem jártak sikerrel. Ez a kúra nemcsak a terápia alatt, de még annak lezárta után is kifejti jótékony hatásait, és a zsírégetés, salaktalanítás folytatódik tovább. Ettől függetlenül a kezelést érdemes félévente megismételni. A MiaoMei masszázs nevével ellentétben nemcsak egy masszázstechnika, hanem egy 10 napos kúra. A masszázskúrát spa méregtelenítő kezelések előzik meg, majd 10 egymást követő napon 1-1 órás intenzív masszázs terápia következik. A masszázstechnika alapja, hogy az 54 akupunktúrás pontot gondosan kiválasztják és azokat egyedi sorrendben stimulálják. A MiaoMei kúra kezelésen belül egyidejűleg gyógynövény keverékekből álló táplálékkiegészítő is szolgált a még hatékonyabb méregtelenítés érdekében. Ezáltal a salakanyagok még gyorsabban ürülnek ki a szervezetből. Ezáltal a módszer által tehát nemcsak kívül, de belül is szépülünk. A jelentős változás által kötőszöveteink erősebbé válnak, a bőr feszesedik, beindul a zsírégetés, és még a narancsbőrös elváltozás is szemmel láthatóan javul. A 10 kezelésből álló terápia alatt 5-10 kg-os fogyás várható. A fogyáson felül viszont még a masszázs normalizálja a vérnyomást, elősegíti az anyagcserét, immunrendszer erősítő, és növeli a szervezet energia szintjét, mert a káros méreganyagok eltávoztak szervezetünkből. A sok salakanyag eltávozásától hangulatjavító és stresszoldó is. Megjegyzés: A MiaoMei masszázs egy jogvédett masszázstechnika, a kezelés során felhasznált étrend kiegészítők is MiaoMei termékek, illetve a masszőrnek is rendelkeznie kell MiaoMei képzéssel, illetve továbbképzéssel.

Utahi sómasszázs

A só különböző formáját már évszázadok óta használják szépészeti és gyógyászati célokra. A só gazdag ásványi anyagokban, és nyomelemekben, melyek fontos alkotóelemi, tápanyagai szervezetünk számára. A szépségápolási eljárások területén leginkább a holt-tengeri és a himalájai sót használják fel, de gyakori az egyszerű tengeri só használata is. Az utahi sómasszázsnál nevéből eredően is az utahi sósivatagból származó sót használják fel, mely nem mindennapi alkotó és összetevőkből tevődik össze. Az utahi só alkotóelemei: nátrium 19%, klorid 21 %, mangán 3%, magnézium 11%, kalcium 15%, kálium 15%, vas 3%, szelén 0,5%, jodid 4,5%, foszfor, réz, cink és szilícium 1%, bromid 5%. Az utahi sómasszázs különlegessége még abban is rejlik, hogy a kezelés során nemcsak a sót használják fel, hanem ayurvédikus gyógynövények eszenciáját is. A só felhasználása előtt a gyógynövényeket legalább 2 évig érlelik az utahi sóban. A kezelés során a gyógynövényes sóval átmasszírozzák az egész testet a lábaktól egészen a hajas fejbőrig, mely az arcot is magába foglalja. A kezelés során a felső elhalt hámréteget eltávolítja, ezáltal a pólusok megnyílnak, így bőrünk oxigénfelvevő képessége megnő, ezáltal a masszázs egy peeling kezeléssel is felér. A masszázshoz olajat is felhasználnak, mely segíti a szervezet méregtelenítését. A gyógynövények esszenciális olaja révén pedig üdítő és frissítő és egyben nyugtató hatással bír testünkre, lelkünkre. Az utahi sómasszázs a mélyebb rétegekből is eltávolítja a méreganyagokat, a masszázs nyirokáramlással megegyező irányban történő alkalmazása élénkíti a vérkeringést, immunerősítő, javítja a sejtek működését, bőrszépítő hatású, növeli a bőr szövetek vízmegkötő képességét.

