cropped-tripura-sundari§1.jpg

Vitaminokról még

D-vitamin (kalciferol)

Miben találunk?
A szervezet nem a táplálék révén jut hozzá, hanem a növényi, illetve állati eredetű provitaminból maga állítja elő a bőrt érő napfény hatására. Mind a provitamin, mind a szintetikusan előállított D-vitamin a zsírokkal együtt szívódik fel a vékonybélből.
A D-vitamin elővitaminjainak természetes forrásai: tengeri halak (tonhal, lazac, hering, szardínia), tengerihalmáj-olaj, tej és tejtermékek.

Miben van a segítségünkre?
Csecsemő- és kisgyermekkorban elősegíti a csontok és a fogak képződését, az ép csontrendszer kialakulását. Szabályozza a kalcium és a foszfor beépülésének arányát. Fokozza az A-vitamin felszívódását. Időskorban a csontritkulás megelőzésére ajánlott kalcium bevitelével együtt, különösen akkor, ha valaki kerüli a napfényt. Gyorsan romló fogak épségének helyreállításához is szükség lehet rá. A-vitaminnal és C-vitaminnal együtt szedve megóvhat a náthától. Elősegíti a kötőhártya-gyulladás gyógyulását.

Hiánya esetén felléphet: angolkór, csontlágyulás, csontritkulás, súlyos fogromlás

Tudnivalók
Zsírban oldódik.
A D-vitamin pótlás ajánlott a nagyvárosokban élő, különösen az erős környezetszennyezéssel sújtott területek lakosai számára.
Ugyancsak több D-vitaminra van szükségük a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek, az éjszakai műszakban dolgozóknak, és mindazoknak, akiket az életmódjuk miatt kevés napfény ér.
A D-vitamin hatása A- és C-vitaminnal, kalciummal, foszforral és kolinnal együtt érvényesül a legjobban.
D-vitamin nélkül a kalcium nem tud beépülni a csontokba és a fogakba.
Kutyáknak és macskáknak az ételébe ne keverjünk D-vitamint, hacsak az állatorvos ezt külön nem javasolja.

E-vitamin (tokoferol)

Miben találunk?
búzacsíra, búzakorpa, teljes gabonamagvak, szójabab, növényi olajok, brokkoli, spenót, kelbimbó, tojás

Miben van a segítségünkre?
Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban. Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban. Véd a káros hatású szabad gyököktől, vagyis antioxidáns. Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat. Egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól. E-vitamin hatására javul az A-vitamin-ellátottság is. A szívroham közben vagy közvetlenül utána beadott E-vitamin megóvhatja a szívizmot a további károsodástól. Javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés. Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos. Jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet Parkinson-kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat. Hasznos lehet a spontán vetélések megelőzésében. Kedvező hatást gyakorol az idegrendszerre, a szexuális teljesítőképességre. Jó értágító és alvadásgátló, csökkenti a vérnyomást, és vizelethajtó. Megfiatalítja a bőrt és a hajat, megakadályozza a durva hegek képződését. Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.

Hiánya esetén felléphet: izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység bizonyos fajtái

Tudnivalók
Zsírban oldódik, viszont a szervezetbe kerülő E-vitamin 60-70%-a a széklettel kiürül.
Nem szabad folyamatosan szedni, általában heti 2-3-szori alkalmazása javasolt.
Az E-vitamin hatását erősíti, ha szelénnel együtt viszik be a szervezetbe.
Megnő az E-vitamin szükséglete azoknál, akik sok klóros csapvizet fogyasztanak.
Akinek magas a vérnyomása, kisebb dózissal kezdje az E-vitamin szedését, és csak fokozatosan emelje.
A szervetlen vassók közömbösíthetik az E-vitamin hatását, ezért e kétféle készítményt legalább nyolc óra különbséggel vegyük be. Szerves kötésű vaskészítményt viszont lehet E-vitaminnal együtt szedni.

F-vitamin (telítetlen zsírsavak, linolsav, linolénsav, arachidosav)

Miben találunk?
növényi olajok (búzacsíra, lenmag, napraforgómag, szójabab, amerikai mogyoró), dió, mandula, avokádó

Miben van a segítségünkre?
Az F-vitamin segíti a szervezetben a telített zsírok elégetését. Befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését, kalciumot juttat a sejtekbe. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben. Megelőzhetők vele a szív- és érrendszeri betegségek. Elősegíti a növekedést és a szervezet más élettani folyamatait. A telített zsírok elégetése révén elősegíti a fogyást. Egészségesen tartja a bőrt és a hajat. Bizonyos fokú védelmet nyújt a káros sugárzások (röntgensugár) ellen.

Hiánya esetén felléphet: ekcéma, akné

Tudnivalók
Zsírban oldódik.
Ha elegendő mennyiségű linolsav kerül a szervezetbe, a másik két telítetlen zsírsavat (linolénsav és arachidonsav) képes maga szintetizálni.
Aki nagy mennyiségű szénhidrátot fogyaszt, annak több telítetlen zsírsavra van szüksége.
Az F-vitamin jobban felszívódik ha E-vitaminnal együtt veszik be.
A legtöbb diófélével ellentétben a paradió és a kesudió nem alkalmas a telítetlen zsírsavak pótlására.

K-vitamin (fillokinon)

Miben találunk?
zöld levelű főzelékfélék, lucerna, tengeri hínár, joghurt, tojássárgája, halmáj olaj ok, szójaolaj

Miben van a segítségünkre?
Háromféle K-vitamint ismerünk: a K1 és a K2-vitamint a bélbaktériumok állítják elő, a K3-vitamin szintetikus termék. Elősegíti a megfelelő véralvadást, mivel nélkülözhetetlen a protrombin képződéséhez. Gyakori orrvérzés esetén is érdemes növelni a K-vitamin bevitelét, lehetőleg természetes forrásból. Segít megakadályozni a belső vérzéseket, mérsékli a menzesz alkalmával előforduló, túlzott vérveszteséget.

Hiánya esetén felléphet: vastagbélgyulladás, zsíros széklettel, hasmenéssel, anyagcserezavarral járó idült táplálkozási hiánybetegségek

Tudnivalók
Zsírban oldódik.
K-vitamin-hiány tünete lehet a nagyfokú hasmenés.
Aki vérhígító hatású gyógyszert szed, ne feledje, hogy a K-vitamin gátolhatja a gyógyszer hatását, és ugyanez a hatás felléphet akkor is, ha valaki sok olyan élelmiszert fogyaszt, amely dús K-vitaminban.

Béta-karotin

Miben találunk?
minden zöld növény alkotórésze, sárgarépa, kelkáposzta, spenót, rebarbara, sárgadinnye, sárgabarack, tojás, tej és tejtermékek, máj, halmájolaj

Miben van a segítségünkre?

Az A-vitamin elővitaminjaként a szervezet – szükségleteinek megfelelően – maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban. Emiatt a béta-karotint – az A-vitaminnal ellentétben – nem lehet túladagolni. Jó számos szempanasz kezelésére, véd a légúti fertőzésekkel szemben, erősíti az immunrendszert, hozzájárni a bőr, a haj, a fogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez. Az immunrendszer erősítése révén véd a fertőzésektől, elsősorban a száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálkahártyáját óvja. Jó kiegészítő tüdőtágulat és pajzsmirigy-túlműködés esetén. Véd az érelmeszesedés, illetve a szívbetegségek ellen. Rákmegelőző hatásúnak is tartják, mert a rákkeltő tulajdonságú anyagcseretermékeket, valamint a külvilágból a szervezetbe kerülő karcinogén anyagokat ártalmatlanabb szerkezetű vegyületekké alakítja át. Egy másik magyarázat szerint az A-vitamin szedése elősegíti a sejtdifferenciálódást, így a szervezet képes ellenőrzés alatt tartani a daganatos sejtek növekedését.