Abhyanga masszázs – ayurvédikus masszázs

Tradicionális, indiai gyógymasszázs. Nevét az indiai Kerala városáról kapta, ahol még napjainkban is az ősi, eredeti receptek alapján készített olajokkal végzik ezt a masszázst. A masszázs az egész testre kiterjed. A masszázsolaj természetes növényi alapanyagokat tartalmaz. A gyógyolajat, mely hatóanyagokban gazdag a test számára kellemes hőmérsékletűre melegítik. Mint általában az ayurvédikus masszázsoknál a masszázst két masszőr végzi szinkronban, és a kezelés egyénre szabottan történik, mind a masszázs technikája, mind pedig a gyógyolaj összeállítása. A két terapeuta egymást kiegészítve végigmasszírozza a testünket az olajjal, a masszázs technikájának köszönhetően az olaj mélyen a bőrbe szívódik ezáltal alapos méregtelenítést eredményez. Az energia meridiánok megfelelő irányú masszírozásával mély testi, és lelki relaxációs állapotba kerülünk. A kezelést végül az arc masszírozásával fejeződik be. A kezelés időtartama 60 perc, viszont komolyabb hatásokat érhetünk el a 90 perces változatával. Érdekes ellentét feszül ezen technika hátterében, hiszen kiváló lazító, nyugtató masszázs, mégis frissítő hatása van a szellemre, tudatra, és a testre. Nem utolsó sorban támogatja az immunrendszer erősítését is. Méregtelenítő hatását az olajok révén élvezhetjük, a salaktalanítás által csökkennek az ízületi fájdalmak.

Hangmasszázs – buddhista masszázs technika

A buddhista szerzetesek évszázadok óta alkalmazzák a hangtálakat a test és a tudat egységének megteremtéséhez. A tálakat eredetileg hétféle fémből készítették, amelyek egy-egy bolygó energiát képviseltek: az arany a Napot, az ezüst a Holdat, a higany a Merkúrt, a réz a Vénuszt, a vas a Marsot, az ólom a Szaturnuszt.A fémek már önmagukban is rendelkeznek bizonyos rezgéstartománnyal, de az ötvözet olyan frekvenciát bocsát ki, amelyek képesek az emberben az ősállapot érzését kelteni. A kezelés fekve történik és a terapeuta a test hét csakraközpontjára helyezi a tálakat, majd megfelelő sorrendben megkondítja azokat egy filcütővel. A hangtálakból előhívott rezgések a bőrön át jutnak be, majd koncentrikus körök formájában végigáramolnak a testen. Mivel testünk közel 80%-a folyadékból áll, a hangtálak által kibocsátott rezgések egészen sejtszintig is eljuthatnak. Ezáltal olyan helyeken is képes hatni, mint a csontok üreges részei és az ízületek, a véráramon és a nyirokkeringésen keresztül pedig elérnek minden belső szervet. Fizikai szinten oldják az izomgörcsöket, fájdalmakat, és aktivizálják az anyagcsere folyamatokat, oldja a stressz okozta feszültségeket, megszünteti a hát és derékfájdalmakat, ellazítja a nyaki és váll izomzatot, megszünteti a migrént, javítja a légzést, javítja a vérkeringést, beindítja az öngyógyító folyamatokat. Energetikai szinten megfelelő rezgésszámú energiával látja el a szervezetünket. Az energiagömbök megnyitják és átmossák a csakrákat, így a kezelés végére harmonikusabb állapotba kerül a páciens. A hangmasszázs alfa állapotot is eredményez. A testben lévő durva és finom energiákat szinte átmossa, kicseréli. Tudományos háttér: A hangokat egy átlagember 20 és 20 ezer Hz közötti tartományban érzékeli. Ezek a speciális tálak nagyon gazdagok felhangokban a nem hallható tartományból is, ezért képesek az alfa, théta és delta hullámok előidézésére az agyban. A 8-14 Hz-ig terjedő alfa hullámok mély meditációs helyzetbe juttatnak, mely azonos az elalvás előtti állapottal. A kezelés alatt hamar félálomba kerülhetsz, a legtöbben el is alszanak. A 4-8 Hz-ig terjedő théta hullámok közel azonosak a Föld forgási sebességének és az emberi DNS-nek a rezonanciafrekvenciájával. Ez azt jelenti, hogy ebben az állapotban együtt rezegsz-vagyis szép összhangban vagy a Földdel. Ilyenkor átjár az ősbizalom, az abszolút nyugalom érzése. A delta hullámok pedig a megtisztulás után a testnélküliség élményét idézik elő, amikor megtapasztalhatod az univerzális egységet. A hangmasszázst más területen is alkalmazzák az egészségmegőrzésen és energetizáláson túl. Várandós nők esetében a hangmasszázs segíti a magzattal való egymásra hangolódást, és az elengedni és történni hagyni állapot megteremtését.

Érzéki masszázs

Az érzéki masszázs Kaliforniából származik, ahol a hatvanas években, a korszak kulturális áramlatai, elsősorban a hippi mozgalom hatására alakult ki. A módszert Molly Day és Bernard Gunther vezette be az Esalen Intézetben, s eleinte szűk körben gyakorolták, majd szép lassan az egész világon elterjedt. Nem összekeverendő az erotikus masszázzsal. Ez a fajta masszázs lényegében nyugati technikákon alapul: az izmokat és a keringési rendszert „dolgozza meg”. Ugyanakkor néhány keleti módszert is magában foglal, legfőképp olyanokat, amelyek az idegvégződésekre hatnak. Nemcsak gyógyításra használják, hanem azért is, hogy a páciens ellazuljon, s jól érezze magát a bőrében. Nagyon fontos, hogy a masszőr arra összpontosítson, amit tesz, s teljes összhangban legyen a befogadóval. így pozitív energiát tud sugározni, mert ez elengedhetetlen az ilyen típusú kezelések során.

Erotikus masszázs

A modern korban feltűnt néhány széles körben elismert szakember, mint például William Masters és Virginia Johnson, akik nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az emberek szexuális problémáin masszázstechnikákkal is segíteni lehessen.A keleti iskolák tanításai szerint a lábon és a kézen találhatók a legérzékenyebb reflexpontok, így ezeket kell masszíroznunk annak érdekében, hogy a befogadó képes legyen elérni a gyönyör legintenzívebb fokát. Az erotikus masszázsok a kezelés során alkalmazott technika alapján csoportosíthatók. Ekképp beszélhetünk dörzsölésen és nyomáson alapuló, valamint mélymasszázsról; illetve csipegetésről, rezegtetési (vibrációs) masszázsról és ütögetésről. A kezelendő pont a kézháton, a második kézközépcsont mellett található. Masszírozásához húzzuk szét a páciens hüvelyk és mutatóujját. A pontot finoman masszírozva a páciens teljesen ellazítható, de fej és fogfájás esetén is beválik ez a mozdulatsor. A tenyér közepén szintén van egy pont, amely fontos az erotikus masszázs szempontjából. Masszírozása rendkívül serkentő hatású, s nagymértékben javítja a nemi szervek működését. Általában pároknak ajánlott de bizonyos szolgáltatók eme masszázst is a repertoárjuk közé sorolják, amin megoszlanak a vélemények.

Jóni-masszázs

A női szexualitás misztikus falain hatol át az, aki elsajátítja a női nemi szerv különleges masszírozását, a jóni-masszázst. A jóni szanszkrit eredetű szó, és a Tantrában nagy szeretetnek és tiszteletnek örvendő szentelt teret (templomot) jelent. A jóni-masszázs párja a lingam-masszázs, vagyis a férfi nemi szervének masszírozása. A masszázs segítségével a nő könnyebben lesz képes bizalmat és intimitást kiépíteni partnerével. Nem véletlen az sem, hogy szexuálterapeuták akkor is ajánlják a technika elsajátítását, ha a nő komoly szexuális traumát élt át, vagy képtelen a belső szexuális gátakat lebontani. A jóni-masszázs célja nem az orgazmus elérése, hanem az ahhoz vezető örömteli út megtapasztalása. A masszázs lényege, hogy mindkét fél örömét lelje a technikában, és ne az olykor már kényszerű kielégülést erőltesse. Ha a férfi elsajátítja a jóni-technikát, ezzel hozzásegíti partnerét ahhoz, hogy ellazuljon és megismerje belső, női dimenziót. Amennyiben a masszázs mellékhatásaként az orgazmus is bekövetkezik, az sokkal intenzívebb és az egész testre kiterjedő élmény lesz. Általában pároknak ajánlott de bizonyos szolgáltatók eme masszázst is a repertoárjuk közé sorolják, amin megoszlanak a vélemények.