Hiánya esetén felléphet: farkasvakság, szemszárazság, epe-, illetve vesekövek

Tudnivalók
Zsírban oldódik.
Az immunrendszer erősítésére érdemes cinkkel együtt bevinni a szervezetbe.
Aki E-vitamint szed, annak több béta-karotinra vagy A-vitaminra van szüksége.
Terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet béta-karotinszükséglete.
Folyamatos szedés esetén kissé megsárgulhat a tenyér és a talp bőre, narancshéj bőr alakulhat ki. Ez nem tévesztendő össze a sárgasággal, mert a béta-karotin túlzott bevitele nem okoz rossz közérzetet, és a szemfehérje sem válik sárgává.

Bioflavonoidok (P-vitamin, rutin, heszperidin, kvercetin)

Miben találunk?
citrusfélék – citrom, narancs, grépfrút – héjának fehér rétege, valamint a gerezdeket elválasztó réteg, sárgabarack, cseresznye, földi szeder, fekete ribizli, szőlő, szilva, csipkebogyó, paprika és hajdina

Miben van a segítségünkre?
A citrusfélék gyümölcsének sárga és narancssárga színét adják. Felelősek az erek falának szilárdságáért. Hozzájárulnak a C-vitamin megfelelő felszívódásához és hatásának kifejtéséhez, a kötőszövetek egészségéhez. A bioflavonoidok C-vitaminnal együtt szedve erősítik egymás hatását. A C-vitamin hatását erősítik, védik az oxidációtól. Baktériumölő és keringésserkentő hatásuk is van. Segítik az epe termelését, mérséklik a koleszterinszintet. C-vitaminnal együtt herpesz kezelésére is hasznosak lehetnek. Megakadályozzák a fogínyvérzést, gátolják a belső fül betegsége miatt fellépő szédülést, segítenek az ödéma kezelésében. Hasznosak sportsérülések esetén, mert a vérzést mérséklő, fájdalomcsillapító hatásúak, enyhítik a szérum alacsony kalciumtartalma okozta tüneteket. Elsődleges az érfalerősítő hatásuk. Segítenek a fogíny gyógyulásában, javítják az immunrendszer hatékonyságát a fertőzésekkel szemben. C-vitaminnal együtt szedve enyhíthetik a hőhullámokat a változás korában.

Hiánya esetén felléphet: hajszálerek elpattanása, vérzése, az érfalak rugalmatlansága

Tudnivalók
Vízben oldódó vitamin.
Minden 500 mg C-vitamin bevételét célszerű kiegészíteni 100 mg bioflavonoiddal.
Akinek fogmosáskor gyakran vérzik az ínye, annak érdemes növelnie a bioflavonoidok bevitelét.
A zúzódások gyorsabban gyógyulnak, ha elegendő mennyiségben vannak a szervezetben bioflavonoidok.
Túlzott adagban hasmenést okozhatnak.

Folsav (B4-vitamin, B11-vitamin)

Miben találunk?
sárgarépa, sötétzöld levelű főzelékfélék, tök, bab, avokádó, sárgabarack, dinnye, tojássárgája, máj, teljes őrlésű búzaliszt

Miben van a segítségünkre?
Más vitaminokkal együtt részt vesz a vörösvértestek képzésében, javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Elősegíti egyes aminosavak anyagcseréjét és a nukleinsavak szintézisét. Vérszegénység kezelésére, méhnyakrák megelőzésére alkalmas.

Hiánya esetén felléphet: születési rendellenességek (például nyitott gerinc).

Tudnivalók
Vízben oldódik.
Segíti a Bi2-vitamin felszívódását, ezért e két vitamint egy időben érdemes bevenni.
Aki sok alkoholt fogyaszt, az többnyire folsavpótlásra szorul.
Nagy mennyiségű C-vitamin rendszeres bevitele nyomán több folsav ürül a szervezetből.
Rontja a cink hasznosulását.

Lutein és más karotinoidok

Miben találunk?
spenót, sütőtök, rebarbara – jó luteinforrások; paradicsom – kiváló forrása a likopinnak.

Miben van a segítségünkre?
A legismertebb karotinoidhoz, a béta-karotinhoz hasonlóan a többi karotinoid is antioxidáns hatású. A különféle természetes karotinoidok – béta-karotin, lutein, likopin, alfa-karotin, zeaxantin, kriptoxantin – más-más molekulaszerkezetekben találhatók meg a természetben. Ezek az izomérek különböző tulajdonságúak. Ezért a többféle természetes karotinoid együttes antioxidáns hatása erősebb, mint a külön-külön összetevőké. A lutein különösen a szemre hat jótékonyan. Főleg olyan szembetegségek megelőzésében hasznos, amelyek krónikus megbetegedések (például cukorbetegség) szövődményeként jelentkeznek. Hatékonyan gátolja a zsírok peroxidációját mind a vérben, mind a szemben. A szervezetünkbe kerülő lutein a felszívódást követően a szem két területén halmozódik fel: a szemideghártya sárga foltnak nevezett részében, amely az éleslátásért felelős, valamint a szemlencsében. A likopin megvédi a sejtmembránt az oxidációtól, így közvetve a ráktól is. Laboratóriumi vizsgálatokban a likopin hatékonyan fékezte a daganatos sejtek növekedését (például prosztataráknál). A szürke hályog az időskori vakságok 50%-áért felelős, és hátterében a szemlencse fehérjéinek összecsapzódása, kiszáradása áll. Ezt a folyamatot gátolja a lutein; szedésével megelőzhető a szürke hályog kialakulása. A retina sárga foltján bekövetkező érelváltozások (kapilláris érelmeszesedés) a macula elfajulásához (degeneráció) vezetnek. Ezt a fajta károsodást ugyancsak hatékonyan gátolja a lutein. A likopin hasznos a rák megelőzésében, a szív és az érrendszer védelmében, emellett hatékony a cukorbetegség és szövődményei megelőzésében.

Tudnivalók
A lutein antioxidáns hatása nemcsak a szemben, hanem más szervekben is érvényesül. A szürke hályog létrejöttét több tényező befolyásolja, így kialakulásában szerepe van az erős napfénynek, az ibolyántúli (UV-) sugárzásnak és a dohányzásnak is.

Forrás: Kürti Gábor: Vitamin ABC alapján

cropped-tripura-sundari§1.jpg

Vitaminokról

A-vitamin

Miben találunk?
Tojás, tej és tejtermékek, máj, halmájolaj, sárgarépa, spenót, édesburgonya, zöld és sárga főzelékfélék, sárga gyümölcsök

Miben van a segítségünkre?
A szem egészségét védi:  szürkületi (farkas-) vakság, gyengén látás, más szembetegségek esetén, elősegíti a látóbíbor keletkezését a szemben. Növeli az immunrendszer hatékonyságát, különösen a légúti fertőzésekkel szemben. Elengedhetetlen a növekedéshez, a csontok, a bőr, a haj, a fogak és a fogíny egészségéhez. Segít megvédeni a C-vitamint az oxidációtól. Túlműködő pajzsmirigy egészségének helyreállításában van szerepe, a tüdőben jelentkező kóros levegőgyülem megszüntetésében segít. Külsőleg alkalmazva: segít különböző bőrproblémák, így akné, ótvar, kelések, karbunkulus és nyílt fekély kezelésében, az öregségi foltok megszüntetésében.

Hiánya esetén felléphet: farkasvakság, szemszárazság

Tudnivalók
Kétféle alakban fordul elő: a retinol (állati eredetű élelmiszerekben), az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin ( növényi és állati eredetű élelmiszerekben is).
Zsírban oldódó vitamin, felszívódásához zsírokra és ásványi anyagokra is szükség van.
A szervezetben raktározódik, ezért nem szükséges és nem is szabad mindennap szedni.
Túladagolható, de csak akkor, ha napi 100 ezer NE-t meghaladó adagban huzamosabb időn át szedik.
Fogamzásgátló tablettát szedő nőknek kevesebb A-vitamint, a koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szedőknek viszont több A-vitamint érdemes szedniük.
Ne vegyük be többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt, mert csökkentik egymás hatását.
Kutyáknak vagy macskáknak ne adjunk külön!