Lingam-masszázs

A Lingam-masszázs a férfi hímvesszőjének masszírozási technikája a Tantrában, ami állítólag olyan örömökhöz képes eljuttatni a férfit, amiről álmodni sem mert.A Lingam szanszkrit eredetű szó, és a férfi hímtagját jelöli. A Lingam-masszázs pedig a Tantra (megszentelt szexualitás) által nagyra becsült és tisztelt technika, melynek révén az emberben felszabadul a kreatív energia és az öröm. Fontos hangsúlyozni, hogy a masszázs során nem az orgazmus elérése a cél, az csupán kellemes mellékhatás. A Lingam-masszázs lényege a herék, a gát, a prosztata és a hímvessző különleges masszírozása, amiben nő és férfi egyaránt ellazul, és örömét leli. Ezen állapot eléréséhez a férfinak meg kell ismernie saját gyengéd oldalát, hogy képes legyen ellazítani és befogadni a masszázs okozta örömöket. Általában pároknak ajánlott de bizonyos szolgáltatók eme masszázst is a repertoárjuk közé sorolják, amin megoszlanak a vélemények.

Tantra masszázs

Bár nagyon sokan összekeverik a kettőt, a kényeztető tantra masszázs nem azonos a szexmasszázzsal. Az alapvető különbség, hogy míg a szexuális masszázs a nemi szervekre koncentrálódik, addig a kényeztető masszázs érintheti a nemi szerveket is, de nem azokra fókuszál. Elsődleges célterülete a bőr, mely tele van idegvégződésekkel, éppen ezért erőteljes reakciókra képes. A kényeztető tantra masszázs persze keverhető is, de nagyon fontos: ez önmagában nem képes szexuális kapcsolatot teremteni két ember között. Itt a masszőz vagy masszőr ruhában masszíroz, hangulatos, gyertyafényes környezetben miközben érinti az erogén zónákat és intim területek környékét. Az érintés jelentősége az emberek tapintóérzéke már az anya testében kifejlődik. A gyermekkorban a szülők vigasztaló simogatása gondokat és fájdalmakat szinte varázsütésre tud eltüntetni. Ám amikor felnövünk, az egymás kölcsönös érintése szinte kizárólag a szexualitással kapcsolatos. Hosszabb távon azonban az érintéstől származó melegség hiánya üresség érzetét kelti és elégedetlenséget okoz – bármilyen sikeres legyen is más szempontból az életünk. A nemi aktus egymagában tartósan nem pótolhatja azt az érzést, hogy az embert bensőségesen szeretik, ha a szeretett emberrel az egyetlen testi érintkezés csak is a nemi aktusra szorítkozik. Az érzékiség a testi és érzelmi kapcsolatok egészséges voltának a fenntartásához ugyanannyira szükséges, mint aszexualitás. Persze idővel rájön az ember, milyen kellemes, ha valaki történetesen partnere az, aki az érintés a masszázs az örömszerzés élményében részesíti. Kísérleti és tapasztalati tény, hogy az érintés kedvezően befolyásolja fizikai állapotunkat és hangulatunkat, a kényeztető tantra masszázsra ez pedig fokozottan igaz. Általában pároknak ajánlott de bizonyos szolgáltatók eme masszázst is a repertoárjuk közé sorolják, amin megoszlanak a vélemények.