B1-vitamin (tiamin)

Miben találunk?
Amerikai mogyoró, élesztő, hántolatlan rizs, gabonamagvak, korpa, tej, zabliszt, zöldségfélék. A sovány disznóhúsban van a legtöbb belőle.

Miben van a segítségünkre?
A szénhidrát-anyagcsere során szükséges enzimek működésében játszik szerepet. A simaizmok normális tónusának fenntartásához, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez szükséges. Szívbetegeknél a tiaminadagolás fokozhatja a szívösszehúzódás erejét. Enyhe vízhajtó. Kedvező a hatása a szellemi teljesítményre. Mérsékelheti a kar és a láb zsibbadását, bizsergését, amely cukorbetegség szövődményeként (diabéteszes neuropátia), illetve más, az idegrendszert károsító betegségeknél következhet be. Pantoténsavval vagy kolinnal együtt alkalmazva javíthatja az emésztést, enyhítve az emésztőrendszer panaszait.

Hiánya esetén felléphet: Beriberi

Tudnivalók
Vízben oldódik.
Fokozott szénhidrátbevitel, sportteljesítmény, valamint stressz növeli a szükségletét.
A dohányzók, az alkoholisták, a vízhajtó vagy epilepsziaellenes gyógyszert szedők és a sok édességet fogyasztó emberek többet igényelnek belőle.
Nagy dózisú adagolásakor a bevitt C-vitamin mennyiségét is növelni kell.
Étkezés közben érdemes bevenni, mert savas környezetben szívódik fel jobban.
A napi mennyiséget osszuk el két különböző napszakra.

B2-vitamin (riboflavin)

Miben találunk?
Élesztő, marhahús, hal, leveles zöldségek, avokádó, gomba, máj, sajt, tej, joghurt, tojás, vese. Élelmiszerekben a B1vitaminnal együtt fordul elő.

Miben van a segítségünkre?
Fontos szerepe van a vas beépítésében (hemoglobinképzés), a fehérjeszintézisben, a zsír- és a szénhidrátlebontásban. Számos anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlen, közreműködik a pajzsmirigyhormon termelésében. A vassal együtt részt vesz az oxigénszállító vörösvértestek képzésében, valamint szerepe van az immunrendszer működésében. B2-vitamin nélkül a B6-vitamin és a niacin nem képes kifejteni hatását. Támogatja az E-vitamin antioxidánsként való működését. Javítja a látást (az ideghártya érzékenységének növelésével), elősegíti a növekedést.
A szövetek épségének fenntartásához, a sérülések gyógyításához elengedhetetlen. Égés, egyéb sérülések vagy műtét után szervezetünknek nagy mennyiségre van szüksége belőle. Hozzájárul a szürke hályog kialakulásának megelőzéséhez, a szemlencse védelméhez. Igen hatásos a migrénes rohamok gyakoriságának és erejének csökkentésében. Mivel a riboflavin révén az agysejtek több energiához jutnak, feltételezések szerint szedése feltölti az agy energiatartalékait. Különböző bőrelváltozások (rosacea, bőrpír, gennyes pattanások) esetén jól alkalmazható. Ha B6-vitaminnal és niacinnal kombinálják, hasznos lehet számos idegrendszeri betegség és tünet enyhítésében, mint amilyen az epilepszia, a sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór, a szorongás, a zsibbadás és a bizsergés. Edzés, stressz hatásának ellensúlyozására szintén jó. Sportolók számára rendkívül fontos a bevitele.

Hiánya esetén felléphet: Fehérje-anyagcsere problémái, növekedési zavarok, bőrbetegségek, különösen a száj, az ajak és a külső nemi szervek nyálkahártya- károsodása. Ariboflavinosis (vagyis a riboflavin hiánya). Fájó és berepedezett szájszél, a szem fokozott fényérzékenysége, amely könnyezéssel, égő és viszkető érzéssel jár együtt. Bőrhámlás az orr és a szemöldök körül, valamint bőrpír a fülcimpán és az ágyéki területen.