Csokoládé masszázs

A Svéd masszázs fogásain alapuló technika. A csokoládé hatóanyagait illetve aroma anyagait tartalmazó, olajjal vagy krémmel (igény szerint) végezzük a kezelést. A vivőanyag illata és állaga révén a Vendégben olyan érzés alakul ki, mintha valódi csokoládéban fürdene. Hidratáló és öregedés gátló hatással bíró kezelés, mindezek mellett fokozódik az endorfintermelés, mely boldogság érzéssel tölti el az embert.

Páros masszázs

A páros masszázs során két masszőr foglalkozik két Vendéggel (barát-barátnő, férj-feleség, anya-lánya, barátnő-barátnő, stb.) igény szerint egy légtérben, vagy elválasztott kezelőhelyiségekben, így értékes időt tölthetnek el szeretteikkel együtt.

Dorn terápia és Breuss masszázs

A Dorn módszer viszonylagos fiatalsága ellenére a világ minden részén egyre nagyobb mértékben terjed ez a nagyszerű gyógyító hatásokat magában hordozó manuális technika. Egy gyengéd, hatékony, biztonságos gyógymód a gerinc és egyéb ízületek kezelésére. Számos megbetegedést lehet vele gyógyítani, amely közvetlenül vagy közvetett úton kapcsolatban van a gerincoszloppal. Mozgásszervi, belső szervi és pszichés elváltozások, panaszok kezelésében egyaránt hatékony. Amikor a gyógyulás teljes mértékben kizárt, akkor is jelentősen enyhíthetők a panaszok! GYÓGYULÁS – három faktor egymással összefüggésben: 1. Gerinc és ízületi fájdalmakat okozó panaszok okának felkutatása, az oki tényezők pozitív befolyásolása/megszüntetése. 2. Hatékony, biztonságos – a páciens közreműködésével történik. 3. Önkorrekciós gyakorlatokkal egészül ki, melyekkel hosszútávon is megerősíthető a terápiával elért siker. DORN MÓDSZER – NEM CSAK EGY 60 PERCES TERÁPIA! Annál rendszerint sokkal több. Egy komplex gyógymód, amely nem csak a korrekciók által kifejtett sokirányú hatások összességéből áll, hanem az embernek megmutatja, hogyan tudja saját magát is gyógyítani az önkorrekciós gyakorlatok segítségével. Egyszerűen, hatékonyan és gyorsan! A Dorn terápia manapság a gerinc megbetegedésinek kezelésére alkalmazott terápiák közül – szerte a világon -, az egyik legjobban elterjedőben lévő módszerek, eljárások közé tartozik. A terápia – amely néhány évtizede létezik -, elsősorban a csípőízület, a medence és a gerincoszlop területének problémáit igyekszik javítani. Ezen keresztül pedig kifejti hatását közvetett úton más rendszerekre is. A gyakorlatban mintegy 80%-ban gerinc és ízületi problémákkal fordulnak az emberek Dorn terapeutához. A terápia azonban ennél több területen alkalmazható! Például pszichés problémáknál vagy belső szervek betegségeinek kezelésénél is. Ilyenkor azonban fontos szempont, hogy a belső szervek, illetve a gerincoszlop komolyabb betegsége kizárt legyen! A Dorn féle manuális terápiát csak engedéllyel rendelkező terapeuták végezhetik, de szerencsére a terápia magában rejt olyan igazán hatékony „önsegítő” módszereket is, amely lehetővé teszi minden ember számára, hogy a terapeutától tanultakat tudják alkalmazni önállóan is.

Ultrahangos – Kavitációs fogyasztás

Az ultrahangos kavitáció az orvos-esztétika egyik leghatékonyabb és legújabb vívmánya. A kavitációs zsírbontás egy olyan non-invazív beavatkozás, melynek során nagy teljesítményű ultrahang hullámok a kezelt terület zsírsejtjein belül mikro buborékokat hoznak létre, melyek a több fázisú behatás révén növekednek és csökkennek, végül szétpukkannak. Az ily módon folyékonnyá vált zsír és egyéb bomlástermékek a nyirokrendszeren át a kiválasztó szervekhez kerülnek, ahol a lebontás megtörténik, majd a vizelettel együtt eltávoznak a szervezetből. A kavitációs zsírbontás ajánlott az enyhén túlsúlyos vagy a túlsúlyos csoportba tartozóknak, amennyiben szeretnének megszabadulni a nemkívánatos lokális zsírrétegtől. A kezelés során alkalmanként 2-3 centiméter is “leolvadhat” a problémás testrészről (has, csípő, comb, “lovaglónadrág”, fenék, vagy a felkar területén). Nyirok irányú masszázzsal, moxa terápiával, testtekercseléssel kiegészített kezelés segít abban, hogy a fellazított zsírsejt-tartalom valóban hatékonyan távozzon a szervezetből. Eredmények: 1. Tartós zsírbontó hatás 2. Intenzív cellulit kezelés 3. Feszes és rugalmas bőr 4. Végeredmény karcsú combok, feszes has és formás csípő. A kezelést testtájanként végezzük, a napi maximális kezelési idő 60 perc, a kezelt testtájék intenzívebb keringését elősegítő tornát, testmozgást kell végezni – minimális terhelés mellett, de napi több alkalommal, rövid ideig. Az ultrahangos zsírbontás teljesen fájdalommentes, továbbá szemben az invazív eljárásokkal nincs szükség altatásra, érzéstelenítésre és nincs lábadozási idő. A kezelést követően nem marad vissza nehezen gyógyuló seb, a bőrfelület teljesen sima és sértetlen marad. Az alternatív, nem műtéti beavatkozásokkal szemben az ultrahangos zsírbontó kezelés a zsírsejtek lebontásával, számuk végleges csökkentésével, nem pedig a zsírraktárak átmeneti kiürítésével éri el hatását. A zsírbontás a zsírsejtek hatékony redukálása következtében jön létre a környező szövetek, erek és idegek károsítása nélkül. Ennek köszönhetően a klasszikus műtéti zsírcsökkentő eljárásokhoz hasonlóan, a hatása tartósabb, mivel a zsírszövetek ténylegesen eltávolításra kerülnek. Még jobb hatást érhetünk el, amennyiben a kezelés közben, vagy azt követően nyirokmasszázzsal is kezeljük az adott területet (vérbőséget okozó krémmel, testtekercseléssel még látványosabb lehet az eredmény).

Intenzív Testradír – Testkezelés

Tengeri só és tápláló olajok keverékét használó bőrradírozó kezelés, mely puhítja és lágyan megtisztítja a bőrt az elhalt hámsejtektől, miután a bőr selymessé és ragyogóvá válik. Segít a test méregtelenítésében, ezáltal a narancsbőr leküzdésében is, és általános jó közérzetet biztosít. Ez az intenzív kezelés segít még, hogy a felfrissült bőrfelületbe minél jobban beépüljön a gyógynövény tápláló ereje. A bőr ismét megtelik tápanyagokkal és nedvességgel. A hatás kézzel tapintható!

Forrás: www.masszorlista.hu, www.brahmayurveda.hu, www.ayurvedamasszazs.hu

Frissítő (kondicionáló) masszázs

A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. A klasszikus svédmasszázs az egész testre kiterjed, ellazítja az izmokat, megszünteti a letapadásokat, oldja a pszichés feszültségeket, s így jelentős hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre.

Gyógymasszázs

Napjainkban a tudományos kutatások is igazolják a masszázs gyógyító hatását. A masszázs sokféle egészségügyi probléma kezelésénél jelent segítséget. A gyógymasszázs legfontosabb hatásai közt említhető az izomlazítás és a fájdalomcsillapítás, vérbőség okozásával keringésfokozás, anyagcsere folyamat serkentése, idegrendszer megnyugtatása, s mindezeken túl egyszerűen javítja az általános közérzetet. Ezek a hatások indokolják azt, hogy bárki igénybe vehesse a masszázst.