Tudnivalók
Vízben oldódik.
Vegetáriánusok, terhes vagy szoptató anyák, illetve fogamzásgátló tablettát, antibiotikumot vagy pszichiátriai gyógyszert szedők szervezete többet igényel belőle.
Ne vegyük be alkohollal együtt, mert az csökkenti a riboflavin felszívódását.

B3-vitamin (niacinamid, nikotinsav, pp-faktor)

Miben találunk?
Sovány hús (baromfi), máj, vese, hal, tojás, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, búzacsíra, sörélesztő, amerikai mogyoró, szilva, avokádó, datolya, füge. (Három különböző formában létezik: nikotinsav, niacinamid, inozitol-hexaniacinát. Niacin előállítására a szervezet is képes a triptofán nevű aminosavból. )

Miben van a segítségünkre?
A biológiai oxidációban, az energianyerésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében, a vércukorszint szabályozásában tölt be lényeges szerepet. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer, az idegrendszer és a bőr normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez (például tesztoszteron, ösztrogén, inzulin).
Segít megakadályozni, illetve mérsékli a migrénes fejfájást, depressziót. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a koleszterin- és a trigliceridszintet. Hatékony a szívbetegség megelőzésében. A fiatalkori (I. típusú) cukorbetegségben niacin szedésével csökkenthető a szervezet inzulinszükséglete. Értágító hatása révén keringési zavarokban előnyös az alkalmazása, így például segíthet az érelmeszesedés miatt gyalogláskor a lábszárban kialakuló fájdalmas izomgörcs, továbbá a kezek és a lábak hideg hatására létrejövő átmeneti érzéketlensége és fájdalma (Raynaud-kór) tüneteinek mérséklésében. Karbantartja az agy- és az idegsejteket, enyhíti a szorongást, az álmatlanságot. Segít megszüntetni a fekély okozta fájdalmat és gyakran a rossz szájszagot. Enyhíti az ízületi gyulladást kísérő panaszokat.

Hiánya esetén felléphet: Pellagra

Tudnivalók
Vízben oldódik.
A niacint étkezés közben vagy tejjel együtt érdemes bevenni, így kevésbé lépnek fel a mellékhatásként esetleg jelentkező gyomorpanaszok.
Aki koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szedők  a niacin szedést beszéljék meg kezelőorvosukkal.

B5-vitamin (pantoténsav, kalcium-pantotenát)

Miben találunk?
Teljes magvak, búzacsíra, korpa, sörélesztő, dió, fehér húsok (baromfi), vese, máj, szív, tojássárgája, zöldfőzelékek, brokkoli, hüvelyesek, joghurt

Miben van a segítségünkre?
Részt vesz a szénhidrátok és a zsírok energiává való átalakításában. Több enzimreakció fontos eleme. Jelentős a szerepe az idegek közötti kommunikációban, valamint egyes stresszhormonok termelésének szabályozásában.
Létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez. Hosszan tartó lelki válság, depresszió vagy izgalom esetén, amikor több stresszhormon termelődik, a szervezetnek több pantoténsavra van szüksége. Segíthet a stressz csökkentésében, ha az migrén vagy idült fáradékonyság miatt lép fel, valamint enyhítheti a dohányzásról való leszokást kísérő elvonási tüneteket. B1 vitaminnal (tiaminnal) együtt alkalmazva előnyös gyomorrontás esetén. Mérsékli az allergiás reakciókat, például a szénanátha okozta orrdugulást. Elősegíti a hámrétegek felépítését, befolyásolja a hajnövekedést és a hajszínt.