Reflexológia – talpmasszázs

A reflexzóna masszázs azáltal, hogy serkenti a vér- és nyirokkeringést, segíti a szervezet öntisztulási képességét. Erősíti az immunrendszerünket, az öngyógyító folyamatokat beindítja. Hatását a talp reflexzónái és azok agyi- és szervi kapcsolatán keresztül fejti ki.
A kiindulópontja az, hogy testünk minden szerve összeköttetésben van talpunk különböző felületeivel. A „közvetítőcsatornák” ezúttal az idegek helyett az energiapályák. Rajtuk keresztül a lábon bizonyos pontok masszírozásával közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szervek. Elsősorban anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél születtek eddig sikerek: így pajzsmirigyprobléma és tarkófájás esetén feltétlen ajánlott. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is. Kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat. A leírtak ellenére nem minden betegség gyógyítható kizárólag talpmasszázzsal. Komolyabb panaszok esetén feltétlen más módszereket is alkalmazni kell. Mellékhatások azonban nem fordulhatnak elő.

Érdekességek – egyéb masszázs fajták

 • Akupresszúra – A kínai orvostudomány által kifejlesztett a meridián-terápiák segédeszköz nélkül is végezhető változata. Az akupresszúra működési elve azonos az akupunktúráéval, de a tűszúrásoktól irtózók is igénybe vehetik.
 • Ayurvéda testkezelések – Az Indiában kifejlesztett holisztikus gyógyászati rendszer az ayurvéda szerves részét képezik az olajos, gyógynövényes masszázsok. A speciális és személyre szabott kezeléseket részletes – az ayurvéda rendszerén belül végzett – állapotfelmérésnek kell megelőznie.
 • Cellulit masszázs – A cellulitis a XX. század testi bajai között vezető helyet foglal el. Kezelése épp ezért fontos feladat. A bőr alatt felhalmozódott zsírcsomók elsősorban a víz- és zsírháztartás anyagcsere-zavaraiból, valamint az elégtelen nyirokkeringés során felhalmozódott salakanyagok következtében keletkeznek. A kezelés a problémás helyeken (comb, csípő, popsi, has) történik, először speciális folyadékkal átitatott fáslival térdtől a derékig betekerjük a vendéget, melyet 40 perc elteltével 30-40 perces zsírégető láb- és fenékmasszázs követ, a problémás területekre koncentrálva.
 • Cranio-sacralis terápia – A cranio-sacralis kezelés célja a gerincvelő-folyadék akadálytalan áramlásának, és ez által a központi idegrendszer zavartalan működésének biztosítása. A hatást a koponya és a nyakcsigolyák finom mozgatásával érik el.
 • Csontkovácsolás – A csontkovácsolás a csontok, és az azokat mozgató izomrendszer visszafordítható reflexes működészavaraival foglalkozik. Manuálterápiás módszer, amely finom kimozgatásokkal és erőteljes rántásokkal egyaránt dolgozik.
 • Dorn-Breuss masszázs – Ez az új keletű terápiás eljárás, a csípőcsont, a keresztcsont és a gerinc problémáit igyekszik orvosolni. Célja az itt keletkezett feszültségek oldásával visszaállítani az egészséges egyensúlyi állapotot.
 • Hangmasszázs, hangterápia – A több mint 5000 éves, Indiából származó módszer azon alapul, hogy minden élő szervezet atomi szinten rezeg és a hangtálak megszólaltatásával létre hozott rezgés segít visszaállítani a szervezet harmonikus működését.
 • Holistic Pulsing – lélekmasszázs – Ringató és vibráló mozgások segítségével lazítják el az egész testet. A HP nem csak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hat, beindítja a test öngyógyító folyamatait. Jó eredménnyel alkalmazható a félelmek oldásában, a pánikbetegség, és a depresszió gyógyításában.
 • Kahi Loa masszázs – A Kahi Loa egy nagyon régi hawaii-i sámán masszázstechnika, amelyben a kupua (beavatott) hét őselem (tűz, víz, szél, kő(föld), növények, állatok, emberek világa) segítségével harmonizálja a testet, a lelket és a szellemet.
 • Kiropraktika – A kiropraktika a görög eredetű cheiro és praxis szavak összetételéből ered, jelentése: kézzel praktizálni. Az agy, a test és a gerinc összefüggéseiből kiindulva, speciális fogások segítségével a test belső öngyógyító folyamatait indítja be.
 • Kötőszöveti masszázs – A kötőszöveti masszázs célja a kötőszövet stimulálása. A masszázs közben a páciens általában ülő helyzetben van, fedetlen háton végzett masszázsfogások közül akadnak kellemetlenek is.
 • Lávaköves masszázs – A masszázs eszközeként felmelegített vulkanikus eredetű köveket használnak. A kövekből áradó hő segít a test ellazításában és a legömbölyített lapos kövekkel masszírozó mozdulatokat is végeznek.
 • Lomi Lomi masszázs – A Lomi-lomi masszázs a Hawaii szigetekről származik, különleges technikát alkalmazó masszázs. Célja az emberi test izomcsomóinak és stresszes állapotának oldódás. A masszázst relaxációs zene, illatgyertyák és füstölők alkalmazása egészíti ki, melyek elősegítik a test teljes ellazulását.
 • MA-URI masszázs – A Polinéz szigetvilágból eredő gyógyító masszázs. Alapja a HUNA életfilozófia, amelyet a masszázs a tánccal és a zenével kapcsol össze. Rendkívül egyedi masszázsélmény.
 • Mézmasszázs – A mézmasszázs minden más masszázstól eltérő fogásokat használ, hiszen a ragadós mézet ugyan belemasszírozza a bőrbe, de ami utána következik, bár nagyon jótékony hatású, kellemesnek mégse nevezhető, tulajdonképpen jellegzetes vákuumhatás létrehozása, amelyet leggyakrabban háton alkalmaznak.
 • Nyirokdrenázs masszázs – A nyirokdrenázs masszázs lágy, körkörös, nyomó-simító mozdulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. Gyorsítja a sejtek és a szövetek regenerálódását, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását.
 • Penzel-féle akupunkt masszázs – Ezt a terápiát Németországban az 50-es és 60-as években Willy Penzel fejlesztette ki. A Penzel-féle akupunkt-masszázs regulációs terápia, alapja a kínai energiatan. A masszírozás elsősorban azon meridiánok mentén történik, amelyek energiahiányt mutatnak.
 • Shiatsu masszázs – A shiatsu szó jelentése ujjal történő nyomás, a masszázs célja a 12 fő meridián (energiacsatornák) és a bennük áramló energiának az akadálymentesítése. A módszer az akupunktúra alapjaira épül és az akupresszúrához hasonlóan, a tűk helyett itt is az ujjakkal dolgoznak.
 • Sportmasszázs – A sporttevékenység előtti masszázs célja az izmok felszabadítása, ami után az izmok ellenállóbbak, terhelhetőbbek és erősebbek lesznek. Az elsavasodott, kötött izmok hajlamosak a sérülésre, mivel elvesztették rugalmasságukat. A sport utáni masszázs célja izmaink regenerálása.
 • Szegment masszázs – Bőrünk, csontjaink, belső szerveink és szervezetünk azon része, melyek egy adott zónában helyezkednek el mind funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. Ennek az az oka, hogy a bőr, az izmok, az ízületek, a csontok, az erek és a belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat. A masszázs célja az, hogy az adott szegmenthez tartozó reflexkörbe beavatkozva a zónában elhelyezkedő szövetek állapotát normalizálja.
 • Thai masszázs – A thai masszőr tetőtől talpig minden testrészt végigmozgat egy kötött koreográfia szerint, a masszázs speciális fogásokkal dolgozik és nyújtó elemeket is tartalmaz.
 • Vákuum masszázs – A vákuum masszázst kozmetikai és szépészeti eljárásként ismerjük, speciális géppel végzik. Célja megszüntetni a kötőszöveti nyirokpangást
 • .Yumeiho masszázs – A Yumeiho nyomó-gyúró masszázsfogásokból, akupresszúrából és ízületi helyreigazító mobilizációból áll össze. A földön (matracon) könnyű, vékony öltözetben történő masszázst mindig az adott páciensre szabva alkalmazzák.

Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Biztonsági kód * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.