Hiánya esetén felléphet: bőrpanaszok és a vérképzés zavarai, nyombélfekély, alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

B6-vitamin (piridoxin)

Miben találunk?
sörélesztő, búzacsíra, búzakorpa, máj, marhahús, vese, szív, tojás, tej, káposzta, dinnye

Miben van a segítségünkre?
Számos enzim alkotórésze. Részt vesz az aminosavak, az esszenciális zsírsavak és a vas anyagcseréjében. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörös vértestek képzéséhez.
Enyhíti a menstruációt megelőző idegfeszültséget, hányingert, a havivérzést kísérő fájdalmat. Szükséges a B12-vitamin beépüléséhez is. Természetes vizelethajtó szer.

Hiánya esetén felléphet: vérszegénység, bőrgyulladás, nyelvgyulladás, az izomszövetek újraépülésének zavara

Tudnivalók
Vízben oldódik.
Fokozott fehérjemennyiség és a testi megterhelés növeli szükségletét, ezért a sportolók többet igényelnek belőle.

B7-vitamin (biotin, H-vitamin)

Miben találunk?
gyümölcs, dió, sörélesztő, árpa, hántolatlan rizs, barna rizs, szójatermékek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, korpás kenyér, zabkása, tej, tojássárgája, marhamáj, hüvelyesek, karfiol

Miben van a segítségünkre?
Enzimek alkotórésze, melyek szerepet játszanak a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserében.
Egészségesen tartja a bőrt, gátolja az őszülést, jó hatású hajhullás és kopaszság esetén. Segít a gyenge és töredező körmökön. Enyhíti az izomfájdalmat. Nagy adagban hasznos lehet a cukorbetegség ellen, mivel növeli a sejtek inzulinérzékenységét, ily módon segíti a vércukorszint szabályozását. Közvetve előnyösen hat a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodás (diabéteszes neuropátia) kísérő tüneteinek, vagyis a végtagok zsibbadásának, érzéketlenségének mérséklésében.

Hiánya esetén felléphet: nagyfokú kimerültség, zsíranyagcsere-zavarok, ekcéma

Tudnivalók
Vízben oldódik.
A nyers tojásban található avidin gátolja a felszívódását a belekből.
Sportolóknak nagyobb az igénye ebből a vitaminból.

B8-vitamin (kolin)

Miben találunk?
lecitinek, különösen szójalecitin

Miben van a segítségünkre?
Közreműködik a zsírsavak felhasználásában, védi a májat az elzsírosodás ellen, és gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra. Segíti a szervezet méregtelenítését, a hosszan tartó gyógyszerszedés mellékhatásainak megszüntetését. Javítja az emlékezőképességet. Frontérzékenységnél hasznos lehet.

Hiánya esetén felléphet: zsírmáj, érelmeszesedés, az agy teljesítményének romlása

Tudnivalók
Vízben oldódik.
Általában inozitollal együtt fordul elő, hiszen mindkét anyag a lecitinek alkotórésze, és komplex készítményekben a kolin és az inozitol általában együtt található meg.

B9-vitamin (inozitol)

Miben találunk?
lecitinek, különösen szójalecitin

Miben van a segítségünkre?
Részt vesz a zsíranyagcserében, a kolinhoz hasonlóan zsírbontó anyag. Közreműködik az idegingerületek továbbításában.
Fontos szerepet játszik az agysejtek táplálásában, nyugtató hatású. Szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához, a haj növekedéséhez.

Hiánya esetén felléphet: zsírmáj, érelmeszesedés, az agy teljesítményének romlása

Tudnivalók
Vízben oldódik.
Általában a kolinnal együtt fordul elő, hiszen mindkét anyag a lecitinek alkotórésze, és komplex készítményekben az inozitol és a kolin általában együtt található meg.

B10-vitamin (para-amino-benzoesav, PABS, PABA)

Miben találunk?
teljes gabonaszemek, búzacsíra, korpa, rizs, sörélesztő, máj, vese

Miben van a segítségünkre?
Részt vesz a vasanyagcserében, a vörösvértestek képződési folyamatában. Elősegíti a folsav termelődését, valamint a pantoténsav felszívódását. A vashiányos vérszegénység kialakulása elkerülhető más anyagokkal való együttes bevitele esetén. Szedésével egészséges marad a haj és a bőr.

Hiánya esetén felléphet: őszülés, ekcéma

B12-vitamin (ciano-kobalamin)

Miben találunk?
máj, májkivonat

Miben van a segítségünkre?
Részt vesz a fehérjeszintézisben, a szénhidrátok és a zsírsavak anyagcsere-folyamataiban és a vörösvértestek képzésében.
Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást, a vashiányos vérszegénység elleni fontos szer (vassal és folsavval együtt). Hasznos lehet növekedésben elmaradott gyermekeknél. Egészségesen tartja az idegrendszert, mérsékli az ingerlékenységet. Javítja az agy összpontosító, emlékező és egyensúlyozó funkcióit.

Hiánya esetén felléphet: növekedési zavarok, étvágytalanság, vészes vérszegénység, idegpályák sérülése, fogamzási képesség csökkenése

Tudnivalók
Vízben oldódik.
Állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, ezért a vegetáriánusok veszélyeztetettek.
Legkedvezőbb a hasznosulása, ha B6-vitaminnal együtt szedik.

C-vitamin (aszkorbinsav)

Miben találunk?
citrusfélék, csipkebogyó, a legtöbb gyümölcs, paprika

Miben van a segítségünkre?
Sokféle enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtépítésben. Részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében. Segíti a vas felszívódását, B12-vitaminnal és folsavval együtt hozzájárul a vörösvértestképzéshez. Fokozza a sebgyógyulást, gyorsítja a kötőszövet újraépülését. Erős antioxidáns, tehát véd a szervezetben keletkező szabad gyökök káros hatásától. Erősíti az immunrendszert, növeli az ellenálló képességet a fertőző (főleg a meghűléses) betegségekkel szemben, és lerövidíti a belőlük való felgyógyulás idejét. Vashiányban szenvedőknek segít a vas hasznosulásában. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, védelmet jelent a rákkeltő (karcinogén) anyagokkal szemben. Erősíti a fizikai teljesítőképességet. Hozzájárul a csontok és a porcok egészségéhez, a hormonrendszer egyensúlyának megőrzéséhez. Védelmet nyújt a stressz ellen.

Hiánya esetén felléphet: Skorbut

Tudnivalók
Vízben oldódik, ezért néhány órával a bevétele után a fel nem használt mennyiség távozik a szervezetből, tehát folyamatos pótlására van szükség.
Fokozott fizikai igénybevétel, edzés esetén kiürülése még gyorsabb.
Bomlásra hajlamos, érzékeny a hőre, fényre, páratartalomra – mindezt érdemes figyelembe venni tárolásakor.
A C-vitamint elsőként Szent-Györgyi Albert vonta ki, mégpedig paprikából, és felfedezéséért Nobel-díjat kapott. Linus Pauling, a több mint kilenc évtizedet megélt, ugyancsak Nobel-díjas bio- kémikus mindennap nagy dózisban szedte, mert úgy vélte, hogy a C-vitamin számos betegség ellenszere – az egyszerű megfázástól egészen a rákig.
Nő a szervezet C-vitamin-szükséglete lázas betegségek esetén, illetve azoknál, akik rendszeresen szednek fogamzásgátlót, szteroidokat, fájdalomcsillapítót, aszpirint.
Több C-vitaminra van szükségük az alkoholt sűrűn fogyasztóknak és a dohányosoknak. Egyetlen szál cigaretta elszívása 100 mg C-vitamint pusztíthat el a szervezetben!
A természetes eredetű C-vitaminban az aszkorbinsav többszörösen összetett, úgynevezett poliaszkorbát formában fordul elő. Ennek a hatása sokkal tartósabb, mint az egyszerű, szintetikus úton előállított aszkorbinsavé.
Gyengébb veseműködés esetén szedése nagy dózisban nem ajánlott.
Ha a C-vitamin mellett ginszengre is szükségünk van, a kettőt ne egy időben, hanem néhány óra időkülönbséggel szedjük.

Forrás: Kürti Gábor: Vitamin ABC alapján